Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Arkeoloji ve Zaman İlişkisi

Arkeoloji ve Zaman İlişkisi
3 dakika
2,970
Tüm Reklamları Kapat

Tarih Öncesi Arkeolojisi Nedir?

Yaşadığımız dünya, jeolojik devirler ele alınarak incelendiğinde 4.5 milyar yıldır vardır. İlk oluşan kıtasal kabuk, ultramafik özellikteki (değişime sürekli olarak açık) kayalardan oluşmaktadır. Varlığın yaşamı açısından önem arz eden suyun kökenini ise, Prekambriyen Dönem'e kadar tarihleriz. O zamanlarda ilkel bir su buharı ve son derece sıcak bir gezegen yüzeyi ile karşılaşıyoruz. Atmosferde biriken su buharı, yağış şeklinde yeryüzüne indi; sonrasında ise, tekrar bir buharlaşma ile yükseldi. Bu işlemler yeryüzünü biraz da olsa soğuttu. Yeryuvarı iyice soğuyup bir denge kurunca, içinde barındırdığı devasa çukurlar su ile doldu. Bu yapılanma ilk okyanusları oluşturdu (dünyamıza suyun, göktaşları aracılığı ile de gelmiş olabileceğini bir kenara ekleyin). Derken 3.8 milyarda ilk basit hücreliler oluştu. Cyanobakteriler ürettiği oksijen ile, varlığın evriminde ''önceden tasarlanmamış'' bir sürece imza attı. İşte Homo sapiens'in de içinde yer aldığı varlığın evriminde, temel olarak bu üretim yatar.

Tüm Reklamları Kapat

Homo cinslerinin ve ilksel atalarının yeryuvarı üzerindeki varlığı, Jeolojik Devirler süreçleri açısından, sadece ''bir an'' gibidir. Tarih Öncesi Arkeolojisi Homo cinsinin ve ilksel atalarının tarihsel sürecini, arkeolojik süreçler açısından yüzde 99'undan fazla bir bölümü kapsayacak şekilde ele alır ve inceler. Bu işe ise, Homo cinslerinin ve ilksel atalarının elinden çıktığı konusunda şüphe uyandırmayan; tanımlanabilir aletleri inceleyerek ya da matematik dilindeki olasılığa dahil edilebilir ilksel aletleri kurgulayarak başlar. Alt sınırı budur demek, yanlış olmaz. Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağları eğitim ve araştırma dahilindedir. Yaşam biçimini ve davranış şekillerini tüm yönleri ile ele alır. Doğal çevre iyice araştırılarak, buluntular ile belli bir kronoloji oluşturulur.

Alanın bilimsel araştırma sistematiğinin iskeletini kazılar, yüzey araştırmaları, karşılaştırmalı çalışmalar oluşturur. Diğer bilim dalları ile sık sık iletişim kurar ve makul ölçüde çıkarımlara gider. Bu bilim dallarından bazıları paleoantropoloji, tarihlendirme yöntemleri, zooarkeoloji, paleobotani olarak sıralanabilir.

Tarih Öncesi Arkeolojisi'nin çalışma alanlarının bazılarını sıralar isek yontmataş, sürtmetaş, kemik, boynuz ve ahşap aletlerin tekno - tipolojileri, sanat, yerleşim biçimleri, yaşam ve inanç sistemleri, ölü gömme adetleri, doğal çevre, buzullar, kronoloji ve stratigrafi, insan davranışları ve göç yolları şeklinde bir sıralama yapabiliriz.

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Homo cinslerinin tarihinde tarımın başladığı ve üretime dayalı toplum modelinin birçok özelliği ile ortaya çıkarak kurumsallaştığı Neolitik Çağ'dan (yaklaşık olarak 10 binler) başlar. Neolitik Çağ’dan (yaklaşık olarak M.Ö. 10.000), Demir Çağı (M.Ö. 1.200-330) sonuna kadar olan zaman diliminde, Anadolu öncelikli olmak üzere tüm Önasya coğrafyasında (Mezopotamya, Suriye, Filistin, Mısır, İran, Kafkasya, Kıta Yunanistan, Ege Adaları, Kıbrıs, Balkanlar) çağdaş, bilimsel, etik değerler ile disiplinler arası ve uluslararası işbirliği temelinde incelemektedir.

Mimari, ölü gömme adetleri ve küçük buluntularla belgelenen maddi kültür kalıntılarının ortaya koyduğu sonuçlar ile, kültürleri anlamada önemli bir yol katedilir.

Klasik Arkeoloji Nedir?

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Yunan, Etrüsk ve Roma uygarlıklarını çalışır. 

Girit kökenli Minos Uygarlığı (M.Ö. 2800 - 1050), Kıta Yunanistan'da yer alan Miken Uygarlığı (M.Ö. 1600 - 1200) ve başta Batı Anadolu olmak üzere Ege Uygarlıkları'nın Protogeometrik - Geometrik dönem (M.Ö.1050 - 700), Arkaik dönem (M.Ö.650 - 480), Klasik dönem (M.Ö.480 - 330), Hellenistik dönem (M.Ö.330 - 30) arkeolojisi ve Roma İmparatorluk dönemi (M.Ö.30 - M.S. 395) başlıca çalışma alanları arasında sayılabilir.

Mimari, heykaltraşlık, keramik, küçük buluntular ve sikkeler ile birçok diğer buluntu, söz konusu dönemleri aydınlatmak için ele alınarak incelenirler.

Fotoğraflar:

  1. Ana Fotoğraf: Tarih Öncesi Arkeolojisi Araştırması / İstanbul - Yarımburgaz Mağarası.
  2. Metin İçi Fotoğrafı-1: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Araştırması / Aksaray - Acemhöyük.
  3. Metin İçi Fotoğrafı-2: Klasik Arkeoloji Araştırması / Antalya - Perge.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 19:38:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1201

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. A. Sökmen, et al. Arkeoloji ve Zaman İlişkisi. (2 Mayıs 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1201
Sökmen, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2013, May 02). Arkeoloji ve Zaman İlişkisi. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1201
M. A. Sökmen, et al. “Arkeoloji ve Zaman İlişkisi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 May. 2013, https://evrimagaci.org/s/1201.
Sökmen, Mehmet Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Arkeoloji ve Zaman İlişkisi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 02, 2013. https://evrimagaci.org/s/1201.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close