Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir!

4 dakika
209
Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir! GenengNews
Tüm Reklamları Kapat

Aralıklı orucun sağlık için bazı faydaları olduğu gösterilmiş olsa da Cell Press dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, aralıklı orucun en azından farelerde saç büyümesini yavaşlattığını ortaya koydu.[1] Araştırmacılar, yaptıkları deneyde aralıklı oruca tabi tutulan farelerin metabolik sağlığının iyileştiğini, ancak sürekli yiyecek erişimi olan farelere kıyasla kıllarının daha yavaş büyüdüğünü gözlemledi.

Ekibe göre benzer bir süreç insanlar için de geçerli olabilir. Ancak ekip, insanların metabolizma hızının farelere kıyasla daha yavaş olduğu ve insanın saçının büyümesinin farelerden biraz daha farklı işlediği düşünülecek olursa bu durumun insanlarda çok da şiddeti görülmeyeceğini düşünüyor. Çalışmanın kıdemli yazarlardan Westlake Üniversitesi kök hücre biyoloğu Bing Zhang şöyle anlatıyor:

İnsanları aralıklı oruç uygulamasından soğutmak istemiyoruz, ki uygulamanın etkisi bulunuyor. Sadece böyle bir uygulamanın istenmeyen bazı etkilerinin olabileceğinin farkında olunmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

Önceki çalışmalar, aralıklı orucun metabolik faydalarına ek olarak kan, bağırsak ve kas dokularıyla ilişkili kök hücrelerin stres direncini arttırabileceğini ortaya koyuyor. Ancak bu uygulamanın deri ve saç gibi periferal dokuları nasıl etkilediği hakkında pek çok şey bilinmeyen bir konudur. Zhang ve ekibi, aralıklı orucun deri dokusu yenilenmesine sürecine de faydalı olabileceğini öne sürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu test etmek için, tıraş edilmiş farelerde farklı beslenme programları uygulayarak kılların yeniden uzama hızını incelediler. Bazı fareler, günlük 8 saatlik yiyecek erişimi ve 16 saatlik açlıktan oluşan zaman "zaman kısıtlamalı beslenme" programına tabi tutulurken diğer farelerde ise "alternatif gün orucu" programı uygulandı.

Araştırmacılar, orucun saç yenilenmesini engellediğini görmeyi beklemiyordu. Sınırsız yiyecek erişimi olan kontrol grubundaki farelerde 30 gün içinde kıllarının büyük bir kısmı yeniden uzamışken aralıklı oruç uygulanan farelerde 96 gün sonra bile sadece kısmi uzama gözlendi.

Ekip, bu durumun kıl folikülü kök hücrelerinin glikoz yerine enerji kaynağı olarak yağı kullanmaya çalıştıkları sırada oluşan oksidatif stresle baş edememesinden kaynaklandığını belirledi. Bu durum, hücrelerin enerji metabolizmasındaki değişikliğe uyum sağlayamaması nedeniyle gerçekleşiyor.

Kıl folikülü kök hücreleri, dinlenme ve aktiflik döngülerinden geçer. Kılların yeniden uzaması, bu hücrelerin aktif hale gelmesine bağlıdır. Kontrol grubundaki farelerde hücreler tıraştan sonraki 20. günde aktif hale gelir ve saç tamamen uzayana kadar bu durum devam eder. Ancak, aralıklı oruç uygulanan farelerde aktifleşen hücreler uzun süreli açlık dönemlerinde programlanmış hücre ölümüne uğrar.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, genetik mühendislik yöntemleri kullanarak beslenme programından kaynaklanan programlanmış hücre ölümünün nedenlerini inceledi. Sonuçlar, kıl folikülleri çevresinde biriken serbest yağ asitlerinin hücrelerde zararlı radikal oksijen türevleri oluşmasına yol açtığını gösterdi. Bu süreç, hücrelerde oksidatif strese neden olarak onların hayatta kalmasını zorlaştırıyor. Ayrıca, laboratuvar ortamında yapılan testlerde serbest yağ asitlerinin insandaki kıl folikülü kök hücrelerini de programlanmış hücre ölümüne uğramasına neden olduğu da görüldü. Zhang, şöyle anlatıyor:

Oruç sırasında yağ dokusu serbest yağ asitleri salgılar. Bu yağ asitleri, yeni aktive olmuş kıl folikülü kök hücrelerine ulaşır, ancak bu hücreler bu yağları enerji kaynağı olarak kullanmak için gerekli mekanizmaya sahip değildir.

