Bilginin Belirsizliği Üzerine: Her Şeyin Cevabını Bilmek Zorunda mıyız?
Richard Feynman, Cevaplanmamış Sorulara Sahip Olmanın, Yanlış Cevaplardan Neden Daha İyi Olduğunu Anlatıyor.
"Büyük Dehalar" serisine konuk olan Richard Feynman, insanî yöntemlerle elde ettiğimiz bilgilerimizin belirsizliği ve bunun ne anlama geldiği üzerine konuşuyor. Ondan öğrenecek ne çok şeyimiz var!
İyi seyirler.
Bilginin Belirsizliği Üzerine
Bilimin ne olduğumuz, nereye gittiğimiz, evrenin anlamının ne olduğu gibi tüm o müthiş soruların hepsini cevaplamasını bekliyorsanız o zaman kolaylıkla hayal kırıklığına uğrayıp ardından bu sorulara bazı mistik cevaplar arayabileceğinizi düşünüyorum.
Araştırıyoruz, dünya hakkında elimizden geldiğince çok şey öğrenmeye çalışıyoruz. İnsanlar bana "Nihai fizik yasalarını mı arıyorsun?" diye soruyorlar. Hayır, aramıyorum. Ben sadece dünya hakkında daha çok öğrenmeye çalışıyorum. Ve eğer sonunda her şeyi açıklayan basit, nihai bir fizik yasasının var olduğu ortaya çıkarsa tamam öyle olsun, bulunması çok hoş olur.
Eğer milyonlarca katmana sahip bir soğan gibi olduğu ortya çıkarsa ve bu katmanları tek tek incelemekten bıkıp usanırsak da yapacak bir şey yok, o zaman da durum böyle demektir. Ama nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın doğası işte orada, ortada. Sonunda dünya, olduğu haliyle ortaya çıkarılacaktır. Ve tam da bu nedenle, araştırmaya başlarken ne bulmaya çalıştığımızı önceden belirlememeliyiz, sadece dünya hakkında daha fazla bilgi edinme amacını gütmeliyiz. Ve bu yüzden genel olarak evrenle ilişkimize yönelik kurulan özel hikayelere inanamıyorum. Çünkü bunlar çok sınırlı, çok dar görüşlü geliyor.
Dünya; O, Dünya'ya geldi; Tanrı'nın suretlerinden biri Dünya'ya geldi, bunu unutmayın, ve ne olduğuna bakın... Nasıl olur da O... Bu uyumlu değil. Ama başka bir şey daha var. Bu, bir şeyin doğru olup olmadığını nasıl bilirsin sorusu ile ilgili. Farklı dinlerin tüm teorilerini biliyorsanız, bir şeyle ilgili tüm farklı teorileri biliyorsanız, o zaman merak etmeye başlıyorsunuz. Bir kere şüphe etmeye başladınız mı da, ki benliğimin en temel parçası şüphe etmek ve sorgulamaktır.
Şüphe duyup sorguladıkça da inanmanız biraz zorlaşır. Şüphe ve belirsizliğe katlanabilirim, bilmemeye de. Bence bilmeyerek yaşamak, yanlış olabilecek cevaplara sahip olmaktan daha önemli. Yaklaşık cevaplara, akla yakın inançlara ve farklı şeyler hakkında farklı derecelerde kesinliğe sahibim. Ama hiçbir şeyden kesinlikle emin değilim ve hakkında hiçbir şey bilmediğim pek çok şey var. Ama her şeye bir cevabım olması gerekmiyor.
Bilmemekten, bu gizemli evrende herhangi bir amaç gütmeden kaybolmuş olmaktan korkmuyorum, ki bildiğim kadarıyla muhtemelen durum gerçekten de böyle. Bu beni korkutmuyor.
Destek Olun
Bu video, FFreeThinker tarafından hazırlanmış, Evrim Ağacı tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz, orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.
FFreeThinker kanalının bu videosunu orijinal dilinde ve İngilizce alt yazılı olarak buradan seyredebilirsiniz:
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 13
- 6
- 4
- 3
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: FFreeThinker | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:07:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5496
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in FFreeThinker. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.