Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish)

2 dakika
7,508
Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish) The Sun
Evrim Ağacı Akademi: Sahtebilim Yazı Dizisi

Bu yazı, Sahtebilim yazı dizisinin 24 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Bilimin Anlamını Gölgeleyen Tehlike: Sahtebilim!" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Regalecidae ailesine ait olan Kağıt Balığı, kemikli balıklar arasında en uzun olan balıktır. Boyu 17 metreye kadar ulaşabilir ve bu yüzden pek çok deniz efsanesinin konusu olan balığın bu olduğu düşünülmektedir. Üstelik pek çok okyanusta kolaylıkla yaşayabilmesi, bu balığın denizciler tarafından görülüp efsanelerine alet edilmesine sebep olmuş olabilir.

Kağıt Balığı, 2 cinsi kapsamaktadır ve herhangi bir sıcaklıktaki okyanuslarda yaşayabilir; ancak seyrek olarak görülür. Bu iki cinsin en meşhuru, Regalecus glesne, deniz efsanelerinin en meşhurlarından olan "Deniz Yaratığı" mitinin baş kahramanı olarak karşımıza çıkmaktadır ve nadiren avlanabilen bu balık, 2006'da 7 metrelik bir örnek olarak ağlara takılmış ve 15 Amerikan Deniz Kuvvetleri askerince yan yana durulduğunda taşınabilmiştir. Ayrıca bu balık, Guiness Rekorlar Kitabı'nda "en uzun kemikli balık" olarak yer almaktadır.

Hikayelere göre bu balık, fırtınalardan sonra ortaya çıkmakta ve gemicilere yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda hastayken ve ölmek üzereyken yüzeye çıkıp gemicileri selamlamaktadır. Tabii ki bunların hepsi, biraz da uzun zamanlar karadan uzak yaşayan denizcilerin hayal güçlerinin etkisiyle uydurulmuş hikayelerdir ve çocukları eğlendirmek ve heyecanlandırmaktan başka bi işe yaramaz. Bilimsel olarak Kağıt Balıkları çok nadiren yüzeyde görülmektedir ve bu seyrek görülmeleri, mitler için daha uygun bir taban yaratmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Kağıt Balıkları pembemsi kırmızımsı bir sırt yüzgecine sahiptirler (ve bu açıkça denizcilerin görsel bir ziyafet yaşamalarına sebep olmaktadır). Vücutları genellikle gümüşi bir renktedir. Sırt yüzgeçleri gözlerden başlayıp bütün vücudu kuyruğa kadar kaplamaktadır. Sırtta, yaklaşık 400 adet sırt kanatçığı (fin) bulunmaktadır. Bu 400 kanatçıktan ilk 10-12 tanesi çeşitli açılarda birbirlerine yönelik durarak sırtta bazı kırmızımsı noktalar varmış gibi görünmesine sebep olmaktadır (ki bu da denizcileri etkilemektedir). Çıkış yüzgeçleri (pelvic fins) körelmiştir ve birbirine kaynaşarak azalmıştır. Genellikle 1-5'li gruplar halinde bulunur. Göğüs yüzgeçlerinin sayısı oldukça azalmışken, anal yüzgeçler tamamen yok olmuştur. Kuyruk yüzgeci de son derece küçülmüş veya kiminde yok olmuştur. Bu yüzgeçlerin bir kısmının elektrik şokları üretebildiği bilinmektedir. Bu da denizcileri etkileyen bir başka özellik olmuş olabilir.

Genellikle 11 metre civarında ve 272 kilo ağırlığında bulunurlar. Ancak 15-17 metreye kadar çıkan örnekleri teşhis edilmiştir.

Ne yazık ki bu türe ait ayrıntılı araştırmalar yapılmadığı için, evrimsel kökenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak evrimsel olarak kemikli balıkların evrimini takip ettiği düşünülmektedir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 10
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • FishBase. Family Regalecidae - Oarfishes. (31 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2019. Alındığı Yer: FishBase | Arşiv Bağlantısı
  • M. C. Benfield, et al. (2013). Five In Situ Observations Of Live Oarfish Regalecus Glesne (Regalecidae) By Remotely Operated Vehicles In The Oceanic Waters Of The Northern Gulf Of Mexico. Fish Biology, sf: 28-38. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/02/2025 17:15:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3919

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish). (3 Kasım 2015). Alındığı Tarih: 20 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3919
Bakırcı, Ç. M. (2015, November 03). Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish). Evrim Ağacı. Retrieved February 20, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3919
Ç. M. Bakırcı. “Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 Nov. 2015, https://evrimagaci.org/s/3919.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 03, 2015. https://evrimagaci.org/s/3919.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close