Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!

4 dakika
124
Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!
Microsoft Copilot ile olşturulmuştur.
Tüm Reklamları Kapat

İklim değişikliği ve ekonomik baskılarla mücadele etmek için teknolojiler geliştikçe, balıkçılık sektöründe çalışan milyonlarca kadın geride bırakılmaktadır.

Doğu Anglia Üniversitesi tarafından yapılan Nature Food dergisinde yayınlanan bir sistematik inceleme makalesi, özellikle hasat sonrası balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine odaklanıyor.[1] Araştırma ekibi; Hindistan, Bangladeş, Kamboçya, Filipinler, Japonya, Kanada, ABD, Meksika, Brezilya, Norveç, Gana, Nijerya, Tanzanya ve Zambiya'daki 55 konumu kapsayan 42 çalışmayı inceledi. Bu alanlarda toplam iş gücünün yarısını kadınlar oluşturduğunu belirten araştırmacılar, sundukları önemli miktardaki katkılara rağmen kadınların genellikle iş konusunda görmezden gelindiğini, hak ettikleri ücreti alamadıklarını bildirmektedir. Hatta kimi durumlarda kadınlar, yaptıkları iş "ev işi" olarak görüldüğü için hiç ücret alamamaktadır.

Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, dünya genelinde yaklaşık 67 milyon kişiyi doğrudan ve 492 milyon kişiyi dolaylı olarak etkileyen, özellikle dünyanın en yoksul kesimleri için geçim, gıda ve beslenme kaynağı olan bir alandır. Bu sektörler, insanların tüketmesi için üretilen hayvansal proteinlerin yaklaşık %17'sini tek başına karşılamasına rağmen dünya genelindeki balıkçılık ve su ürünleri hasatının üçte birinden fazlası kaybolmakta veya israf edilmektedir. Araştırmanın baş yazarı olan Doğu Anglia Üniversitesi Cinsiyet ve Kalkınma Profesörü ve Norwich Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü Direktörü Prof. Nitya Rao şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Dünya genelinde hasat sonrası faaliyetlerde yer alan kişilerin, özellikle de kadınların sayısı göz önüne alındığında, bu inceleme makalesinde işleme teknolojilerinin ve yaşanan teknik değişikliklerin çalışanlar üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu anlamayı ve bu etkinin emek, kaynaklar, güç ve karar alma mekanizmalarını nasıl şekillendirdiğini görmeyi amaçladık.

İklim değişikliği ve diğer ekonomik baskılar bağlamında verimliliği ve etkinliği artırmak, kayıp ve israfı azaltmak ve kaliteyi sağlamak için hasat sonrası teknolojilerin hızla geliştiğini görüyoruz. Ancak bu değişimler sosyal adalet yeterince düşünülmeden gerçekleşmeye devam ederse mevcut ve süregelen eşitsizliklerin daha da derinleşme riski var.

Kadınlar, hem geleneksel hem de gelişmiş teknolojilerde özellikle kaynaklar üzerindeki kontrol konusunda dezavantajlı konumda yer almaktadır. Kadınlar genellikle iş gücü hiyerarşisinin alt kademelerinde yer aldıkları için çoğunlukla asgari ücret, sağlık sigortası, barınma ve ulaşım gibi temel haklara erişmekte bile zorluk yaşamaktadır.

İşletmeler büyüdükçe ve daha fazla sermaye gerektiren teknolojiler kullanmaya başladıkça, kadınlar genellikle kaynak yetersizlikleri, eğitim gibi bireysel faktörler, toplumsal normlar ve bakım sorumlulukları gibi etkenler nedeniyle bu konularda daha az söz sahibi haline gelmekte ve daha çok eşitsizliğe maruz kalmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Gelişmiş teknolojilerin kullanıldığı daha büyük ölçekli, fabrika temelli ortamlarda kadınlar ve göçmen işçiler genellikle daha düşük statüye sahiptir. Çoğunlukla geçici, düşük ücretli ve kültürel olarak "kadın işi" olarak görülen işlerde çalıştırılırlar, sadece cinsiyetleri nedeniyle daha az ücret alırlar, işçi haklarına ve yönetici pozisyonlarına erişimleri yoktur ve meslekleri nedeniyle birçok sağlık riskiyle karşı karşıya kalırlar. İş bölümü belirgindir ve sosyal normlarla pekiştirilmiştir.

