Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?

Richard Feynman, Cevaplanmamış Sorulara Sahip Olmanın, Yanlış Cevaplardan Neden Daha İyi Olduğunu Anlatıyor.

Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?
2 dakika
3,270
Tüm Reklamları Kapat

"Büyük Dehalar" serisine konuk olan Richard Feynman, insanî yöntemlerle elde ettiğimiz bilgilerimizin belirsizliği ve bunun ne anlama geldiği üzerine konuşuyor. Ondan öğrenecek ne çok şeyimiz var!

İyi seyirler.

Tüm Reklamları Kapat

Bilginin Belirsizliği Üzerine

Bilimin ne olduğumuz, nereye gittiğimiz, evrenin anlamının ne olduğu gibi tüm o müthiş soruların hepsini cevaplamasını bekliyorsanız o zaman kolaylıkla hayal kırıklığına uğrayıp ardından bu sorulara bazı mistik cevaplar arayabileceğinizi düşünüyorum.

Araştırıyoruz, dünya hakkında elimizden geldiğince çok şey öğrenmeye çalışıyoruz. İnsanlar bana "Nihai fizik yasalarını mı arıyorsun?" diye soruyorlar. Hayır, aramıyorum. Ben sadece dünya hakkında daha çok öğrenmeye çalışıyorum. Ve eğer sonunda her şeyi açıklayan basit, nihai bir fizik yasasının var olduğu ortaya çıkarsa tamam öyle olsun, bulunması çok hoş olur.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer milyonlarca katmana sahip bir soğan gibi olduğu ortya çıkarsa ve bu katmanları tek tek incelemekten bıkıp usanırsak da yapacak bir şey yok, o zaman da durum böyle demektir. Ama nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın doğası işte orada, ortada. Sonunda dünya, olduğu haliyle ortaya çıkarılacaktır. Ve tam da bu nedenle, araştırmaya başlarken ne bulmaya çalıştığımızı önceden belirlememeliyiz, sadece dünya hakkında daha fazla bilgi edinme amacını gütmeliyiz. Ve bu yüzden genel olarak evrenle ilişkimize yönelik kurulan özel hikayelere inanamıyorum. Çünkü bunlar çok sınırlı, çok dar görüşlü geliyor.

Dünya; O, Dünya'ya geldi; Tanrı'nın suretlerinden biri Dünya'ya geldi, bunu unutmayın, ve ne olduğuna bakın... Nasıl olur da O... Bu uyumlu değil. Ama başka bir şey daha var. Bu, bir şeyin doğru olup olmadığını nasıl bilirsin sorusu ile ilgili. Farklı dinlerin tüm teorilerini biliyorsanız, bir şeyle ilgili tüm farklı teorileri biliyorsanız, o zaman merak etmeye başlıyorsunuz. Bir kere şüphe etmeye başladınız mı da, ki benliğimin en temel parçası şüphe etmek ve sorgulamaktır.

Şüphe duyup sorguladıkça da inanmanız biraz zorlaşır. Şüphe ve belirsizliğe katlanabilirim, bilmemeye de. Bence bilmeyerek yaşamak, yanlış olabilecek cevaplara sahip olmaktan daha önemli. Yaklaşık cevaplara, akla yakın inançlara ve farklı şeyler hakkında farklı derecelerde kesinliğe sahibim. Ama hiçbir şeyden kesinlikle emin değilim ve hakkında hiçbir şey bilmediğim pek çok şey var. Ama her şeye bir cevabım olması gerekmiyor.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bilmemekten, bu gizemli evrende herhangi bir amaç gütmeden kaybolmuş olmaktan korkmuyorum, ki bildiğim kadarıyla muhtemelen durum gerçekten de böyle. Bu beni korkutmuyor.

Destek Olun

Bu video, FFreeThinker tarafından hazırlanmış, Evrim Ağacı tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz, orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.

FFreeThinker kanalının bu videosunu orijinal dilinde ve İngilizce alt yazılı olarak buradan seyredebilirsiniz:

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 10
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: FFreeThinker | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 17:56:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5496

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. Feynman, et al. Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?. (11 Eylül 2017). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5496
Feynman, R., Demiryay, M., Bakırcı, Ç. M. (2017, September 11). Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5496
R. Feynman, et al. “Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Demiryay, Evrim Ağacı, 11 Sep. 2017, https://evrimagaci.org/s/5496.
Feynman, Richard. Demiryay, Mehmet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Demiryay. Evrim Ağacı, September 11, 2017. https://evrimagaci.org/s/5496.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close