Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!

2 dakika
2,099
Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yale Üniversitesi bilim insanları tarafından karbon nanotüp polimer kompozit kullanılarak, bir hastanın savunma hücresinin vücudun dışında geliştirerek hızlıca üremesi sağlanarak farklı bir kanser tedavi yöntemi geliştirildi. Bu savunma hücreleri daha sonra kanserle savaşmak amacıyla ya da bağışıklık sisteminin vücutta yabancı maddeye karşı verdiği tepkiyi arttırmak için kullanılabilir.

Nature Nanotechnology'te yayımlanan makaleye göre araştırmacılar bağışıklık sistemi fonksiyonlarında önemli bir yere sahip olan ve beyaz kan hücrelerinin bir tipi olan sitotoksik T hücrelerini üretmek için bir demet karbon nanotüp (CNTS) kullandılar. Araştırmacılara göre karbon nanotüplerin yapısı, kanseri yok etmek için önemli bir yeri olan sitotoksik T hücrelerini etkili ve hızlı bir biçimde uyararak, hücreler ile uzun vadede oluşan kültürler arasındaki etkileşimi arttırdı.

Araştırmacılar T hücresinin çoğalması ve gelişmesini teşvik eden ve uyarıcı bir protein olan İnterleukin-2' yi barındıran polimer nano partikülleri karbon nanotüplere kimyasal olarak bağladı. Sonrasında sitotoksik T hücreleri üretimini uyarmak için insan vücudundaki metodu taklit edebilmek amacıya karbon nanotüplerin yüzeylerine yabancı, toksik ve yok edilmesi gereken hücreleri ekti.

Tüm Reklamları Kapat

14 günlük bir süre sonunda bu bileşik nanosistem üzerindeki T hücrelerinin miktarı 200 kat çoğaltıldı, üstelik bu metot basma kalıp kültür koşullarından 1000 kat daha az interleukin-2 proteini gerektirdi. Enjekte etmeden önce ise T hücrelerini karbon nanotüp polimer kompozitinden ayırmak için bir mıknatıs kullanıldı. Biyomühendislik alanında yardımcı doçent doktor olan ve bu çalışmanın başlıca araştırmacısı Tarek Fahmy şöyle diyor:

Vücuttaki bağışıklık sisteminin etkinliğini bastıran tümörler, etrafında hendeği olan bir kale gibidirler. Bizim metodumuz ise savaşmak için daha fazla ve süper öldürücü nitelikteki hücreleri bir araya topladı.

Fahmy'e göre, daha önceki işlemlerde spesifik T hücrelerini arttırmak için, aktivasyonu ve çoğalmayı uyaran yabancı hücreler ile hastadan alınan bağışıklık sistemi hücrelerini karşı karşıya getirmek gerekirdi ki bu yan etki riski olan maliyetli bir prosedürdü. Yale takımının kullandığı karbon nanotüp polimer kompozitinin manyetiği, basit kullanımı ve pahalı olmayışı ile riski ortadan kaldırdı. Ulusal Nanoteknoloji Koordinasyon Ofisi'nde halen doktora sonrası çalışmalarını sürdüren ve bu çalışmanın başlıca yaratıcısı olan Tarek Fadel sözlerini şöyle sonlandırıyor:

Modülatör nanoteknoloji, T hücre immunoterapisi gibi umut verici yeni tedaviler için fırsatlar sunabilir. Mühendisler kanser araştırmaları dahil bir çok alanda daha fazla atılım yapmaya izin veren nanomateryalleri dizayn etmeye devam ediyorlar.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Elif Meriçeri'ye teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 21:39:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2607

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık
Balık
Yayılım
Kafatası
Algoritma
Balıkçılık
Nöroloji
Meyve
Ornitoloji
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Hastalık
Maske
Homo Sapiens
Yok Oluş
Astrobiyoloji
Mutasyon
Toprak
Kimyasal Bağ
Görelilik
Bellek
Kütle
Uçma
Beslenme Davranışları
Makale
Köpekbalığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. University, et al. Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!. (23 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2607
University, Y., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 23). Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2607
Y. University, et al. “Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 23 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2607.
University, Yale. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Nanomalzemeler Kullanılarak Kanserle Savaşan Bağışıklık Sistemi Hücreleri Üretmek Mümkün!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, September 23, 2014. https://evrimagaci.org/s/2607.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close