Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!

Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!
3 dakika
2,573
Tüm Reklamları Kapat

Eğer diğer gezegenleri kolonize etmek için genlerimizi değiştirmenin iyi bir fikir olacağı henüz aklınıza gelmemiş bir fikirse... Merak etmeyin; bilim insanları onun üzerinde de çalışıyor!

Birçok alandan bilim insanı, Dünya'ya yaşanamaz hale gerektirecek kadar zarar verecek olursak (ya da bir diğer bakış açısına göre, bu zararı verdiğimizde), uzak ve yaşaması zor galaktik evlere taşınmamız önündeki engelleri tespit ediyor. Diyelim ki uygun bir gezegen bulduk; orada uzun süre kalmayı başarabilecek miyiz? Sahi, bizi bu kadar özel yapan ne?

Bu sorular 13 Mart 2014'te HMS Genetik Bölümü'nün ev sahipliği yaptığı "Genetik, Biyomedikal ve Uzayda İnsan Deneyimleri" başlıklı, ayakta duracak yerin kalmadığı, pizzayla enerji toplamış ve sınırsız merak dolu kalabalığın olduğu serbest stil sempozyumdaki soruların sadece birkaçıydı.

Tüm Reklamları Kapat

Konuşmacılar, uzay seyahati ve uzak diyarların keşfinin anahtarının genlerimizde saklı bazı etkenlere bağlı olduğunu net bir şekilde ortaya koydular. Kozmik ışınlara maruzken yerçekimsiz ortamda yaşamak, farklı insanları farklı şekillerde etkileyebilir. Bilim insanları, bu durumu hangi genlerin, neden kolaylaştırdığını ya da zorlaştırdığını anlamak istiyor.

Ve aynı zamanda, kabul edelim: Uzay üzerine kafa yormak oldukça havalı!

Genetiğin Uzay Görevlerindeki Rolü

Oturum, hazırlanan birbirinden tamamen farklı sunumlar ve seyircinin sesli düşündüğü doğaçlamalarla bir araya gelerek sınırı olmayan tartışmalara ev sahipliği yaptı.

Sempozyumdan önce, ikisi de HMS'de genetik profesörü olan yardımcı organizatörler Ting Wu ve Susan Dymecki, insanların gezegen dışında başarı elde edebilmelerinde genetiğin büyük rol oynadığını düşündüklerini açıkladılar. Wu şöyle diyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Biz bir tıp fakültesiyiz. İnsanları uzaya gönderme fikrine katılsanız da katılmasanız da biz bu gezegende ya da gezegen dışında insanların sağlığından sorumluyuz.

Uzayda insanların karşılaştıkları tek sorun meşhur kas / iskelet güçsüzlükleri ve uyku bozukluğu değil. Hangi araçların insanları gezegen dışına taşıyacağı konusu bir yana, uzay araçlarında şu anda fiziksel rahatsızlıkların yanında davranışsal ve nöropsikiyatrik sıkıntılar da baş gösteriyor. Oralar, ıssız.

En yakın komşularımızdan olan Mars'a yapılacak bir yolculuk bile, insanlar şöyle dursun, robotlar için bile korkutucu! Sempozyum konuğu olan ve Jet İtim Laboratuarı'nda mekanik sistemler yöneticisi Adam Steltzner, gezegen hakkında bildiklerimizi gözler önüne seren fevkalade çalışması bunun bir örneği. Ya da astronotlar ve görme sorunları ve baş ağrıları dahil karşılaştıkları sorunlar üzerine çalışan, Ulusal Uzay Biyomedikal Araştırmaları Enstitüsü'nün bilim ve sanayi forumunda ikinci başkan ve Baylor Tıp Fakültesi'nde farmakoloji ve uzay tıbbı alanında yardımcı doçent olan Dorit Doniviel'in çalışması...

Uzaya Odaklanmak...

