Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor!

3 dakika
2,763
Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çok hücreli organizmalar; toplu olarak mikrobiyota olarak adlandırılan kompleks virüs, bakteri, mantar ve parazit birliktelikleriyle birlikle evrimleşmiştir. Memelilerde mikrobiyotanın bileşimindeki değişikliler birçok fizyolojik süreci (gelişim, metabolizma ve bağışıklık hücresi fonksiyonu dahil) etkileyebilir. Mikrobiyotadaki değişiklikler ayrıca çeşitli nöropsikiyatrik bozukluklarla bağlantılı konakçı davranışlarını (sosyal aktivite, stres ve anksiyete ile ilgili yanıtlar gibi)modüle edebilir. Bununla birlikte, mikrobiyotanın nöronal aktiviteyi ve konakçı davranışını nasıl etkilediği iyi bilinmemektedir.

Son on yılda bakterilerin bizi sağlıklı tutmadaki rolüne olan ilgi artmıştır. Özellikle de bağırsaklarımızda, ağzımızda ve cildimizde yaşayan bakterilere...Yeni araştırmalar bu bakteri topluluklarının bozulmasının, bağışıklık sistemimizde çeşitli sorunlara sebep olabileceğini hatta davranışları değiştirebileceğini ortaya koyuyor.

David Artis ve ekibi Nature'da yayınlanan çalışmalarında, antibiyotikle tedavi edilmiş veya bakterisiz (germ-free) yetişkin farelerde mikrobiyota manipülasyonunun, korku tükenme öğrenmesinde (fear extinction learning) önemli eksikliğe neden olduğunu ortaya koydular. Bu bulgu bağırsak bakterilerimizin öğrenme şeklimizde etkisi olabileceğine işaret ediyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Pavlovian korku koşullanması, bir organizmanın hayatta kalması için kritik önemi olan ve evrimsel olarak korunan çağrışımsal bir öğrenim sürecidir. Klasik korku koşullandırma paradigmasında, tükenme öğrenimi (Extinction learning), tekrarlanan işaret sunumları artık koşulsuz bir uyaranla (ayak şoku gibi) eşleştirilmediğinde ve organizma davranışını buna göre değiştirmeyi öğrendiğinde ortaya çıkar. Çevresel tehdit geçtikten sonra, tükenme öğrenimindeki eksiklik yani tükenme öğrenimi durumunun gerçekleşmemesi travma sonrası stres bozukluğu ve diğer anksiyete bozuklukları da dahil olmak üzere birçok nöropsikiyatrik bozukluğun oluşmasında rol oynar.

Bu çalışmada fareler, her duyduklarında pençelerine ufak bir elektrik şoku verecek sistemle bir sesten korkmaları için eğitildiler. Böylece fareler, sesi her duyduklarında acı beklentisiyle korkudan donma davranışı sergiliyor olacaklardır. Normalde fareler, şok ile acı verilmeden bir süre yalnızca sese maruz bırakılırlarsa (şok ile ses koşullandırılmaz ise ), sesi duyduklarında sese olan korku davranışını giderek kaybettikleri görülür. Bu da tükenme öğrenimi olarak geçer.

Ancak Artis ve meslektaşları farelere, sesten korkmayı öğrenmeden önce bağırsak bakterilerinin çoğunu silmek için güçlü antibiyotikler verdiklerinde bu farelerin tükenme öğrenimi davranışı sergilemediğini gördüler. Fareler sesi duymalarına ve elektrik şokunu almamalarına rağmen korktuklarında sergiledikleri donma davranışını sergilemeye devam ettiler.

Araştırmacılar kemirgenlerin beyinlerine baktıklarında bağırsak bakterileri bozulmuş olanların farklı genlerinin ifadelerinin olduğunu buldular. Dahası amigdala ve prefrontal kortekste, korku ve öğrenme ile ilişkili beyin bölgeleri, farklı nöral aktivite modelleri vardı. Ekip ayrıca antibiyotiklerle tedavi edilen farelerin veya üzerinde ya da içinde bakteri bulunmayan yetiştirilmiş farelerin, şizofreni ve otizm de dahil olmak üzere nöropsikiyatrik bozukluklarla bağlantılı olan dört bileşiğin daha düşük seviyelerine sahip olduğunu buldular.

