Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır?

2023 Nobel Fizik Ödülü Neden Attosaniye Fiziğine Verildi?

Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır? European Commission
2 dakika
3,055
Tüm Reklamları Kapat

2023 Nobel fizik ödülüne layık görülen üç araştırmacı, elektronları içeren süreçleri araştırmak için son derece kısa ışık darbeleri yaratmanın bir yolunu gösterdi. ABD'deki Ohio State Üniversitesi'nden Pierre Agostini, Almanya'daki Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü'nden Ferenc Krausz ve İsveç'teki Lund Üniversitesi'nden Anne L'Huillier, toplam 11 milyon İsveç kronu (822.910 £) tutarındaki ödülü paylaşacak.

Elektronlar, elektrikten manyetizmaya kadar her gün etkileşim kurduğumuz birçok kavramda rol oynayan atom altı parçacıklardır. Elektronlardaki değişiklikler genelde saniyenin milyarda birinin milyarda biri olan "attosaniyenin" birkaç onda birinde meydana gelir. Bu kadar kısa sürede gerçekleşen olayları incelemek için özel bir teknolojiye ihtiyaç vardır.

Ödül sahipleri, attosaniye cinsinden ölçülebilecek kadar kısa ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler geliştirdiler. Bu yöntemler ilerde fiziksel maddedeki elektronların geçici dinamiklerini incelemek için kullanılabilir ki bu, daha önce mümkün olmayan bir şeydi.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdiye dek üretilen en kısa ışık parlamaları olan attosaniye darbeleri, fotonikte yani ışık dalgaları biliminde bir devrim yarattı. Bu darbeler atom, kiral moleküller (birbirlerinin ayna görüntüleri olan moleküller) ve çok küçük nanopartiküller gibi farklı fiziksel sistemlerdeki elektronları anlık olarak görüntülemek için kullanıldılar. Bu hızlı darbeler ilk kez, bilim insanlarının gözlemlerinin zaman ölçeğini elektron dinamiğinin meydana geldiği doğal, çok hızlı zaman ölçekleriyle eşleştirmesine olanak tanıdı.

Bu başarı, lazer bilimi ve mühendisliğinde önemli yenilikler gerektiriyordu; bunlar ise bu yılki Nobel ödülü sahiplerinin onlarca yıldır üzerinde çalıştığı yeniliklerdi. L'Huillier, lazer ışığı ile gaz atomları arasındaki etkileşimler sonucunda ortaya çıkan yeni bir etkileşimi keşfetti. Öyle ki bu etkileşim, her biri birkaç yüz attosaniye uzunluğunda ultraviyole ışık darbeleri üretmek için kullanılabilecek.

Agostini ve Krausz ise bu keşfi daha da ileri götürdüler. Agostini, 2001 yılında kısa ışık darbeleri üretip bunların genişliklerini ölçebildi. RABBIT tekniği adlı yöntem kullanılarak üretilen patlamalar dizisi yalnızca 250 attosaniye sürdü.[1], [2] Hemen hemen aynı dönemde Krausz, bunu 650 attosaniye süren bir ışık darbesini başarıyla izole etmek için kullandığı farklı bir deneysel yaklaşım geliştirdi.[3]

Agostini ve Krausz tarafından geliştirilen bu iki yaklaşım, bugün yürütülen attosaniye araştırmalarının çoğunun temelini oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Heyecan Verici Uygulamalar!

Bu attosaniye darbeleri için bazı heyecan verici potansiyel uygulamalar mevcut. Mesela, farklı malzeme türlerinde daha önce bilinmeyen fiziksel olayları incelemek için kullanılabilirler. Ultra hızlı anahtarlama olarak bilinen farklı bir alansa bir gün çok hızlı çalışan elektroniklerin geliştirilmesine de yol açabilir.[5]

Attosaniye darbe bilimi, tıbbi teşhislerde de kullanım alanı bulabilir. Bir kan örneğini çok hızlı bir ışık darbesine maruz bırakan bilim insanları, o örneğin moleküllerindeki küçük değişiklikleri tespit edebilir. Bu, kanser de dahil olmak üzere hastalıkları teşhis etmenin yeni bir yöntemine yol açabilir.

King's'teki bir ekip, attosaniye darbelerinin mümkün kıldığı fiziksel süreçlerdeki çözünürlüğü kuantum bilgi işlemdeki yeni gelişmelerle birleştirmek için çalışıyor.[4] Bu, attosaniye zaman ölçeğinde kuantum hesaplamalarda uygulanabilecek kuantum ışık darbeleri yaratacak.

Bu alanda Nobel ödülünün alınması, yeni keşifler yapma yolundaki çabalarımızı iki katına çıkarmamız için bize ilham veriyor. Ödül sahiplerinin başarılarının devamını diliyor, bundan sonra bizi neyle şaşırtacaklarını merakla bekliyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
55
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 19
  • Muhteşem! 16
  • Tebrikler! 14
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İnanılmaz 5
  • Umut Verici! 3
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 27/04/2024 10:38:36 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15991

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Balıkçılık
Doğa Yasası
Güve
Mit
Gen İfadesi
Bilim İnsanları
Samanyolu Galaksisi
Uzay
Evren
Ergen
Karar Verme
Teyit
Balina
Genetik
Enerji
Beslenme Bilimi
Sivrisinek
Su
Kök Hücre
Kelebek
Skeptisizm
Büyük
Yaşlılık
Carl Sagan
Kişilik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Zaïr, et al. Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır?. (3 Kasım 2023). Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15991
Zaïr, A., Recep, A., Alparslan, E. (2023, November 03). Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır?. Evrim Ağacı. Retrieved April 27, 2024. from https://evrimagaci.org/s/15991
A. Zaïr, et al. “Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Arzu Recep, Evrim Ağacı, 03 Nov. 2023, https://evrimagaci.org/s/15991.
Zaïr, Amelle. Recep, Arzu. Alparslan, Eda. “Attosaniye Fiziği Nedir? Attosaniye Seviyesindeki Lazerler, Elektronların Sırlarını Nasıl Açığa Çıkarır?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Arzu Recep. Evrim Ağacı, November 03, 2023. https://evrimagaci.org/s/15991.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close