Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti!

3 dakika
1,471
Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti! Phys.org
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 ay öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Silisyum, modern elektronik, güneş enerjisi ve ışık teknolojilerinin temel taşıdır. Ancak şimdiye kadar, mevcut teknikler nedeniyle silisyumun sadece yüzeyinde nanoyapılar oluşturulabiliyordu. Mevcut yöntemler ya silisyum yüzeyinin altına zarar vermeden inemiyordu ya da lazer teknolojisinin çözünürlüğü mikron seviyesinde sınırlı kalıyordu.

Bilkent Üniversitesi'nden bir ekip, mevcut sınırlamaları aşan yeni bir teknik geliştirdi. Bu teknik, silisyum yongaların derinliklerinde çok küçük yapıları kontrollü bir şekilde oluşturmaya olanak sağlıyor.[1]

Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi'nden Alperen Saltık, Mehmet Bütün, Onur Tokel Aqiq Ishraq ve Rana Asgari Sabet’ten oluşan ekibin uzmanlıkları optik, malzeme bilimi ve nanoteknoloji gibi çeşitli alanları kapsıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma ekibi, silisyum içindeki karmaşık optik etkilerden ve lazer ışığının doğal sınırlamaların kaynaklanan iki büyük zorluğu aşmayı başardı. Bunu yapmak için, "uzaysal ışık modülasyonu" adı verilen bir yöntem ile özel bir lazer ışını kullandılar. Bu ışının kırınım oluşturmayan yapısı, daha önce hassas enerji aktarımını engelleyen optik saçılma etkilerinin üstesinden geliyor ve silikon içinde çok küçük, lokalize boşluklar oluşturuyor.

Bu süreci, önceden oluşturulan küçük boşlukların çevrelerinde güçlü bir alan artışı yaratan "tohumlama etkisi" takip ediyor. Bu sayede bu yeni üretim yöntemi, en son teknolojiye göre 10 kat daha iyi sonuç vererek 100 nanometre kadar küçük yapılar oluşturmayı başarıyor. Prof. Tokel, şöyle anlatıyor:

Yaklaşımımız, lazer darbesinin enerjisini yarı iletken malzeme içinde çok küçük bir hacimde toplamaya dayanıyor. Bu sayede, plazmonik alandakine benzer etkilerden yararlanabiliyoruz. Bu da dalga boyunun altında ve çok boyutlu bir kontrolü doğrudan malzeme içinde sağlıyor. Artık silisyum içine gömülü nanofotonik elemanlar, örneğin yüksek kırınım verimliliğine sahip nano ızgaralar ve hatta spektral kontrolü olan yapılar üretebiliyoruz.

Yani Tokel, bu yöntemle, silisyumun içine gözle görülmeyecek kadar küçük, özel yapılar yerleştirebildiklerini belirtiyor. Bu yapılar ışığı kontrol etmemize yardımcı oluyor. Örneğin, bu sayede ışığı belirli şekillerde yönlendirebilen çok küçük araçlar yapabiliyoruz.

Araştırmacıların ileri holografik projeksiyon teknikleriyle oluşturdukları bu özel lazer ışını, dağılmayan doğası sayesinde enerjinin hassas bir şekilde yoğunlaşmasını sağlıyor. Bu da malzemeyi küçük bir hacimde değiştirmeye yetecek kadar yüksek sıcaklık ve basınç değerlerine ulaşılmasına imkan tanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Ortaya çıkan alan artışı, bir kez kurulduktan sonra kendini sürdürüyor. Basitçe söylemek gerekirse, önceki nano yapıların oluşturulması sonraki nano yapıların üretilmesine yardımcı oluyor. Lazer polarizasyonunun kullanılması, nano yapıların hizalanması ve simetrisi üzerinde ek kontrol sağlayarak çeşitli nano dizilerin yüksek hassasiyetle oluşturulmasına olanak tanıyor.

Ekip, lazer ışığı silisyuma vurduğunda ortaya çıkan özel bir etkileşimden faydalandı. Bu etkileşim, lazerin yönüne bağlı olarak farklı sonuçlar veriyor. İşte bu sebeple araştırmacılar, bu özelliği kullanarak silikon içinde çok küçük yapılar oluşturabildi. Lazerin yönünü değiştirerek, bu küçük yapıların şekli ve düzeni değişiyor. Bu sayede, istenilen düzende ve şekilde minik yapılar oluşturulabiliyor.

Araştırma ekibi, silisyumun içinde normalde mümkün olandan daha küçük yapılar oluşturmayı başardı. Bu durum, benzersiz mimarilere sahip nano ölçekli sistemlerin geliştirilmesi için önem arz ediyor. Tokel şunları söylüyor:

En önemli teknolojik malzemede ortaya çıkan bu tasarım özgürlüğünün, elektronik ve fotonikte heyecan verici uygulamalar getireceğine inanıyoruz. Kırınım sınırının ötesindeki özellikler ve çok boyutlu kontrol; gelecekte meta yüzeyler, meta malzemeler, fotonik kristaller, çeşitli bilgi işleme uygulamaları ve hatta 3 boyutlu entegre elektronik-fotonik sistemler gibi ilerlemelerin olabileceğini gösteriyor.

Prof. Tokel sözlerini şöyle tamamlıyor:

Bulgularımız silikon için yeni bir üretim paradigması sunuyor. Doğrudan silikon içinde nano ölçekte üretim yapabilme yeteneği, daha fazla entegrasyon ve gelişmiş fotonik için yeni bir sistem sağlıyor. Artık silikonun içinde tam olarak üç boyutlu nano üretimin mümkün olup olmadığını sormaya başlayabiliriz. Çalışmamız bu yöndeki ilk adım.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ R. A. Sabet, et al. (2024). Laser Nanofabrication Inside Silicon With Spatial Beam Modulation And Anisotropic Seeding. Nature Communications, sf: 1-10. doi: 10.1038/s41467-024-49303-z. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 19:53:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18132

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gebelik
Yumurta
Veri Bilimi
İspat Yükü
Işık Yılı
Ölüm
Çeviri
Diş Hekimliği
Dilbilim
Dinozorlar
Kanser Tedavisi
Kara Delik
Geometri
Taklit
Hayatta Kalma
Nörobiyoloji
Şempanzeler
Radyasyon
Burun
Arı
Depresyon
Atom
Primat
Sağlık Örgütü
Beslenme Davranışı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti!. (17 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18132
Derin, U. (2024, July 17). Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18132
U. Derin. “Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 17 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18132.
Derin, Ufuk. “Araştırmacılar Silisyum İçinde Benzeri Görülmemiş Bir Nano Yapılanma Elde Etti!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, July 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/18132.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close