Tüm Reklamları Kapat

Korku tükenme öğrenmesinde mikrobiyota-bağırsak-beyin uyuşumunun şeması. Veriler, mikrobiyota ve metabolitlerindeki değişikliklerin değişen mikroglia aracılı sinaptik budamadan* kaynaklanabilecek nöronal fonksiyonu ve öğrenmeyle ilişkili plastisiteyi etkilediği ve daha sonra korku tükenme davranışını düzenlediği bir modeli ifade etmektedir. (*Sinaptik budama, nöronal iletimin verimliliğini arttırmak için ekstra nöronların ve sinaptik bağlantıların ortadan kaldırıldığı prosesi ifade eder.)
Korku tükenme öğrenmesinde mikrobiyota-bağırsak-beyin uyuşumunun şeması. Veriler, mikrobiyota ve metabolitlerindeki değişikliklerin değişen mikroglia aracılı sinaptik budamadan* kaynaklanabilecek nöronal fonksiyonu ve öğrenmeyle ilişkili plastisiteyi etkilediği ve daha sonra korku tükenme davranışını düzenlediği bir modeli ifade etmektedir. (*Sinaptik budama, nöronal iletimin verimliliğini arttırmak için ekstra nöronların ve sinaptik bağlantıların ortadan kaldırıldığı prosesi ifade eder.)
Nature
Avustralya Sydney Üniversitesi'nden Andrew Holmes: "Mikroplar bazı bağırsak fonksiyonlarını etkiler ve bunlar hem doğum sonrası gelişimi hem de sağlıklı bir beyin için gereken kimyasal sinyalleri etkileyebilir. Bu değiştiğinde, hayvanların strese nasıl adapte olduklarını önemli ölçüde etkileyebilir. Bununla birlikte, bunun sadece çok özel durumlarda ortaya çıkabileceğini ve mikrobiyotada büyük bir bozulma gerektirdiğini belirtmek önemlidir."

Ayrıca Holmes, araştırmanın travma sonrası stres bozukluğu gibi yeni risk faktörlerine ışık tutabileceğini söylüyor.

Özetle bu bulgular, antibiyotik ile mikrobiyotası temizlenmiş olan fareler ile bakterisiz farelerde korku tükenme öğrenmesindeki dikkate değer azalma için zorlayıcı bir açıklama sunmaktadır ve mikrobiyota kaynaklı metabolitlerde olan değişikliğin nöronal aktivite ve davranışta değişime katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.

Kronik inflamatuar hastalıklarda diyet ve yaşam tarzı, metabolik sağlık ve kanser, yararlı mikroorganizmaların beyin sağlığı ve davranışı üzerindeki etkileri; mikrobiyotanın etkisi üzerine büyüyen literatürle birleştiğinde, mikrobiyota-sinir sistemi ve memeli davranışı arasındaki birlikte evrimin (co-evolution) daha iyi tanımlanması gerektiğini vurgulamaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • C. Chu, et al. (2019). The Microbiota Regulate Neuronal Function And Fear Extinction Learning. Nature, sf: 543-548. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:32:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8273

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
R. P. Scully, et al. Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor!. (14 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8273
Scully, R. P., Yılmaz, İ. D., Ateş, A. (2020, February 14). Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8273
R. P. Scully, et al. “Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, 14 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8273.
Scully, Ruby Prosser. Yılmaz, İnci Deniz. Ateş, Arda. “Bağırsak Mikropları, Farelerin Korkularını Unutmasına Yardımcı Oluyor!.” Edited by Arda Ateş. Evrim Ağacı, February 14, 2020. https://evrimagaci.org/s/8273.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close