Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?

5 dakika
12,110
Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?
Tüm Reklamları Kapat

Şu görsele bir bakın... Biz yıldızlardan galaksilere dev yapıları ve bir bakterinin organelleri gibi ufacık yapıları bile ölçerken bu kadar fazla sayıda ölçeğe ihtiyaç duymuyoruz! Neden kıyafetlerimiz için bu kadar fazla sayıda ölçek ve sistem var? İnsan dediğimiz canlının kalça, bel, boy, boyun, göğüs, ayak ölçüleri ne kadar farklı olabilir? Sonuçta en az tür içi çeşitliliğe sahip memeli türlerinden birinden söz ediyoruz! Üstelik son derece kapsamlı matematik ve ölçümlendirme sistemlerine de sahibiz?

İşin uzmanlarına sorduğumuzda bu konuda birçok yanıt veriyorlar: Örneğin modacılar, insanların çok ciddi farklılıklara sahip olduğunu ve kıyafetlerini sadece spesifik insan gruplarını hedef alarak tasarladıklarını belirtiyorlar. Bazı firmalar, ayakkabı ölçeklerinin aslında ülkeden ülkeye o kadar da değişmediğini iddia ediyorlar; sadece ayakkabıların yapısından ve yapıldıkları malzemelerden ötürü bu tip ufak farklılıklar olduğunu savunuyorlar. Halbuki ABD'de 10 numara erkek ayakkabısı, Avrupa'da 43-44 numaraya denk geliyor. Ancak bu numaralar, bildiğimiz fiziksel "santimetre" ya da "inç" gibi sistemlere karşılık gelmiyor! Örneğin ABD'deki 10 numara erkek ayakkabısı "10 tam 9/16 inç" uzunluğa denk geliyor. Bu da 26.8 santimetre civarına denk geliyor. Dolayısıyla 43-44 numara ayakkabı, santimetreye denk gelmiyor. Bu durumda Avrupa'da (ve Türkiye'de) kullanılan ölçü de ne ola? Bu sayılar, birkaç tuhaf formüle dayanıyor! Örneğin bir çocuğun ayakkabı boyunu ölçerken,ayakkabı kalıbının boydan boya inç türünden uzunluğunu 3 ile çarpıp 12 çıkartıyorsunuz. Yetişkinler içinse, aynı kalıbın inç olarak boyunu 3 ile çarpıp 25 çıkarmanız gerekiyor. Böylece bizim meşhur sayılara ulaşıyorsunuz. ABD'deki sayılar da benzer bir aritmetikle hesaplanıyor. Bununla ilgili Paris Nokta Sistemi ve Brannock Aygıtı, Mondopoint gibi sistemler geliştirilmiş vaziyettedir.

Kıyafet ölçülerine ne demeli? "XS, S, M, L, XL, XXL..." diye gidiyor ama bunların anlamları her ülkeye ve hatta her firmaya göre değişiyor. Genellikle bu boyutlar arası geçiş, kullanılan kumaşın inç cinsinden uzunluğuna bağlı olarak değişiyor. Örneğin firmalar, "Eğer ki kumaş şu kadar uzunluktaysa S, ondan 5 inç daha uzunsa M, 10 inç daha uzunsa L,..." şeklinde kategoriler belirliyorlar. Bu sayılar firmadan firmaya, kıyafetten kıyafete değiştiği için asla ortak bir ölçeğe erişilemiyor. İlginçtir, özellikle savaş dönemlerinde üretim verimliliğini arttırmak amacıyla devletlerin soruna el attığını görüyoruz. Örneğin 2. Dünya Savaşı sırasında ABD hükümeti kıyafet ölçüleriyle ilgili olarak "standart ölçü birimi" geliştirmeye çalıştı ve son derece yüksek bir başarıya ulaştı; ancak savaş sonrasında firmalar yine kendi tercihlerine dönüş yaptılar. Ancak bugüne kadar birçok ülkede kıyafetler için yüzlerce, belki de binlerce farklı standart belirlendi. Hepsi başarısızlıkla sonuçlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu girişimlerin ortak noktasının, ölçümleri basit sayılara indirgeme çabası olduğu görülüyor. Örneğin Du Barry ve Woolworth tarafından ABD'de geliştirilen kıyafet ölçülerine göre "13 birim" olan birinin büstü 31 inç, beli 25 inç, kalçası ise 34 inç çevreye sahiptir. Dolayısıyla kişinin bu farklı ölçüleri bilmesi yerine, tek bir sayıyı bilmesi yeterli olacaktır. Bu, teoride son derece faydalı gibi gözükse de, pratikte işlevini yitirmektedir. Elbette ki, "Herkes kendi ölçüsünü bilse yeterli! diye düşünebilirsiniz. Eğer ki firmalar tek bir ölçeği takip etselerdi, bu tip bir basitleştirme girişimi anlaşılabilirdi. Ancak firmalar da birbirinden tamamen farklı ölçüleri takip ettikleri için (McCalls, Misses, vs. tarafından geliştirilen sistemler gibi), kişinin kendi ölçülerini bilmesi doğrudan bir işe yaramıyor. 

