Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!

3 dakika
3,528
Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!
Tüm Reklamları Kapat

Beyniniz şimdilik bilgisayar korsanlarından güvende olsa da makak maymunlarının seçimlerinin elektriksel uyarılarla kontrol edildiği yeni bir çalışma, beynin sürpriz bir hassasiyet oranıyla kontrol edilebileceğini öne süren ve gelişmekte olan bu alana dikkatleri çekiyor. 

Orta beyinin zeminindeki bir grup nöronun bulunduğu bölgeye (VTA) (aynı zamanda beynin ödül döngüsüyle ilişkilendirilen bir bölgedir) transfer edilen elektrotlar sayesinde bilim insanları makak maymunlarının kararlarını etkileyebilmeyi başardılar. Araştırma, Current Biology’de 29 Mayıs 2014 tarihinde yayınlandı.

Belçika’da bulunan Leuven Üniversitesi, Massachusetts General Hospital ve Harvard Tıp Okulu’ndan ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü bu çalışmanın ilk aşamasında makak maymunlarına bir çift resmin gösterildiği A/B testi uygulanıyor ve maymunların hangi resmi seçtikleri kayıt altına alınıyordu. Bazı maymunlar bir top resmini tercih edebilirken bazısı da bir yıldızı resmini tercih edebiliyordu, ama araştırma takımı bütün örneklerde bireysel olarak bütün temel tercihleri toplamayı başardı. 

Tüm Reklamları Kapat

Daha sonra sıra asıl teste gelmişti: Elektriksel mikro uyarılar sonuçları etkileyebilecek miydi? Gerçekten de takım, VTA’ya küçük ve sürekli elektriksel uyarılar uygulayarak, edimsel ve Pavlovyen koşullandırma paradigmaları sırasında seçilen davranışları pekiştirebiliyor ve motive edebiliyordu. Bir başka deyişle, araştırmacılar düğmeyi çevirdikten sonra A resmini seçen makaklar B resmini tercih ediyorlardı ve aynısı tersi için de geçerliydi. 

Raporun eş yazarlarından Wim Vanduffel’e çıkan sonuçlardan sonra “Karar verme mekanizmasının elektronik olarak kontrol edilebilmesi mümkün mü?” diye sorduğumda gelen elektronik postada “Kesinlikle öyle gözüküyor!” cevabını almıştım. Vanduffel’in e-postası şöyle devam ediyor:

Veriler maymunlardaki tercih değişiminin oldukça dramatik olduğunu gösteriyor. Karşılaştırdığımızda, etkilenme oranının, ilk maymunlarda üçüncü maymunlara göre daha fazla olduğunu görüyoruz. Bu fark büyük ihtimalle yerleştirilen elektrotların konumunun farklı olmasından kaynaklanıyor (fakat bu sadece bir tahmin).

Elbette bu süreç, bir maymunun beynine kablo yerleştirip yapacaklarını kontrol etmekten daha karmaşık. Örneğin; John Arsenault’in önderliğindeki araştırma takımı, makak maymunlarını oyunu oynamaya devam etmeleri için ikna etmek zorundaydılar ki bu da ortaya başka bir meyve suyu ödülü koyacakları anlamına geliyordu. Sonuçta hayvanlar bir anda robotlara dönüşmemişlerdi. Vanduffel ekliyor:

Gerçekten de maymunları sadece mikro uyarıları test etmemiz için bizimle çalıştıramazdık, başka bir deyişle maymunlardaki kazanılmış davranışları güçlendirmek için meyve suyu gibi bazı ek motive ediciler kullandık.

Sokaktaki herhangi biri tarafından beyninin ele geçirebileceği korkun olmasın çünkü elektriksel uyarıların karar verme mekanizmasına etkileyebilmesi için elektrotların son derece hassas bir şekilde beynin derinliklerine yerleştirilmesi gerekiyor ki haberin olmadan gerçekleşmesi çok zor gözüküyor. Vanduffel devam ediyor:

Tüm Reklamları Kapat

Kendini hedefleme, muhtemelen daimi bir süreç: elektrotlar doğru yerde olduğu sürece ve herhangi bir karışıklık çıkmadıkça, elektrotlar çok uzun bir süre çalışacaktır. Asıl kritik konu ise daha çok VTA nöronuna verimli bir şekilde ulaşabilmek. Yani, elektrotları doğru yere yerleştirmek çok önemli. Elbette dikkat edilmesi gereken potansiyel tehlikeler var: Bu yöntem kötü amaçlı olarak bir insanın beynini uzaktan hem de onun bilgisi olmadan kontrol edilmesi için kullanılabilir. Fakat şuan da bunun için endişelenecek bir durum bulunmuyor. Beynin derinliklerini, vücudun içine girilmeden ve yüksek hassasiyetle kontrol edebilecek bir yöntem şuanda bulunmuyor.

Ne olursa olsun, beynin kontrol edilebileceğini gösteren ipucu sayısı daha fazlaydı. Daha önceki çalışmalar, optik uyarılar üzerinde yoğunlaşmıştı, kısmen fütüristik bir araştırma olan fare beyninin lazerlerle kontrol edilmesi de buna dâhildi. Derin beyin uyarıları insanlar üzerinde zaten kullanılmıştı, fakat en son çalışmalar doğrudan karar verme mekanizması üzerine etkisiyle ilgili değildi.

Muhtemelen beyni korsan olarak ele geçirmeye –iyi amaçlar için– en yakın konsept, DARPA’nın travma sonrası stres rahatsızlığının (PTSD) da aralarında bulunduğu beyin travmaları tedavileri için beyin uyarım terapileri geliştirmekle olan ilgisidir. Yani şu anda beynimizin ele geçirilmesinden ya da Matrix senaryosunun gerçekleşmesinden endişelenmezken, şu gerçek gittikçe belirginleşmeye başladı; beynin elektriksel işleyişi iyi bir hassasiyetle değiştirilebiliyor ve bir gün bu işleyişi kopyalayabilecek duruma geleceğiz. Vanduffel şöyle söylüyor: 

Uzun zamandır şunu iyi biliyoruz; beynin çalışması nöronların elektriksel aktivitesine indirgenebilir. Eğer biri bunu yapay olarak taklit edebilirse, muhtemelen çalışan bir beyine sahip olacak demektir. Ama bu kesinlikle bir varsayım çünkü 100 milyar nöronu ve aralarındaki bu rakamdan daha fazla bağlantıyı taklit edebilmek imkânsız gözüküyor.

Her şeye rağmen, beynin elektriksel sistemine hafifçe dokunabiliyor olmamız şu anda hayal dahi edemediğimiz boyutta beynimizi kontrol edip yönetebildiğimiz bir geleceği işaret ediyor. Bu, nörolojik hastalıkların tedavisi için çok büyük bir potansiyele sahip bir alan, yerleştirilen elektrikli aletler –korsanlar tarafından ele geçirilmedikçe– belki de farmakolojik tedaviden daha hassas davranabilecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 19:45:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2517

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Mead, et al. Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!. (31 Temmuz 2014). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2517
Mead, D., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, July 31). Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2517
D. Mead, et al. “Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 31 Jul. 2014, https://evrimagaci.org/s/2517.
Mead, Derek. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilim İnsanları Maymun Beyinlerini Hackleyerek Verilen Kararları Değiştirdiler!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, July 31, 2014. https://evrimagaci.org/s/2517.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close