Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!

2 dakika
5,652
Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!
Tüm Reklamları Kapat

Ahlâki davranış genelde filozoflar ve ahlâk bilimcilerin uzmanlık alanı olarak düşünülür, fakat yeni bir çalışma başkalarına karşı olan davranış şeklimizin aslında beyin kimyamıza bağlı olduğunu iddia ediyor.

Londra Üniversitesi Akademisinden araştırmacıların bulduğuna göre yaygın şekilde reçeteye yazılan antidepresan ilaç tedavisi, bencilce ya da özverili davranma arasında seçim yaparken karar-verme sürecini etkileyebilir. 

175 sağlıklı yetişkinin katıldığı ve katılımcıların elektrik şoku verme ve alma yetkisinin bulunduğu bir deneyde araştırmacılar, insanların para karşılığında hem kendilerine hem de diğerlerine ne kadar acı vermeye istekli olduklarını öğrenmeyi hedeflediler. 

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bu çalışma, sadece, kimin bencilce davranıp kimin davranmayacağını belirlemekten ibaret bir çalışma değildi. Rastgele seçilen grubun yarısına serotonin artırıcı antidepresan “citalopram” verilirken diğer yarısına Parkinson tedavisinde kullanılan dopamin artırıcı “levodopa” verildi. İlaç alan her iki grup, daha sonra sadece plasebo almış bir grupla karşılaştırıldı. 

Her iki ilacın da “karar veren” grubun yüzleştiği ikilem üzerine büyük etkisi oldu. Karar veren grup, elektrik şokları üzerinde denetime sahipti. Yani, para ödülünü maksimuma çıkarmak için kendilerine ve diğerine vermeleri gereken elektrik şoku miktarını belirliyorlardı. Ne kadar şok, o kadar iyi parasal geri dönüş demekti.

Araştırmacıların bulduğuna göre, şok verme deneyinde karar vericiler arasında sadece bir doz citalopram alanlar, placebo grubuyla karşılaştırıldıklarında kendilerine ve diğerlerine zarar vermeyi önleme konusunda neredeyse iki katı kadar daha fazla parayı gözden çıkarmışlardı. Buna karşın, levodopa verilen katılımcılar daha bencilce davranarak para ödülü için diğerlerini incitme tercihi göstermişlerdi. Araştırmanın başyazarı Molly Crockett şöyle konuşuyor: 

"Bulgularımız, serotoninin ve dopaminin, insanların kişisel kazanç için diğerlerini incitme arzusuna nasıl etkisi olduğunu anlamamıza yardımcı olmuştur. Bundan dolayı sonuçlarımızın, antisosyal davranışa yönelik olası tedavi basamakları üzerine yansımaları vardır. Yaygın olarak reçetelendirilen psikiyatrik ilaçların sağlıklı insanlarda ahlâki kararları etkilediğini gösterdik. Buna bağlı olarak, bu gibi ilaçların kullanımı hakkında önemli etik sorular ortaya çıktı."

Tüm Reklamları Kapat

Current Biology'de yayınlanan bulgular, ilaçların insanları daha merhametli yapmakta etkiye sahip olabileceğini gösteren diğer araştırmaların devamı niteliğinde. İlaç kullanıcılarının uzun vadede gösterebileceği gerçek hayattaki davranış biçimlerini incelemeyi dahil eden daha kapsamlı bir modeli savunan araştırmacılarla bu alanda yapılan çalışmalar, antidepresanların ve diğer tür duygu-durum değiştirici ilaçların nasıl denendiği konusunda önemli sonuçlara sahip olabilir. Crockett, The Guardian'dan Hannah Devlin'e şöyle söylüyor: 

"[Bu ilaçları alan] hastalar, davranışlarının nasıl değiştiği yönünde olmasa da, belirtilerinin nasıl düzeldiği konusunda takip edilmektedirler. Parkinson tedavisinde, bazı hastalar kumar hastalığı ve kompulsif (takıntılı) cinsel davranış geliştirdiler. İlaçların, hastanın dünyasının ötesine uzanan açılımları var."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • P. Dockrill. Antidepressants Affect People’s Moral Behaviour, Study Finds. (3 Temmuz 2015). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2018. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 15:41:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4330

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Zaloğlu, et al. Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!. (19 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4330
Zaloğlu, O., Bakırcı, Ç. M. (2016, April 19). Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4330
O. Zaloğlu, et al. “Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu, Evrim Ağacı, 19 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4330.
Zaloğlu, Ozan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Antidepresanlar İnsanların Ahlâki Davranışlarını Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ozan Zaloğlu. Evrim Ağacı, April 19, 2016. https://evrimagaci.org/s/4330.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close