Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!

2 dakika
849
Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!
Penn State, "brain cancer cells and released BCNU" Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
Tüm Reklamları Kapat

Kansere müdahale etmek için bakteri enjeksiyonu yapılmış tümörler kulağa tuhaf gelebilir ama aslında bu düşünce bir süredir vardı. Doktorlar, bakteriyel enfeksiyonların tümörleri küçültebileceğini ve hatta yok edebileceğini ilk olarak yaklaşık 200 yıl önce gözlemlediler. 1890’larda, bir cerrah binlerce kanser hastasını onlara ölü Streptococcus bakterisini enjekte ederek kurtardı. Bu fikir genel olarak kaybolmuş olsa da, son yıllarda birkaç grup bu teknikle ilgili deneylere devam ediyordu. Ne yazık ki, insanlar üzerinde yapılan deneyler hep hayal kırıklığıyla sonuçlandı. 

Bu sonuçlarla yılmayan, John Hopkins’den bir grup araştırmacı on yıldan fazla süredir bu fikrin peşindeler. Şimdilerde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre önceki deneylerde farklı bir bakteri türü kullanılmasıyla birlikte bu tedavinin aslında işe yarayabileceğini gösterdiler. Kemirgenlerde, köpeklerde ve hatta bir insanda yapılan çalışmaların hepsi bu tedavinin güçlü ve spesifik bir anti-tümör tepkisine neden olduğunu buldu. Çalışma Science Transitional Medicine dergisinde yayınlandı. 

Çalışmaları için araştırmacılar Clostridium novyi adlı bir toprak bakterisini kullandılar. Bu anaerobik bir bakteri türü yani oksijen yokluğunda çok iyi gelişebiliyor. Bu özelliği bakteriyi kanser tedavileri için çok iyi bir aday yapıyor, çünkü tümörlerdeki birçok hücre oksijensiz kalmıştır. C. novyi belli hayvanlarda ve insanda enfeksiyona neden olabilir, bu yüzden takım daha güvenli hale getirmek için bakterinin toksin üreten genlerini çıkardılar. 

Tüm Reklamları Kapat

Takım belli bir tip beyin kanseri olan sıçanların tümörlerine bakteriyel sporları enjekte ederek başladı. Tedavinin, tümörden sadece birkaç santimetre uzakta bulunan sağlıklı dokuda hasara neden olmayan ve belli sınırları olan bir anti-tümör tepkisine neden olduğunu buldular. Ayrıca, hayvanların hayatta kalma oranları da arttı. 

Kemirgen modellerde olanlar insanlarda olabilecekleri tam olarak yansıtmaz, bu yüzden araştırmacılar köpeklere yöneldi. Doğal olarak oluşan köpek tümörleri karakteristik olarak insan tümörlerine, kemirgen tümörlerinden çok daha yakın, çünkü onlar da kendiliğinden oluşabiliyor ve ayrıca belli genetik benzerlikleri paylaşıyorlar. 

Bir kez daha, araştırmacılar 16 refakatçi köpeğe modifiye edilmiş bakteriyel sporları enjekte etti ve yanıtları gözlemledi. Bakteriyel enfeksiyonla alakalı ateş ve enflamasyon gibi ufak belirtiler görseler de, tedavinin iyi tolere edildiğini buldular. Tümörlerin altı köpekte küçüldüğü ve üç köpekte ise kanserin tamamen yok olduğu görüldü. 

Bir adım ileri götürerek, araştırmacılar hala devam eden bir 1. Aşama Klinik Deney başlattılar. Gelişmiş yumuşak doku tümörü olan bir hastanın kolundan köpeklere verdikleri dozun %1’ini enjekte ettiler. Tümör önemli ölçüde küçüldü ama ne yazık ki hasta diğer metastatik tümörleri nedeniyle öldü.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, tedavinin çoğalan bakterilerin kanserli hücreleri öldüren enzim salgıladıkları için işe yaradığını varsaydılar. Ayrıca, bakteriler tümör hücrelerine karşı güçlü bir immün yanıtı da tetikliyor gibi görünüyorlardı. Tedavi de oldukça spesifikti çünkü bakteriler sadece oksijensiz tümör hücrelerinde büyüyorlardı ve çevreledikleri dokuyu zarar görmeden bırakıyorlardı. Yine de, tedavinin spesifikliği onu hem zararlı hem yararlı bir hale getiriyor, yani metastazlı hastalar için bu tedavi işe yaramayabilir. 

Tabi ki, araştırmacıların bizler çok heyecanlanmadan tedavinin daha çok insanda çalıştığını kanıtlaması gerek. İnsanlar üzerindeki çalışmalar hala devam etmekte ve araştırmacı takım tedavinin, kemoterapi ve radyoterapi gibi alternatif tedavilerle daha etkili olabileceğine inanıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:40:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2567

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!. (19 Ağustos 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2567
--, -., Tuğral, H., Bakırcı, Ç. M. (2014, August 19). Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2567
-. --, et al. “Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hoşnaz Tuğral, Evrim Ağacı, 19 Aug. 2014, https://evrimagaci.org/s/2567.
--, ---. Tuğral, Hoşnaz. Bakırcı, Çağrı Mert. “Bakteri Enjeksiyonunun Tümörleri Küçültebildiği Tespit Edildi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Hoşnaz Tuğral. Evrim Ağacı, August 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/2567.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close