Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor!

Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor! Newstlak
Hamlet proteini ile ilgili çalışma yapan bir araştırmacı
2 dakika
4,781
Tüm Reklamları Kapat

Anne sütü, bebeklerin ilk doğal besinidir. Yenidoğanın enerji ve besin ögesi gereksinimlerini sağlamak için en iyi kaynak olmasının yanı sıra, sindirimi kolay ve biyoyararlılığı yüksektir. Bağışıklık sisteminin olgunlaşmasının desteklenmesi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi, gastrointestinal sistem fonksiyonlarının düzenlenmesi, nöro-gelişimsel fonksiyonların desteklenmesi, enfeksiyonlara karşı koruma ve mortalite oranının düşmesi gibi birçok yararlı etkileri bulunmaktadır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal, zatürre, obezite, diyabet ve kanser gibi rahatsızlıklar daha az görülmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere sağlık kuruluşları ilk 6 ay bebeklere sadece anne sütü verilmesini, 6 aydan sonra da yaşına uygun tamamlayıcı beslenmeye geçerek emzirmenin 2 yaşa kadar sürdürülmesini önermektedir. Anne sütü, içerdiği immünolojik olarak etkin maddeler ve kök hücreler ile aktif bağışıklığı geliştirerek kanserden koruma sağlamaktadır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kanserden Korunmada Hamlet Proteini

Alfa laktalbumin, annenin süt verme dönemlerinde üretilen, yenidoğanın fizyolojisine uygun, dengeli aminoasit dağılımına sahip bir anne sütü proteinidir. Anne sütü proteinlerinin en önemli kısmını alfa laktalbumin oluşturmaktadır. Alfa laktalbumin, bebek için ideal bir besin ögesi olmanın yanında, anne sütündeki karbonhidratların %85'ini oluşturan laktoz disakkaritinin de sentezinde rol alır. Laktoz ile birlikte bebeğin sakinleşmesini ve uykuya dalmasını kolaylaştırmakta, bu nedenle mamalarda da kullanılmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre alfa laktalbumin, bebeğin midesinde önemli yağ asitlerinden biri olan oleik asit, bir diğer adıyla omega-9 ile birleşerek vücutta farklı fonksiyonlar kazanabilmektedir. Alfa laktalbumin ve oleik asidin bir araya gelmesiyle oluşan protein-lipid kompleksine HAMLET adı verilmiştir. Çalışmaların sonucunda bu kompleksin sağlıklı hücrelerle kanser hücrelerini ayırt edebildiği ve sağlıklı hücrelere zarar vermeden 40 farklı tümör hücresini öldürebildiği tespit edilmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Tümörlü hücrelere tutunma mekanizması olarak, oleik asidin tümör hücre zarlarında fazladan bulunan iki molekülle etkileşime girmesi olduğu düşünülmektedir. Kompleks ilk olarak 1995 yılında İsveçli bilim insanları tarafından tanımlanmıştır.[2] Komplekse İngilizce kısaltması HAMLET olan, "Tümör Hücrelerini Öldüren İnsan Alfalaktalbumini" adı verilmiştir. Araştırmacı Anders Hakansson çalışmayla ilgili şunları söylemiştir:

İnsan sütünün, bakterilerin akciğerde kanser hücrelerine yapışması üzerine etkilerini araştırırken, sütün kanser hücrelerini öldürdüğünü keşfettik ve şaşırdık.

HAMLET Proteini Nasıl Oluşuyor ?

HAMLET proteininin oluşması için bebeğin midesindeki asidik ortama ihtiyaç vardır. Asidik ortamda alfa laktalbuminden kalsiyum iyonu ayrılır. pH'a duyarlı olan, lipidlerin parçalanmasını sağlayan lipaz enzimi ise süt trigliseritlerini hidrolize ederek oleik asit açığa çıkarır. Açığa çıkan oleik asit, alfalaktalbuminin yapısına eklenir. Bu aşamalar ile HAMLET kompleksi oluşmuş olur.[3]

Vaka kontrol çalışmaları, anne sütüyle beslenen çocukların lenfoid malignite sıklığının azaldığını göstermektedir. Bu da sütteki maddelerin tümör gelişimine karşı korunmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. İnsan papilloma virüsü ile ilgili çalışmalar, HAMLET'in virüs bulaşmış hücrelere karşı aktif olduğunu göstermektedir. HAMLET gibi lokal olarak aktif olan bir kompleks, hızla çoğalan ve virüs bulaşmış hücreleri ortadan kaldırarak yenidoğan çocukların bağırsaklarındaki viral yükün sınırlandırılmasına yardımcı olabilir.[4] Yapılan çalışmalar ve sonuçları ile birlikte, son yıllarda anne sütü ile beslenme kanserden korunmak için önerilerden biri olarak yerini almıştır. HAMLET'in kanser tedavisi ile ilgili farmakolojik çalışmalar devam etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 08/12/2023 06:04:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12579

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Spor
Meyve
Görüş
Gen İfadesi
Parçacık
Travma
Köpek
Nüfus
Mitler
Koronavirüs
Hastalık Kataloğu
Doku
Bilgi
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Şiddet
Neandertal
Diş
Devir
Hamile
Uluslararası Uzay İstasyonu
Genler
Teknoloji
Çocuklar İçin Bilim
Doğa Yasaları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Yaşamı Başlatan Manyetizma mı? | Furkan Öztürk (Harvard Üniversitesi)
Lisede Öğretilen
Lisede Öğretilen "Mendel Genetiği" TAMAMEN Hatalı mı?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Bir Canlı ÖLÜMSÜZ Olabilir mi?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Alerji: Neden Hâlâ Alerjiler Var ve Neden Giderek Kötüleşiyorlar?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor!. (17 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12579
Bakkal, L. Z., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 17). Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 08, 2023. from https://evrimagaci.org/s/12579
L. Z. Bakkal, et al. “Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12579.
Bakkal, Leman Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Anne Sütündeki "Hamlet Kompleksi" Kanser Hücreleriyle Savaşıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 17, 2022. https://evrimagaci.org/s/12579.
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close