Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!

2 dakika
13,854
Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Beyniniz oldukça muhteşemdir: Yaklaşık 100 milyar sinir hücresi, hızlı ve çevik bir şekilde düşünebilmeniz için birlikte çalışır. Fakat tıpkı vücudun geri kalanı gibi, biraz yaşlandığınızda beyniniz de o kadar güçlü olmayabilir. Örneğin bir şeyleri hatırlamak için not almak zorunda kalıyor, randevuları unutuyor ya da televizyondaki konuşmayı veya eylemi zorlanmadan takip edemiyor olabilirsiniz. Neyse ki, beyninize egzersiz yaptırmak da mümkün. Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) Psikoloji Bölümü profesörü Hermundur Sigmundsson şöyle söylüyor:

Sinir sistemimizin anahtarları, gri ve beyaz maddedir.

Gri madde, sinir hücrelerinden (veya nöronlardan) ve dendritlerden oluşuyor. Beyaz madde ise, hücreler (miyelinli aksonlar) arasındaki bağı sağlıyor ve sinyallerin iletim hızına ve dağılımına katkıda bulunuyor.

İyi Bir Beyin Sağlığına Üç Faktör Katkıda Bulunuyor!

Brain Sciences dergisinde son yayımlanan makale, beyin sağlığı alanındaki önceki araştırmalardan bildiklerimizin çoğunu bir araya getiriyor. Araştırmacılar, teorik perspektif makalelerinde kapsamlı olmak için büyük çaba sarf ettiler ve gri ve ak maddemizi nasıl formda tutacağımızla ilgili 101 farklı makaleyi incelediler. Sigmundsson şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Beyninizi en iyi şekilde tutmak istiyorsanız, üç faktör öne çıkıyor.

Faktörler şunlar:

  1. Fiziksel egzersiz,
  2. Sosyal olmak,
  3. Yoğun ilgi alanlarına sahip olmak (yani yeni şeyler öğrenmen ve yeni mücadelelerden kaçmamak).

1. Hareket!

Bu, muhtemelen hepimiz için en büyük zorluk. Çok fazla oturursanız vücudunuz tembelleşiyor. Malesef, aynısı beyin için de geçerli. Sigmundsson ve meslektaşları şöyle söylüyor:

Aktif bir yaşam tarzı, merkezi sinir sistemini geliştirmeye ve beynin yaşlanmasına karşı koymaya yardımcı oluyor.

Bu yüzden sandalyede sıkışıp kalmamak çok önemli. Bu, çaba gerektiriyor; ancak bunun farklı bir yolu da yok. Eğer masa başı bir işiniz varsa, okula gidiyorsanız veya işiniz bittiyse fiziksel olarak da dâhil olmak üzere kendinizi harekete geçirmelisiniz.

2. İlişkiler!

Bazılarımız yalnızken veya sadece birkaç kişiyle beraberken kendimizi en mutlu hissederiz. Yazar–filozof Jean Paul Sartre'ın ifadesiyle "cehennemin başka insanlar olduğunu" biliyoruz (onun versiyonu kuşkusuz biraz daha karmaşıktı). Ancak bu bakımdan, kendinizi güçlendirmeniz gerekiyor. Sigmundsson şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Diğer insanlarla ilişkiler ve onlarla etkileşim kurmak, beynin yavaşlamasını engelleyebilecek bir dizi karmaşık faktöre katkıda bulunuyor.

Konuşma ve fiziksel temas gibi diğer insanlarla birlikte olmak, iyi beyin fonksiyonlarını destekliyor.

3. Tutku!

Bu son nokta kişiliğinizle alakalı olabilir. Ancak buraya kadar okuduysanız, zaten gerekli temele sahip ve muhtemelen öğrenmeye istekli olma ihtimaliniz yüksek. Sigmundsson şöyle söylüyor:

Tutku veya bir şeye çok ilgi duymak, bizi yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren belirleyici ve itici faktör olabilir. Zamanla bu, sinir ağlarımızın gelişimini ve sürekliliğini etkiliyor.

Meraklı olun. Pes etmeyin ve her şeyin her zaman aynı şekilde ilerlemesine izin vermeyin. Daha önce hiç yapmadığınız bir şeyi yapmak için asla çok yaşlı değilsiniz. Belki de yeni bir müzik aleti çalmayı öğrenmenin zamanı gelmiştir.

Kullan ya da Kaybet!

Sigmundsson, kapsamlı makale üzerinde Stavanger Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi Benjamin H. Dybendal ve doçent Simone Grassini ile işbirliği yaptı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Araştırmaları, vücut için olduğu gibi beyin için de benzer bir tablo sunuyor: Beyninizi çalıştırmalısınız ki çürümesin - veya dedikleri gibi: "Kullan ya da kaybet." Sigmundsson sözlerini şöyle tamamlıyor:

Beyin gelişimi, yaşam tarzıyla yakından bağlantılı. Fiziksel egzersiz, ilişkiler ve tutku; yaşlandıkça beynimizin temel yapılarını geliştirmeye ve sürdürmeye yardımcı oluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
106
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 96
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 52
  • Muhteşem! 23
  • Umut Verici! 18
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • Bilim Budur! 13
  • İnanılmaz 12
  • Güldürdü 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:23:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12551

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!. (12 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12551
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, November 12). Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12551
S. Küçükkıvanç, et al. “Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/12551.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyninizi Sağlıklı Tutmanın 3 Yolu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 12, 2022. https://evrimagaci.org/s/12551.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close