Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Argon

Argon Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Argon Wikipedia
Argon tüpü
3 dakika
7,352
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 18. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Argon (Ar) atom numarası 18 olan ve periyodik tablonun 18. grubunda yer alan bir kimyasal elementtir. Argon, %0,934 (9340 ppmv) ile, Dünya atmosferinde en bol bulunan üçüncü gazdır. Doğada su buharından iki kat, karbondioksitten 23 kat ve neondan 500 kat daha fazla bulunur.

Argon, gezegenimizde en sık rastlanan asal gazlardan biridir ve yer kabuğun %0,00015’ini oluşturur. Dünya atmosferindeki argonun neredeyse tamamı, yer kabuğundaki potasyum-40'ın bozunmasından üretilen radyojenik argon-40'tır. Argon-36, süpernovalarda yıldız nükleosentezi tarafından en kolay şekilde üretildiği için, evrende en yaygın biçimde görülen argon izotopudur. Argon, suda oksijenle yaklaşık olarak aynı çözünürlüğe sahiptir ve azottan 2,5 kat daha fazla çözünür. Renksiz, kokusuz, yanıcı özelliklerine sahiptir.[1] Fakat tüm fazlarında toksik özellik göstermemektedir.[1] Argon, çoğu koşulda kimyasal olarak inerttir ve oda sıcaklığında hiçbir kararlı bileşik oluşturmaz.

Argon asal gaz olmasına rağmen, çeşitli koşullar altında bazı bileşikler oluşturabilir.[2], [3] Argonun nötr temel kimyasal bileşikleri günümüzde HArF ile sınırlı olarak bilinse de argon atomları bir su molekülleri kafesi içinde hapsolduğunda argon su ile klatratlar oluşturabilir.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Kozmik bollukta argon, kimyasal elementler arasında yaklaşık 12. sırada yer almaktadır. Argon, atmosferin ağırlık olarak %1.288'ini, hacimce %0.934'ünü oluşturur ve kayalar gömülü olarak bulunur. Kararlı izotop olan argon-40, Dünya'da bulunan argonun %99,60'ını oluşturur. Argon-36 ve argon-38, Dünya'nın argon rezervinin sırasıyla %0.34 ve %0.06'sını oluşturur. Potasyum içeren minerallerde nadir de olsa bulunan doğal radyoaktif izotopunun bozunmasıyla karada bulunan argonun büyük bir kısmı oluşur. Argon, sıvı havanın fraksiyonel damıtılmasıyla büyük ölçekte izole edilir. Gazla doldurulmuş elektrik ampullerinde, radyo tüplerinde ve Geiger sayaçlarında kullanılır.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Argon genellikle inert bir atmosfere ihtiyaç duyulduğunda kullanılır. Bu şekilde titanyum ve diğer reaktif elementlerin üretiminde kullanılır. Ayrıca, kaynak alanını korumak için kaynakçılar tarafından ve akkor ampullerde oksijenin filamanı aşındırmasını önlemek için de kullanılır. Argon, floresan tüplerde ve düşük enerjili ampullerde de tercih edilir.

Düşük enerjili bir ampul genellikle argon gazı ve cıva içerir. Ampul açıldığında, elektrik akımı gazın içinden geçerek UV ışığı üretir. Ampulün iç yüzeyindeki kaplama, UV ışığı ile etkin hâle gelerek parlamaya başlar. Çift camlı pencerelerde, bölmeler arasındaki boşluğu doldurmak için de genellikle argon kullanır. Lüks arabaların lastiklerinde ise kauçuğu korumak ve yol gürültüsünü azaltmak amacıyla argon kullanımı tercih edilebilir.

Tarihi

Argon, Dünya atmosferinde bol miktarda bulunmasına rağmen; Lord Rayleigh ve William Ramsay'in bu elementi sıvı havadan ilk kez ayırmayı başardığı 1894 yılına kadar keşfedilemedi. Aslında gaz ilk olarak, 1785 yılında, havanın yaklaşık %1'inin en zorlu koşullarda bile tepki vermeyeceğini belirten Henry Cavendish tarafından bahsedilmişti. Fakat argon soy gazının tam olarak keşfi; havadan elde edilen nitrojenin yoğunluğu ile, amonyak ayrıştırılmasından elde edilen nitrojenin neden farklı olduğunu anlamaya çalışan Lord Rayleigh ve William Ramsay'in araştırması sırasında gerçekleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Etimolojisi

"Argon" adı, elementin neredeyse hiç kimyasal reaksiyona girmediği gerçeğine atıfta bulunarak "tembel" veya "inaktif" anlamına gelen Antik Yunanca "ἀργόν" kelimesinden türemiştir. Dış atomik kabuktaki tam argonu sabit ve diğer elementlerle bağlanmaya dirençli hale getirir.

Önlem ve Güven

Argonun Sağlık Etkileri

  • Maruz kalma yolları: Bu madde solunduğunda vücut tarafından emilebilir.
  • Soluma riski: Muhafaza kaybında, bu sıvı çok hızlı bir şekilde buharlaşarak havanın aşırı doygunluğuna neden olur ve kapalı alanlarda ciddi boğulma riski oluşturur.
  • Maruz kalmanın etkileri:
  • Soluma: Baş dönmesi. Donukluk. Baş ağrısı. Boğulma.
  • Deri: Sıvı ile temas halinde: Donma.
  • Gözler: Sıvı ile temas halinde: Donma.

Argonun Çevresel Etkileri

Argonun neden olduğu bilinen ekolojik bir hasar yoktur. Argon gazı çevrede doğal olarak bulunur ve bu gaz, iyi havalandırılmış alanlarda hızla dağılacaktır. Argonun bitkiler veya hayvanlar üzerindeki etkileri günümüzde net olarak bilinmemekle birlikte, sudaki yaşama zarar vermesi de beklenmemektedir. Argon, ozon tabakasını incelten kimyasallar içermez ve DOT'un (Ulaştırma Bakanlığı, ABD) "deniz kirleticiler" listesinde yer almamaktadır. [8]

İlginç Bilgiler ve Diğer

  • Argon, oda sıcaklığında renksiz, kokusuz bir gazdır. İyonize edildiğinde ise belirgin bir mor ışıma yayar.
  • Argon, havanın kriyojenik olarak damıtılmasıyla endüstriyel olarak üretilir.
  • Argon, atmosferdeki gazların hacimce yalnızca %0,94'ünü oluşturur. Yine de atmosferde en sık görülen üçüncü gazdır.
  • Argon, inert bir ortama ihtiyaç duyulduğunda başvurulacak gazdır.
  • Argon, yangın söndürme sistemlerinde kullanılır. Argon, bir odadaki oksijenin yerini alır ve yanma durur.

Düzeltmeler: Tüm hatalar düzeltilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 18. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 20:16:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9918

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Aslan, et al. Argon. (9 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9918
Aslan, S., Emektar, D. (2021, February 09). Argon. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9918
S. Aslan, et al. “Argon.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, 09 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/9918.
Aslan, Sevcan. Emektar, Dilan. “Argon.” Edited by Dilan Emektar. Evrim Ağacı, February 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/9918.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close