Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı!

3 dakika
840
Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı! Smithsonian Magazine
Tüm Reklamları Kapat

1898 yılında, yelesiz iki erkek aslan Kenya-Uganda Demiryolu'nu inşa eden ekiplere dehşet saçmaya başladı. Demiryolu kampından geceleri kaçırdıkları onlarca insanı dokuz ay boyunca öldürüp yiyen aslanlar, "Tsavo'nun insan yiyenleri" olarak anılacaklardı.

Bir demiryolu yöneticisi ve İngiliz Ordusu'nda yarbay olan John Henry Patterson, bu iki hayvanı vurarak öldürdü ve olaylar hakkında bir kitap yazdı. Büyük kedilerin cesetleri 1925'ten beri Chicago'daki Field Doğa Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Şimdi ise antik DNA analizi alanındaki gelişmeler sayesinde bilim insanları, aslanların dişlerinde bulunan kılları kullanarak beslenme alışkanlıkları hakkında yeni bilgiler elde ettiler. Araştırmacılar, iki aslanın zürafa, su aygırı, zebra, oriks, antilop ve evet, birkaç insanla beslendiğini belirledi. Ekip, bulgularını Current Biology dergisinde yayınlanan bir makalede paylaştı. Araştırmaya dahil olmayan Kopenhag Üniversitesi'nden paleogenetikçi Ross Barnett, şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tsavo hikayesinde beni etkileyen şey, bunun 21. yüzyıldaki Batı zihniyeti için neredeyse anlaşılmaz olması. Gecenin getirdiği dehşet hayal bile edilemez.

İnsan DNA'sının bulunması çok şaşırtıcı değildi. Sonuçta aslanlar "insan yiyen" adını boşuna almadı. Ancak araştırmacılar, aslanların antilop da avladığını öğrenince şaşırdılar. Bunun nedeni, antilopların otladığı en yakın alanın aslanların bölgesinden 80 kilometreden daha uzakta olmasıydı. Ya bu büyük kediler bilim insanlarının düşündüğünden daha uzağa seyahat ediyorlardı ya da bölgedeki antilop dağılımı düşündüklerinden farklıydı.

Eğer aslanlar uzak mesafeler boyunca geniş bir alanda dolaşıyorsa bu bulgu ikilinin yaklaşık altı ay boyunca demiryolu kampından geçici olarak ayrıldıktan sonra geri dönüp işçileri yemeye devam ettiği yönündeki tarihsel anlatıları destekleyecekti.

Bir başka şaşırtıcı bulgu ise analizde günümüzde Kenya'nın Tsavo bölgesindeki aslanların favori yiyeceği olan bufalo kıllarının neredeyse hiç bulunmamasıydı. 19. yüzyıldaki aslanlar, 1890'larda bölgede yayılan ve sığır ile bufalo popülasyonlarını kırıp geçiren sığır vebası hastalığı nedeniyle bufalo bulamamış olabilirler.

Uzmanlar uzun süredir iki aslanın kardeş olduğunu ileri sürüyordu ve en son araştırma mitokondriyal DNA kullanarak bu teoriyi doğruladı. CNN'den Ashley Strickland'ın söylediğine göre dişlerinde birbirlerinin DNA'sının bulunması, aslanların yakın bağlı olduklarını ve birbirlerini tımar etmek için zaman harcadıklarını gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları kıllar arasında birkaç insana ait DNA buldu. Ancak yerel topluluklar ve kurumlarla birlikte çalışana kadar bu kişilerin kimliklerini açıklamayı planlamıyor. Bazı tahminlere göre, aslanlar 135 kadar insan yemiş olabilir. Ancak 2009 yılında yapılan bir çalışma, toplam sayının çok daha düşük, muhtemelen 35 kişi civarında olduğunu öne sürdü. Çalışmanın ortak yazarı, Illinois Üniversitesi'nden antropolojik genetikçi Ripan S. Malhi, Nature News'ten Emma Marris'e şunları söylüyor:

Potansiyel olarak bu tür bir analizin yapılmasını istemeyen ya da isteyen torunlar olabilir, henüz bilmiyoruz.

Aslanların neden insanları hedef aldıkları hâlâ net değil. Ancak bilim insanlarının birkaç teorisi var. Hayvanların çenelerinin incelenmesi, yaşarken muhtemelen acı veren diş yaralarından muzdarip olduklarını ortaya koydu. Bu yaralar, büyük kedilerin büyük avları avlamasını ve yemesini zorlaştırmış olabilir, bu yüzden insanlar gibi kolay hedeflere yönelmiş olabilirler. 2017 yılında aslaanların dişleri üzerine yapılan bir çalışma, aslanların öncelikle yumuşak yiyecekleri tercih ettiğini öne sürdü. Riley Black, Smithsonian dergisi için 2017'de yazdığı yazıda şöyle anlatıyor:

İnsanlar, son çare olarak başvurulan avlardı ve aslanlar yiyecek olarak yumuşak parçalara odaklanmıştı. Bunlar şeytani iskelet parçalayıcılar değil, hayatta kalmak için ellerinden geleni yapan yaralı kedilerdi.

Diğer olasılıklardan biri de aslanların normal avlarının çoğunun sığır vebası nedeniyle yok olması sonucu sadece aç kalmaları olabilir. Aslanlar insan eti yeme alışkanlıklarını Tsavo üzerinden Mombasa'ya giden kervanların geride bıraktığı köle cesetlerini yiyerek kazanmış olabilir. Kenya Yaban Hayatı Servisi'nin Biiyoçeşitlilik Araştırma ve İzleme Bölümü Başkan Yardımcısı Samuel Kasiki, 2010'da Smithsonian dergisinden Paul Raffaele'ye şöyle anlatıyor:

Orası çeçe sineğinden kaynaklanan uyku hastalığının olduğu, tehlikeli bir bölgeydi, ölüm oranı yüksekti ve ölen ya da ölmekte olan kölelerin cesetleri öldükleri yerde bırakılıyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bu hayvanların bir asır önceki motivasyonları ne olursa olsun, yeni makale tarihi örnekleri saklamanın değerini kanıtlıyor. Çalışmaya dahil olmayan Kanada Hakai Enstitüsü'nden paleogenomist Tyler James Murchie, Science News'ten Jake Buehler'e şunları söylüyor:

Bu çalışma, müzedeki bir kemiğin ya da eserin bir köşesinde saklı duran ve sadece zeki bir araştırmacının ilginç bir soru sormasını bekleyen ne kadar benzersiz, gizli genetik bilgilerin olabileceğini harika şekilde gösteriyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. D. Flamingh, et al. (2024). Compacted Hair In Broken Teeth Reveals Dietary Prey Of Historic Lions. Elsevier BV. doi: 10.1016/j.cub.2024.09.029. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 17:05:53 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18790

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğal
Kıl
Kadın Sağlığı
Mitler
Tarih
Uluslararası Uzay İstasyonu
Kuyrukluyıldız
Neandertaller
Cinsel Yönelim
Gen
Entropi
Korona
Hız
Lazer
Bağırsak
Arkeoloji
Şehir Hastanesi
Darwin
Psikiyatri
Diş
Eşeyli Üreme
Virüsler
Üreme
Viroloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. Derin. Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı!. (17 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18790
Derin, U. (2024, October 17). Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18790
U. Derin. “Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2024, https://evrimagaci.org/s/18790.
Derin, Ufuk. “Antik DNA, İnsan Yiyen Aslanların Beslenme Biçimlerini Ortaya Çıkardı!.” Edited by Ufuk Derin. Evrim Ağacı, October 17, 2024. https://evrimagaci.org/s/18790.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close