Paylaşım Yap
Günün Astronomi Fotoğrafı (APOD)
21 Mart 2021
Antikythera Mekanizması
Bilgiler
Yorum (0)
Antikythera Mekanizması
2000 yıl önce kimse, böyle bir aleti yapmak için gerekli olan teknolojinin var olduğunu bilmiyordu. Görselde görülen Antikythera mekanizması, artık yaygın olarak ilk bilgisayar olarak kabul ediliyor. Denizin dibindeki çürümekte olan bir Yunan gemisinde bulunan bu aletin karmaşıklığı onlarca yıl süren bir çalışmanın başlamasına vesile oldu. Bugün bile bazı işlevleri anlaşılmayı bekliyor. Bununla beraber aletin X-ışını görüntüleri, saate benzeyen çok sayıdaki tekerlek ve dişlilerin taşınabilir, elle döndürülen Dünya merkezli bir gökyüzünü yansıttığını ortaya koydu. Böylece ilerideki yıldız ve gezegenlerin konumlarının yanı sıra Ay ve Güneş tutulmaları da tahmin edilebilir. Antikythera mekanizmasına ait en büyük dişlinin aşınmış çekirdeği, yaklaşık 13 santimetre genişliğindedir. Tamamı 33 santimetre yüksekliğinde olan mekanizmanın tamamı ise büyük bir kitaba benziyor. Son zamanlarda yapılan, eksik olan parçaların bilgisayar modellemeleri, bu şaşırtıcı antik makinenin daha eksiksiz bir kopyasının yaratılmasına izin veriyor.
Görsel Kaynağı & Telif: Marsyas, Wikipedia
Çeviren: Seda Baştürk
Çeviri Editörü: Eda Alparslan
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kaydet
Yazarlar & Editörler
NASA Yetkilisi
Phillip Newman Bazı hakları saklıdır.
Hizmet Sağlayıcı

Görüntülenme
88
APOD Arşiv Büyüklüğü 10732
APOD Türkçe Çeviri Sayısı 1002 (%9.34)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close