Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!

3 dakika
2,424
Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, anne karnındayken yüz ifadelerine bakarak, bebeklerin çeşitli koku ve tatlara farklı tepki verdiğine dair ilk doğrudan kanıtı kaydetti.

İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nin Fetal ve Neonatal Araştırma Laboratuvarı tarafından yürütülen bir araştırma, 100 hamile kadından 4D ultrason taramalarını kullandı.[1] Bununla, doğmamış bebeklerin anneleri tarafından yenilen yiyeceklerin lezzetlerine maruz kaldıktan sonra nasıl tepki verdiklerini görmek amaçlandı.

Araştırmacılar, anneler havuç ve lahana aromalarını yedikten kısa bir süre sonra fetüslerin bu aromalara nasıl tepki verdiğine baktılar. Havuca maruz kalan fetüsler daha fazla "kahkaha yüzü" tepkisi gösterirken, lahanaya maruz kalanlar daha fazla "ağlama yüzü" tepkisi gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Bulgular, insan tat ve koku reseptörlerinin gelişimi hakkındaki anlayışımızı ilerletebilir. Araştırmacılar ayrıca, hamile kadınların yediklerinin, doğumdan sonra bebeklerin tat tercihlerini etkileyebileceğine ve potansiyel olarak sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturabileceğine inanıyor.

İnsanlar, tat ve kokunun bir kombinasyonu ile lezzeti deneyimlerler. Fetüslerde bunun rahimdeki amniyotik sıvının solunması ve yutulması yoluyla olabileceği düşünülüyor. Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetal ve Neonatal Araştırma Laboratuvarı'nda lisansüstü baş araştırmacı Beyza Üstün şunları söylüyor:

Bazı çalışmalar, bebeklerin rahimde tat ve koku alabileceğini öne sürdü ancak doğum sonrası sonuçlara dayanıyorlar. Bizim çalışmamız, doğumdan önce bu reaksiyonları gören ilk çalışma. Sonuç olarak, doğumdan önce lezzetlere tekrar tekrar maruz kalmanın, doğumdan sonraki gıda tercihlerinin oluşturulmasına yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Sağlıklı beslenme ve sütten keserken ''yemek telaşından'' kaçınma potansiyeline dair mesajlar verilmesi düşünüldüğünde, bu önemli olabilir. Taramalar sırasında doğmamış bebeklerin lahana veya havuç lezzetlerine verdikleri tepkileri görmek ve bu anları ebeveynleriyle paylaşmak gerçekten harikaydı.

Araştırma ekibinde; Aston Üniversitesi ve Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi -Burgundy Üniversitesi'nden bilim insanları da bulunuyordu. Ekip, lahana ve havuç lezzetlerine fetal yüz reaksiyonlarını görmek için, gebeliğin hem 32. hem de 36. haftasında 18 ila 40 yaş arasındaki anneler üzerinde tarama yaptı.

Annelere her taramadan takriben 20 dakika önce yaklaşık 400 mg havuç veya 400 mg lahana tozu içeren tek bir kapsül verildi. Taramalarından bir saat önce herhangi bir yiyecek veya aromalı içecek tüketmemeleri istendi. Anneler ayrıca, fetal reaksiyonları etkileyebilecek faktörleri kontrol etmek için, tarama günlerinde havuç veya lahana içeren hiçbir şey yiyip içmediler.

Tüm Reklamları Kapat

Her iki lezzet grubunda da görülen yüz reaksiyonları, her iki lezzete de maruz kalmayan bir kontrol grubundaki fetüslerle karşılaştırıldı. Bunun sonucunda, çok az miktarda havuç ya da lahana aromasına maruz kalmanın, bir reaksiyonu canlandırmak için yeterli olduğu ortaya çıktı.

Durham Üniversitesi Psikoloji Bölümü Fetal ve Neonatal Araştırma Laboratuvarı başkanı Prof. Nadja Reissland, Beyza Üstün'ün araştırmasını denetledi. Reissland, çalışmaları hakkında şunları söylüyor:

Laboratuvarımda yapılan önceki araştırmalar, sigara içme gibi anne sağlığı davranışlarına ve stres, depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlıklarına nasıl tepki verdiklerini anlamak için, 4D ultrason taramalarının fetal reaksiyonları izlemenin bir yolu olduğunu öne sürdü. Bu son çalışma, fetüsün, anneleri tarafından yutulan gıdalardan farklı tatları ve kokuları algılama ve ayırt etme yeteneklerinin en erken kanıtlarını anlamada önemli derecede etkili olabilir.

Fransa Burgundy Üniversitesi Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden ortak yazar profesör Benoist Schaal şunları söylüyor:

Fetüslerin yüz reaksiyonlarına baktığımızda, bir dizi kimyasal uyaranın maternal diyetten fetal ortama geçtiğini varsayabiliriz. Bunun, tat ve koku reseptörlerimizin gelişimini ve ilgili algı ve hafızayı anlamamızda önemli etkileri olabilir.

Araştırmacılar bulgularının, hamilelik sırasında tat ve sağlıklı beslenmenin önemi hakkında annelere verilen bilgilere de yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Şimdi, doğumdan sonra aynı bebeklere bir takip çalışması başlattılar. Bununla, bebeklerin anne karnında deneyimledikleri lezzetlerin farklı gıdaları kabul etmelerini etkileyip etkilemediğini görmeyi amaçlıyorlar. Aston Üniversitesi'nden araştırma ortak yazarı Profesör Jackie Blissett şunları söylüyor:

Doğum öncesi lezzetlere tekrar tekrar maruz kalmanın, doğum sonrası deneyimlenen lezzetler için tercihlere yön verebileceği iddia edilebilir. Yani, fetüsü lahana gibi daha az sevilen lezzetlere maruz bırakmak, uteroda bu lezzetlere alışacakları anlamına gelebilir. Bir sonraki adım, fetüslerin zaman içinde bu lezzetlere daha az 'olumsuz' tepki gösterip göstermediğini ve bebekler onları ilk kez rahim dışında tattıklarında bu lezzetlerin daha fazla kabul görmesine neden olup olmadığını incelemek.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • İnanılmaz 8
  • Bilim Budur! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ B. Ustun, et al. (2022). Flavor Sensing In Utero And Emerging Discriminative Behaviors In The Human Fetus. SAGE Publications, sf: 1651-1663. doi: 10.1177/09567976221105460. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12552

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!. (30 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12552
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 30). Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12552
S. Küçükkıvanç, et al. “Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12552.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bebekler Anne Karnında Tat ve Kokulara Tepki Verebiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 30, 2022. https://evrimagaci.org/s/12552.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close