Epidermal deri bariyerini korumaktan sorumlu epidermal kök hücreler ise aralıklı oruçtan etkilenmedi. Bu kök hücre türleri arasındaki temel fark, epidermal kök hücrelerin daha yüksek bir antioksidan kapasiteye sahip olmasıdır. Ekip, antioksidanların aralıklı orucun kıl uzaması üzerindeki etkilerini hafifletip hafifletemeyeceğini test ettiğinde hem topikal E vitamini uygulamasının hem de antioksidan kapasitesinin genetik olarak düzenlenmesinin kök hücrelerin aktif olarak kalmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

Ekip, ayrıca 49 sağlıklı genç yetişkin ile yaptığı küçük bir klinik testte aralıklı orucun insanlardaki saç uzamasını benzer şekilde etkileyip etkilemediğini inceledi. Günlük 18 saatlik açlıktan oluşan zaman kısıtlamalı beslenme programı uygulanan grupta kontrol grubuna kıyasla saç uzama hızı ortalama %18 oranında düştüğünü gözlemlediler. Ancak deneydeki örneklem büyüklüğünün yetersiz olduğu ve deneyin 10 gün kadar oldukça az bir süre devam ettiği göz önüne alındığında bu etkinin insanlarda da geçerli olduğunu doğrulamak için daha geniş çaplı çalışmaların yapılması gerekebilir. Zhang, şöyle anlatıyor:

İnsan popülasyonu çok heterojen, bu nedenle bu etkiler farklı insanlar için farklı olabilir. Farelerin metabolik hızı insanlara kıyasla daha hızlı. Bu nedenle oruç ve metabolik geçiş, farelerdeki kök hücreler üzerinde daha şiddetli bir etkiye sahip. İnsanlarda daha hafif bir etki görüyoruz. Yine de programlanmış hücre ölümüne uğrayan kök hücreler olsa da birçoğu ölmüyor. Yani saç yeniden uzuyor, sadece her zamankinden biraz daha yavaş.

Araştırmacılar, sonraki çalışmalarında aralıklı orucun deri ve diğer vücut sistemlerindeki diğer kök hücre türlerini nasıl etkilediğini incelemek için yerel hastanelerle birlikte çalışmayı planlıyor. Zhang, şöyle bitiriyor:

Bu sürecin diğer dokulardaki yenilenme süreçlerini nasıl etkilediğini incelemeyi planlıyoruz. Ayrıca aralıklı orucun deri yaralarının iyileşmesini nasıl etkilediğini ve kıl folikülü kök hücrelerinin hayatta kalmasına yardımcı olup oruç sırasında saç büyümesini destekleyecek metabolitleri (hücrelerin enerji üretimi ve diğer hayati faaliyetlerinde rol oynayan küçük moleküller) belirlemek istiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ H. Chen, et al. (2024). Intermittent Fasting Triggers Interorgan Communication To Suppress Hair Follicle Regeneration. Elsevier BV. doi: 10.1016/j.cell.2024.11.004. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:24:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19289

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir!. (15 Aralık 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19289
Derin, U. (2024, December 15). Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/19289
U. Derin. “Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 15 Dec. 2024, https://evrimagaci.org/s/19289.
Derin, Ufuk. “Aralıklı Oruç, Saçın Uzama Hızını Azaltıyor Olabilir!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, December 15, 2024. https://evrimagaci.org/s/19289.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close