Bilinen En Yaşlı Ötegezegen: Metuşelah (PSR B1620-26 b)
Dünya'dan yaklaşık 12.400 ışık yılı uzaklıkta, Akrep takımyıldızı içinde bulunan PSR B1620-26 b (veya resmî olmayan adlarıyla "Metuşelah" veya "Genesis Gezegeni"), bilinen en en yaşlı ötegezegendir. Gezegenin 12.7 milyar yaşında olduğu tahmin edilmektedir.
Gezegenin İsminin Nereden Geliyor?
Metuşelah ismi resmî olarak tanınmasa da popüler bilim yayınlarında sıkça kullanılmaktadır. Metuşelah, İncil’de geçen en eski yaşayan insan olan Metuşelah'tan alınmaktadır.
Metuşelah Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam'da kutsal bir ata ve bir figürdür. Kutsal Kitap'ta bahsedilen insanlar arasında en uzun yaşam süresine sahip insandı ve anlatılara göre 969 yıl yaşamıştı. Yaratılış Kitabı'na göre Metuşelah, Lamik'in babası, Hanok'un oğlu ve Nuh'un büyükbabasıydı.
Gezegenin Keşfi
Gezegen, ilk olarak 30 Mayıs 1993'te keşfedilmiştir; ancak 10 Temmuz 2003'te onaylanmıştır. Gezegen, şu âna dek ötegezegenleri keşfetmekte kullanılan Doppler Etkisi ile keşfedilmiştir. Doppler Etkisi daha iyi anlamak için şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Gezegenin Fiziksel Özellikleri
Gezegen, iki farklı yıldız çevresinde dolanan bir yörüngeye (bir atarca olan PSR B1620-26 A ve bir beyaz cüce olan WD B1620-26) sahiptir. Bu yıldızlardan biri saniyede 100 tur dönen bir atarcadır (nötron yıldızı), diğeri ise 0.34 Güneş kütlesine sahip bir beyaz cücedir. Bu iki yıldız, birbirlerinin çevresinde 1 astronomik birim uzaklıkta (yani Dünya ile Güneş arasındaki mesafe kadar bir uzaklıkta), 6 ayda bir dönerler.
Gezegenin yörünge eğikliği 55 derece olup 36.525 günde (~100 yıl) bir tam yıldız turunu tamamlamaktadır. Gezegenin kütlesi Jüpiter’n kütlesinden 2.5 kat büyük olup Güneş'in yarıçapından 3.4 kat uzaklıktaki yörüngesinde sakince ilerlemektedir. Bu uzaklık Uranüs’ün Güneş’e olan uzaklığından biraz daha fazladır.
Gezegenin Oluşumu
Gezegenin nasıl oluştuğu ile ilgili henüz kesin bir yargıya varılamasa da çok net bir şekilde Metuşelah'ın atarcanın yörüngesinde hâlihazırda var olan bir gezegen olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü şu yazımızda da belirttiğimiz üzere atarcalar süpernovalar ile oluşurlar ve süpernova evresine giren yıldızlar yörüngelerinde sağlam gezegen bırakmazlar. Bu durumu bildiğimizden ötürü Metuşelah’ın atarcanın etrafında oluşmadığını biliyoruz.
Bu nedenle, gezegenin beyaz cücenin etrafında oluştuktan sonra, yıldızıyla birlikte atarcanın yörüngesine girdiği düşünülmekte.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 7
- 6
- 5
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. Wall. Space.com. (4 Haziran 2014). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2022. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
- ExtraSolar. Extrasolar. (4 Ekim 2003). Alındığı Tarih: 4 Ekim 2022. Alındığı Yer: Extrasolar | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:37:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12577
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.