Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
6 Eylül 2024
Halkalı Buz Devi Neptün
Bilgiler
Yorum (0)
Halkalı Buz Devi Neptün
Halkalı buz devi Neptün; James Webb Uzay Teleskobu tarafından elde edilen bu keskin, yakın kızılötesi görüntünün merkezinde yer alıyor. Güneş'e en uzak gezegen olan bu sönük gezegen, Güneş'e Dünya'dan 30 kat daha uzak bir konumda yer alır. Ancak Webb tarafından elde edilen bu çarpıcı görüntüde gezegenin karanlık ve hayaletimsi görünüşü, atmosferde bulunan ve kızılötesi ışığı absorbe eden metandan kaynaklanıyor. Neptün'ün absorbe edici metanının çoğunun üzerine ulaşan yüksek irtifa bulutları görüntüde kolayca göze çarpıyor. Donmuş nitrojen ile kaplanmış Neptün'ün en büyük uydusu Triton, yansıyan Güneş ışığı nedeniyle Neptün'den daha parlaktır ve sol üstte Webb teleskobunun tipik kırınım ışınları görülmektedir. Triton da dahil olmak üzere, Neptün'ün bilinen 14 uydusundan yedisi görüş açısında tespit edilebilmektedir. Neptün'ün soluk halkaları bu uzay merkezli gezegen portresinde dikkat çekiyor. Neptün'ün Ağustos 1989'da Voyager 2 uzay aracı tarafından ziyaret edilmesinden bu yana ilk kez gezegenin karmaşık halka sisteminin ayrıntıları görülebiliyor.
Görsel Kaynağı: NASA, ESA, CSA, STScI, NIRCam
Çeviren: Simay Aladağ
Çeviri Editörü: Çınar Civan
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
76
APOD Arşiv Büyüklüğü 10749
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1017 (%9.46)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close