Daha önemli bir sıkıntı, çeşitli ölçülerin insan popülasyonu ile birlikte evrimleşiyor olması.Örneğin 1995 yılında 8 numara olan bir kıyafet, bugün 6 numara haline geldi. Bunun en büyük sebebi, obezitenin Dünya çapında artışta olması. Benzer şekilde, bazı firmaların insan ölçülerine bakışı da ciddi farklılıklar gösteriyor. Örneğin bir firma için bel çevresi 27.6 inç olan biri 8 numara giyebilirken, bir başka firmada bu ölçü 39.5 inç (arada neredeyse 5 santimetre fark var)! Bu devasa farklılık da, farklı ölçeklerin ne kadar yanıltıcı olabileceğini gösteriyor.

Halbuki, evrensel olarak bu uzunluklar belli bir standarda uydurulsa, herkes ona göre ölçülerini alıp telefonlarına ya da hafızalarına not etseler, tüm firmalar da bu sistemleri kullanarak ölçülerini belirtse, her şey çok daha kolay olmaz mıydı? Örneğin "Ayak boyu, çorap olmaksızın, parmak ucu ve topuk ucuna yerleştirilen paralel çizgilerin arasındaki mesafeye eşittir ve santimetre cinsinden ölçülür." dense? Veya "Kafayla ilgili yapılacak bir ölçüm, kafanın tepesine yerleştirilen bir kitap ile çene altına yerleştirilen bir kitap arasında kalan mesafenin tam ortasından alınan çevre ölçüsüne eşittir." gibi standartlar belirlense? Evet, ilk etapta zorluklar olacaktır, "Nasıl ölçeceğiz?" ya da "Nereyi ölçmemiz gerektiğine nasıl karar vereceğiz?" gibi soru işaretleri doğacaktır. Fakat bir kez insanlar ölçülerini almayı öğrendiklerinde, tek bir mezura ile işi bitirmek ve kesin sayılara erişmek mümkün olmaz mıydı? Yetişkin biri, vücut ölçülerini bir kez aldıktan sonra, evrensel standartlarda, nereden alışveriş yaparsa yapsın, %100 netlikle aldığı ürünün ölçülerini bilmiş olmaz mıydı? Sonuçta unutulmaması gereken kritik bir nokta var: Farklı firmalar ve farklı modacılar, farklı amaçlarla bu ölçekleri geliştiriyor olsalar da, her biri nihayetinde bilindik metrik veya emperyal sistemi kullanarak ölçüm yapıyorlar; sonrasında ise bunları daha "kullanışlı" ölçeklere çeviriyorlar. Belki de o kullanışlı ölçeğe çevirme kısmını atlamalı ve doğrudan sayısal ölçümlere güvenmeliyiz.

Örneğin az önce sözünü ettiğimiz Mondopoint Sistemi, Uluslararası Standart (ISO 9407:1991) çerçevesinde sözünü ettiğimizi hayata geçirmeye çalışan bir girişimdir. Bu ölçeğe göre ayak ölçüsü, boy ve en olarak, milimetre cinsinden ölçülür. Bu ölçüme göre ayağınız 43 numara değil, -atıyoruz- 280/110'dur. Yani 280 milimetre uzunlukta ve 110 milimetre genişikte. Hepsi bu! Gerçekten de bu basit değişiklik o kadar avantajlı ki, NATO başta olmak üzere çok sayıda askeri birim ayakkabılarını bu ölçüme göre tasarlamakta ve dağıtmaktadır!

Tüm Reklamları Kapat

Belki de hayatlarımıza ölçüm ve matematiği birazcık daha dahil etmemiz gerekiyor. Çözülmez gibi gözüken birçok sorunu çözmeyi başarabiliriz.

Sadece bir öneri...

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • E. Dockterman. Inside The Fight To Take Back The Fitting Room. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Time | Arşiv Bağlantısı
  • Reddit. Why Do Clothes And Shoe Sizes Vary So Greatly Between Companies?. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Reddit | Arşiv Bağlantısı
  • wikipedia. Shoe Size. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • wikipedia. Vanity Sizing. (8 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/12/2024 10:51:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5106

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İnfografik
Evcil Hayvanlar
Mars
Jüpiter
Mikoloji
Evrimsel Tarih
İspat
Popülasyon
Hastalık
Yılan
Komplo Teorisi
Gıda
Böcek Bilimi
Önyargı
Yeni Doğan
Samanyolu Galaksisi
Biyokimya
Google
Kuantum Mekaniği
Hasta
Ortak Ata
Mikrobiyota
Gen İfadesi
Goril
Boyut
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?. (7 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5106
Bakırcı, Ç. M. (2017, May 07). Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 02, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5106
Ç. M. Bakırcı. “Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 May. 2017, https://evrimagaci.org/s/5106.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Ayakkabı ve Kıyafet Ölçüleri Neden Bu Kadar Değişken? Bir Standart Geliştirilemez Mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 07, 2017. https://evrimagaci.org/s/5106.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close