Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!

Astrofiziğin Son 100 Yılında Evren'e Dair Gözlemlerimiz Epey Genişledi!

2 dakika
6,756
Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!
Tüm Reklamları Kapat

Şu anda harika bir zamanda yaşıyoruz. Çünkü bundan sadece 1-2 yüzyıl önce bilim daha yeni doğuyordu. Hiçbir teknoloji henüz yeterli seviyede değildi. Şu anda ise birçok teknolojimiz, eskiden olduğundan çok çok daha iyi. Orion Nebulası'nın 130 yıl arayla çekilmiş iki fotoğrafı da bunu güzel bir şekilde gösteriyor.

Orion Bulutsusu (Nebulası)
Orion Bulutsusu (Nebulası)
Curiosos Delavida

Ancak bir de şunu düşünün: Sadece 21. yüzyıldayız! Bu süre zarfının son 600-700 yılında bildiğimiz anlamıyla bilim var. Bunun ise sadece son 200-300 senesinde bilim gerçek anlamıyla yükselişte. Yani aslında halen bilimin emekleme evrelerindeyiz!

Astronominin bir alt dalı olan astrofizik, her bilim dalı gibi, başlangıcından beri hızla gelişmektedir. Bu sahada yapılan atılımlar sayesinde insanlığın Evren'e dair bilgileri genişlemiştir. "Genişleme" sözcüğünün gerçek anlamıyla!

Tüm Reklamları Kapat

1922 yılında astrofizikçilerin gözleyebildiği en uzak nokta, yani bizim için "Gerçekten Gözlenebilir Evren", yaklaşık olarak 100.000 ışık yılı (yani 9.46×10179.46\times{10^{17}} veya yaklaşık 1 trilyon kere milyon kilometre) kadardı. Yani evrenin bizim görebildiğimiz sınırları, evrensel ölçekte bir toz zerresi kadardı. Bu mesafe, sadece Samanyolu Galaksisi'nin genişliği kadardır. O zamanlarda teleskoplarımız bu kadar güçlü değildi ve uzaya teleskoplar göndererek gözlemler yapamıyorduk.

21. yüzyılın başları itibariyle gözleyebildiğimiz Evren'in genişliği ise dikkate değer miktarda artmıştır: Yaklaşık olarak 93 milyar ışık yılı (yani 8.79×10238.79\times{10^{23}} kilometre veya yaklaşık 1 trilyon kere trilyon kilometre). 

Yani son 100 yılda, teknolojinin gelişimi sayesinde gözleyebildiğimiz evrenin çapı yaklaşık olarak 1.000.000 kat artmıştır! Bu sayede Evren'in yapısını çok daha iyi anlayabilmeye, buna bağlı olarak da Evren'deki yerimizi daha iyi kavramaya başladık.

Buna bağlı olarak astronomi de, bilimin geri kalanı gibi çok uzun bir yol kat etti ve hızla daha fazlasını katetmeyi sürdürüyor. Eskiden çok daha büyük teleskoplarla çok daha zorlu şekillerde, çok daha uzun sürelerde çekilebilen fotoğraflar, bugün ceplerimizde taşıdığımız makinalar ve giderek küçülen teleskoplar kullanarak saniyeler içerisinde çekilebiliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Sol taraftaki fotoğraf, 1880 yılında Henry Draper tarafından 11 inçlik bir teleskop kullanılarak 50 dakikada çekilmiştir. Sağ taraftaki ise 2013 yılında Andrew Symes tarafından bir iPhone kullanarak 1 saniyede çekilmiştir.
Sol taraftaki fotoğraf, 1880 yılında Henry Draper tarafından 11 inçlik bir teleskop kullanılarak 50 dakikada çekilmiştir. Sağ taraftaki ise 2013 yılında Andrew Symes tarafından bir iPhone kullanarak 1 saniyede çekilmiştir.
Canadian Astronomy

Bundan 500 yıl sonra yaşayan insanların ne gibi teknolojilere sahip olacağını bir düşünün. 500 bile hiç! 1000 sene sonra? 3000? 1 milyon?! O zamanki insanlar "insan" olacak mı, onu bile bilmiyoruz ama, ola ki müthiş bir başarıya (!) imza atıp soyumuzu buraya kadar gelip tüketmemiş olursak, bundan yüz binlerce yıl sonraki "insan"ların neler bilebileceğini düşünmek, hem bir burukluğa neden oluyor, hem de heyecana. Burukluk, çünkü biz onların bildiklerini asla bilemeyeceğiz. Heyecan, çünkü ne olursa olsun, türümüz muhteşem bilgileri keşfederek "evrenin kendi kendini anlamasına" katkı sağlamış olacak.

İleride yapacağımız keşiflerle, Evren'in ilk anlarına dair sırları da aydınlatacak, tam olarak nereden ve nasıl geldiğimizi öğreneceğiz. Böylelikle, eğer varsa, diğer evrenlerden ve fiziğin en derin temellerinden haberdar olabileceğiz. Bu geleceği sabırsızlıkla bekliyoruz!

Tabii dediğimiz gibi...

Kendimizi yok etmemeyi başarabilirsek...

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Tüm astrofotoğraf çalışmalarımızı buradan görebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Umut Verici! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 07:14:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/914

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!. (10 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/914
Bakırcı, Ç. M. (2013, January 10). Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/914
Ç. M. Bakırcı. “Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/914.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Astrofotoğrafçılık, Son 100 Yılda İnanılmaz Bir Yol Kat Etti!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 10, 2013. https://evrimagaci.org/s/914.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close