HMS genetikçileri uzay ve bilimsel odakları arasındaki ayrımlar hakkında konuştu. Susan Dymecki eski Sovyetler Birliği'nin uzay programında kozmonotların uçuş halindeyken satranç oynamasının neden yasak olduğunu düşünerek başladığını söylüyor. Sebep, asabiyet ve dürtülere hakim olamamak ile ilgili...

HMS genetik profesörü David Sinclair için bu ayrım, insanlarda var olan çeşitlilikten gelen potansiyel avantajları içeriyor ve yüz binlerce yıla yayılan uzak mesafe yolculukları sırasında yaşlanmayı engellemek için genetiğimizi kullanıyor. HMS genetik profesörü Bruce Yankner uzayda beyin ve hafızayı muhafaza edebilmek ile ilgili konuştu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Wu, görüşünü bazılarına göre insan genomunun en esrarengiz sıralanmalarının arasında olan üstün korunmus elementlerin kromozom davranışlarını düzenlemek ve böylece genomları uzaydaki kozmik radyasyondan korumak amaçlı kullanılması üzerine sundu.

HMS'nin Beth İsrail Diyakonez Tıp Merkezi'nde ortopedik cerrahi bölümünde yardımcı doçent ve biomekanik mühendisi olan ve son anda programa eklenen Mary Bouxsein, uzay uçuşlarının kemiklerdeki hasar verici etkisini ve bunun yeni geliştirilen bir terapi ile uzayda, ve Dünya'da nasıl engellenebileceğini gösterdi.

Genetik profesörü Gary Ruvkun, 'Koli basili için geçerli olan fil için de geçerlidir.' ve Gliese 667 cf'deki kurgusal akrabamız (Gliese 667 yıldız sisteminde potansiyel M sınıfı gezegeni) adlı konuşmasında insan neslinin tükenmesine olumlu bir bakış açısıyla bakarak toplantıyı renklendirdi ve başka bir gezegene taşınmaktansa oraya kendimizi kopyalamamızı, sonra da oradaki yaşamı Dünya'ya kopyalamamızı önerdi.

Robert Winthrop Genetik Profesörü George Church, kendimizi mikrobiyotalarımızdan kurtarıp ağrıyı baskılayacak değişkenlerden fayda sağlayarak genomu insanları koruyacak değişkenleri tanımlayıp ilişkilendirmek için kullanmayı önerdi ve böylece anestezi ve hatta sterilizasyon olmadan ameliyat yapılabilecek bir ortam yaratılabileceğini kurguladı.

Uzay biz insanlar için çok büyük, soğuk ve zorlu ve Dünya'nın dışında, gezegenler ve uyduları, burada evrimleşmiş olan yaşam için fazla sıcak, fazla soğuk, fazla toksik olduklarından hoş karşılamaya müsait değiller. Oraya gitmek istemeli miyiz, kimin bu iş için en iyi donanımlı olduğuna nasıl karar veririz, sadece jet kalkışı için değil, insan genetiği için de çok yol kat edilmesi gereken sorular.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/04/2024 04:04:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2140

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hava
Uyku
Kütle
Yas
Çeşitlilik
Kanat
Yeni Koronavirüs
Bebek Doğumu
Neandertal
Diş Hekimi
Yeni Doğan
Konuşma
Sosyal
Bilimkurgu
Kuantum
Kalıtım
Epidemik
Goril
Eğilim
Çeviri
Epistemoloji
Ornitoloji
Amerika Birleşik Devletleri
Göğüs
Yaşanabilir Gezegen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. M. School, et al. Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!. (9 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 20 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2140
School, H. M., Kayadelen, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2014, April 09). Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2140
H. M. School, et al. “Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen, Evrim Ağacı, 09 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2140.
School, Harvard Medical. Kayadelen, Övgü. Bakırcı, Çağrı Mert. “Eğer Diğer Gezegenlerde Yaşamak İstiyorsak, Genlerimizle Oynamamız Gerekebilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Övgü Kayadelen. Evrim Ağacı, April 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/2140.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close