Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
4 Ocak 2025
Günberi'ye Hoş Geldiniz
Bilgiler
Yorum (0)
Günberi'ye Hoş Geldiniz
Dünya, Güneş etrafında çember değil elips bir yörüngede döner. Gezegenimizin bu eliptik yörüngede Güneş'e en yakın olduğu noktaya günberi veya perihel (Ing:"perihelion") denir. Bu yıl Dünya günberi noktasına 4 Ocak yani bugün 16:28'de ulaşacak ve Dünya, Güneş'e yaklaşık 147 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor olacak. Karşılaştırma yapmak gerekirse, geçtiğimiz 3 Temmuz'da Dünya günöte yani Güneş'e en uzak noktadaydı ve Güneş'ten yaklaşık 152 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyordu. Sanılanın aksine Dünya'nın mevsimlerini Güneş'e olan mesafe belirlemez. Tesadüfen Güney yarım kürede yazın, Kuzey yarım kürede ise kışın başlangıcı olan ve Güneş'in bu H-alfa fotoğrafının çekildiği 21 Aralık gündönümü ile günöte tarihi arasında 14 gün vardır. Günöte tarihi ile NASA'nın Parker Güneş Sondası'nın Güneş'e tarihi yakın uçuşu arasında 11 gün olması da yine bir tesadüftür. 2018'de fırlatılan Parker Güneş Sondası 24 Aralık 2024'te Güneş yüzeyine 6.2 milyon kilometre yaklaşarak bir uzay aracının Güneş'e en yakın uçuş rekorunu bir kez daha kırdı.
Görsel Kaynağı & Copyright: Peter Ward (Barden Ridge Observatory)
Çeviri Editörü: Sabri Küsüroğlu
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
65
NASA APOD Arşivi (Toplam) 10810
EA APOD Çeviri Projesi (İlerleme) 1097 (%10.15)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close