Fabrika ortamlarında güç ve kaynakların kontrolü daha eşitsiz olabilir, ancak geleneksel ortamlarda da bu durum her zaman adil değildir. Yine de geleneksel ortamlarda kadınlar için daha fazla esneklik vardır. Bu teknolojiler, bazen daha az verimli olsa da, kadınlara daha fazla hareket alanı tanır. Bu durum, verimlilik ve gelir artışı ile kadınların kaynaklar üzerindeki kontrolü ve karar alma yetkisi arasında bir bir seçim gerektirir. Makalenin ortak yazarı olan İngiltere Çevre, Balıkçılık ve Su Ürünleri Bilimi Merkezi'nden Dr. Julie Bremner şunları söylüyor:

Su ürünleri, özellikle büyük okyanus devletleri gibi deniz ürünlerine bağımlı ülkeler için küresel gıda sistemimizin önemli bir parçasıdır ve su ürünlerine olan talebin artacağı tahmin edilmektedir. Bu gıdaların sürdürülebilirliği sadece çevresel ve ekonomik etkilerine değil, aynı zamanda sosyal eşitlik etkilerine de bağlıdır. Makalemiz, eşitlik konusunda daha alınacak yol olduğunu gösterse de değerlendirilmesi gereken fırsatlar var.

Makale; politika, araştırma ve uygulama için birkaç öneri sunmaktadır:

  • Balıkçılık politikalarının, sadece avcılık ve su ürünleri yetiştiriciliği ile sınırlı kalmayıp hasat sonrası işleme, depolama ve tüketimi de kapsayan tüm su ürünleri sistemini dikkate alması gerekmektedir.
  • Farklı teknolojilerin kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, göçmenler ve göçmen olmayanlar üzerindeki etkilerini incelemek için daha titiz ve karşılaştırmalı araştırmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca, gruplar deneyimleri ve ihtiyaçlarının birbirleri ile olan etkileşimlerinin göz önünde bulundurulması önemlidir.
  • Politika oluşturma ve yatırım kararlarında, özellikle kadınların ve göçmen işçilerin fikirlerine yer verilmelidir. Farklı fikirler, daha iyi teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanması sürecinde yerel, ulusal ve küresel düzeylerde politika oluşturma ve yatırım kararlarında yer almalıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat
  • University of East Anglia

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. Rao, et al. (2024). A Systematic Review Of The Impact Of Post-Harvest Aquatic Food Processing Technology On Gender Equality And Social Justice. Nature Food, sf: 1-11. doi: 10.1038/s43016-024-01034-6. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 20/09/2024 09:10:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18489

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karbonhidrat
Primatlar
Epistemik
Popülasyon
Zeka
Kanat
Hastalık Kataloğu
Kanser Tedavisi
Argüman
Canlılık Cansızlık
Hukuk
Dilbilim
Evrimsel Psikoloji
Okyanus
Özel Görelilik
Boyut
Botanik
Epigenetik
Gezegen
Rna
Yaşam
Uçuş
Yeşil
Koronavirüs
Anatomi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!. (29 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 20 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18489
Derin, U. (2024, August 29). Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved September 20, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18489
U. Derin. “Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 29 Aug. 2024, https://evrimagaci.org/s/18489.
Derin, Ufuk. “Balıkçılık Sektöründeki Kadınlar Haklarını Alamıyor ve Eşitsizliğe Maruz Kalıyor!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, August 29, 2024. https://evrimagaci.org/s/18489.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close