Bir Deniz Efsanesinin Bilimsel Açıklaması: Kağıt Balığı (Oarfish)
Regalecidae ailesine ait olan Kağıt Balığı, kemikli balıklar arasında en uzun olan balıktır. Boyu 17 metreye kadar ulaşabilir ve bu yüzden pek çok deniz efsanesinin konusu olan balığın bu olduğu düşünülmektedir. Üstelik pek çok okyanusta kolaylıkla yaşayabilmesi, bu balığın denizciler tarafından görülüp efsanelerine alet edilmesine sebep olmuş olabilir.
Kağıt Balığı, 2 cinsi kapsamaktadır ve herhangi bir sıcaklıktaki okyanuslarda yaşayabilir; ancak seyrek olarak görülür. Bu iki cinsin en meşhuru, Regalecus glesne, deniz efsanelerinin en meşhurlarından olan "Deniz Yaratığı" mitinin baş kahramanı olarak karşımıza çıkmaktadır ve nadiren avlanabilen bu balık, 2006'da 7 metrelik bir örnek olarak ağlara takılmış ve 15 Amerikan Deniz Kuvvetleri askerince yan yana durulduğunda taşınabilmiştir. Ayrıca bu balık, Guiness Rekorlar Kitabı'nda "en uzun kemikli balık" olarak yer almaktadır.
Hikayelere göre bu balık, fırtınalardan sonra ortaya çıkmakta ve gemicilere yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda hastayken ve ölmek üzereyken yüzeye çıkıp gemicileri selamlamaktadır. Tabii ki bunların hepsi, biraz da uzun zamanlar karadan uzak yaşayan denizcilerin hayal güçlerinin etkisiyle uydurulmuş hikayelerdir ve çocukları eğlendirmek ve heyecanlandırmaktan başka bi işe yaramaz. Bilimsel olarak Kağıt Balıkları çok nadiren yüzeyde görülmektedir ve bu seyrek görülmeleri, mitler için daha uygun bir taban yaratmaktadır.
Kağıt Balıkları pembemsi kırmızımsı bir sırt yüzgecine sahiptirler (ve bu açıkça denizcilerin görsel bir ziyafet yaşamalarına sebep olmaktadır). Vücutları genellikle gümüşi bir renktedir. Sırt yüzgeçleri gözlerden başlayıp bütün vücudu kuyruğa kadar kaplamaktadır. Sırtta, yaklaşık 400 adet sırt kanatçığı (fin) bulunmaktadır. Bu 400 kanatçıktan ilk 10-12 tanesi çeşitli açılarda birbirlerine yönelik durarak sırtta bazı kırmızımsı noktalar varmış gibi görünmesine sebep olmaktadır (ki bu da denizcileri etkilemektedir). Çıkış yüzgeçleri (pelvic fins) körelmiştir ve birbirine kaynaşarak azalmıştır. Genellikle 1-5'li gruplar halinde bulunur. Göğüs yüzgeçlerinin sayısı oldukça azalmışken, anal yüzgeçler tamamen yok olmuştur. Kuyruk yüzgeci de son derece küçülmüş veya kiminde yok olmuştur. Bu yüzgeçlerin bir kısmının elektrik şokları üretebildiği bilinmektedir. Bu da denizcileri etkileyen bir başka özellik olmuş olabilir.
Genellikle 11 metre civarında ve 272 kilo ağırlığında bulunurlar. Ancak 15-17 metreye kadar çıkan örnekleri teşhis edilmiştir.
Ne yazık ki bu türe ait ayrıntılı araştırmalar yapılmadığı için, evrimsel kökenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak evrimsel olarak kemikli balıkların evrimini takip ettiği düşünülmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 10
- 9
- 9
- 5
- 4
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- FishBase. Family Regalecidae - Oarfishes. (31 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 31 Temmuz 2019. Alındığı Yer: FishBase | Arşiv Bağlantısı
- M. C. Benfield, et al. (2013). Five In Situ Observations Of Live Oarfish Regalecus Glesne (Regalecidae) By Remotely Operated Vehicles In The Oceanic Waters Of The Northern Gulf Of Mexico. Fish Biology, sf: 28-38. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/11/2024 08:55:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3919
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.