Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Balıkçılgiller (Ardeidae)

3 dakika
1,461
Balıkçılgiller (Ardeidae) Meltem Çetin Sever
İngiltere'nin Derby şehrinde gözlemlediğimiz bir balıkçılgiller türü olan küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta).
Tüm Reklamları Kapat
Balıkçılgiller
  • Bilimsel Adı Ardeidae
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Balıkçılgiller
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Herons
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Tanım ve Genel Bilgiler

Balıkçılgiller familyasında yer alan kuş türleri genellikle leylekgiller, aynakgiller ve turnagiller familyalarındaki kuş türlerine benzetilseler de; uçarken boyunlarını uzatmak yerine geriye çekmek özellikleri ile ayrılırlar. Boyun omurgaları diğer kuşlarla aynı olmasına rağmen, boyunlarını çok hızlı kullanarak avlarına ulaşabilirler.

Balıkçıllar, orta ila büyük sayılabilecek su içinde yürüyerek avlarını arayan uzun boyunlu ve uzun bacaklı kuşlardır. Gagadan 25 ila 150 santimetre uzunluğunda olup ve ağırlıkları, 73 gram ile 4.5 kilogram arasındadır. Uçarken sırtlarının üzerine katladıkları uzun boyunları ve uzun bacakları görünür. Genellikle büyük gözleri ve geniş kanatları vardır.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Balıkçılgiller Pelikanımsılar (Pelecaniformes) takımına ait bir ailedir. Tatlı veya tuzlu suların kıyılarında yaşarlar. Balıkçıl türlerinin sınıflandırılmasında bazı görüş ayrılıkları hala sürmektedir. Aile içindeki cinslerin bağlantılarına hala tam olarak karar verilmemiştir.

Türkiye'de görülebilen balıkçıl türleri:

  • Küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta)
  • Büyük ak balıkçıl (Ardea alba)
  • Gri balıkçıl (Ardea cinerea)
  • Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea)
  • Gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax)
  • Sığır balıkçılı (Bubulcus ibis)
  • Alaca balıkçıl (Ardeola ralloides)
  • Küçük balaban (Ixobrychus minutus)
  • Balaban (Botaurus stellaris)

Balıkçılların iskelet analizleri ve DNA çalışmalarına bakarak bu kuşların evrimsel tarihi hala araştırılmaktadır. Kafatası morfolojisine bakıldığında yakınsak evrimi yansıttıkları anlaşılır. Günümüzde üç ana ana grupta tolanırlar; kaplan balıkçıllar ve kayık gagalı balıkçıl, balabanlar, gündüz ve gece balıkçılları.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Balıkçılgiller geniş alanlara yayılmış bir familyadır; Antarktika dışında tüm kıtalarda bulunurlar. Çok soğuk veya sıcak olmadığı sürece her türlü yaşam alanlarında görülürler. Türlerin genellikle su ile bağlantıları vardır. Dolayısıyla göllerin, ırmakların, bataklıkların ve denizlerin kıyısında beslenirler. Genellikle alçak rakımlı bölgelerde bulunurlar.

Çoğu su içinde beslenirler ancak geceleri tünemek için yakındaki ağaçlardaki yuvalara sahip olmayı severler. Bazıları otlaklarda, tarım arazilerinde veya pirinç tarlalarında yaşarlar.

Tüm Reklamları Kapat

Balıkçılların büyük kısmı göçmendir. Göç döneminden önce topluluklar halinde yaşayan balıkçıllar, üreme döneminden sonra çok geniş alanlara göç etmeye meyillidirler. Genellikle geceleri göç ederken; bireyler ya da küçük gruplar halinde uçarlar.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

Bazı balıkçıl türleri tehdit altında değilken bazıları yok olmaya yakındır. Balıkçılların birçoğunun sulak alan kirliliği nedeniyle başı beladadır. Dünyanın bazı bölgelerinde hala avlanılmaktadırlar.

Genel olarak Asgari Endişe (LC) statüsündedir. IUCN kırmızı listesinde nesli tehlikede olmayan türleri içine alan bir kategoridir bu.

Davranış ve Etoloji

Balıkçılgillerin büyük çoğunluğu ağaçlara gruplar halinde yuvalarlar, bunların dışında sazlıkları da kullanırlar. Birçok balıkçıl türü gece beslemek ve tünemek için büyük sürüler halinde toplanır. Ayrıca birkaç kuştan, binlerce olacak kadar koloni olarak adlandırılan gruplar halinde yuva yaparlar. Dişiler genellikle eşleri tarafından getirilen çubuklarla yuva yaparlar. Bazı türler hariç her iki ebeveyn de yumurtaların üzerine sırayla kuluçkaya yatarlar. Yavrular çok acizdirler ancak ebeveynlerinin getirdiği yiyeceklerle hızla büyürler.

Diyet ve Metabolizma

Etçillerdir. Çoğunlukla balık, kurbağa ya da diğer su canlılarıyla beslenirler. Avlarını sığ suda beklerler ve uzun boyunlarını hızlı bir şekilde hareket ettirerek balıkları yakalarlar. Ayrıca yengeçler, diğer kabuklular, kurbağalar, böcekler, salyangozlar, küçük memeliler, küçük kuşlar ve sürüngenler gibi hayvanları da yerler.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Balıkçıllar evcil hayvan olarak tutulup, yiyecek olarak veya şapka süslemesi için tüyleri için öldürüldüler.

Balıkçıllar genellikle çiftlik havuzları, pirinç tarlaları, rezervuarlar, şehir parkları ve yol kenarındaki hendekler gibi insanların oluşturduğu habitatlardan yararlanırlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:43:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8760

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Balıkçılgiller (Ardeidae). (23 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8760
Sever, M. Ç., Türkoğlu, P. (2020, May 23). Balıkçılgiller (Ardeidae). Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8760
M. Ç. Sever, et al. “Balıkçılgiller (Ardeidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 23 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8760.
Sever, Meltem Çetin. Türkoğlu, Pedram. “Balıkçılgiller (Ardeidae).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, May 23, 2020. https://evrimagaci.org/s/8760.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close