Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!

Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor! Envato Elements
3 dakika
6,386
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa Üroloji Derneği kongresinde sunulan yeni araştırmaya göre, testosteron takviyesi, hormon seviyeleri doğal olmayan şekilde düşük olan erkeklerde kalp krizi ve felç riskini önemli ölçüde azaltıyor. On yıllık çalışma; aile öyküsü, kan basıncı, kolesterol düzeyleri, diyabeti veya kiloları yüksek kalp krizi veya felç riskine sokan testosteron eksikliği olan Almanya ve Katar'dan 800'den fazla erkeği içeriyordu. Araştırmaya sadece testosteron seviyeleri normalin altında olan ve düşük ruh hali, iştah azalması, depresyon, erektil disfonksiyon, libido kaybı veya kilo alımı gibi düşük testosteron semptomları gösteren erkekler dahil edildi.

Erkeklerin yarısından biraz fazlası uzun süreli testosteron replasman tedavisini seçmişti ve araştırmacıların bu grubu, durumu tedavi edilmeyenlerle karşılaştırmasını sağladı. Tüm erkekler, kardiyovasküler sağlıklarını iyileştirmek için diyet, alkol, sigara ve egzersiz açısından yaşam tarzı değişiklikleri yapmaya teşvik edildi. Testosteron tedavisi gören 412 erkekten 16'sı öldü ve hiçbiri kalp krizi veya felç geçirmedi. Testosteron takviyesi almamayı seçen 393 erkekten 74'ü öldü, 70'i kalp krizi geçirdi ve 59'u felç geçirdi. Yaş farkı hesaba katıldığında bile -testosteron alan grup diğer gruptan ortalama olarak beş yaş daha gençti- bu farklar net olarak kaldı. 55 yaş altı erkeklerde kalp krizi ve felç riski %25 azaldı, 60 yaş üstü erkekler için risk %15 azaldı.

Testosteron tedavisi gören erkeklerin sağlığı da diğer önlemlerle düzeldi. Kilo verdiler, daha yağsız kas kütlesine sahip oldular, kolesterol seviyeleri ve karaciğer fonksiyonları düzeldi, diyabetleri daha iyi kontrol altına alındı ve kan basınçları düştü. Katar'daki Hamad Medical Corporation'dan Profesör Omar Aboumarzouk şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bütün bu erkeklerin normalde başka bir müdahale olmaksızın önümüzdeki beş ila on yıl içinde kalp krizi veya felç geçirmelerinin beklendiği düşünüldüğünde, testosteron tedavisi alan grupta hiç kardiyovasküler olay görülmemesi gerçek bir sürprizdi. Tedavinin bu gruptaki riskleri önemli ölçüde azalttığı oldukça açıktır.

Ancak ekip, testosteron tedavisinin kesin bir çözüm olmadığını ve yalnızca belirli kriterleri karşılayan hastalar için düşünülmesi gerektiğini vurgulamak istiyor. Profesör Aboumarzouk şöyle diyor:

Testosteron, normal seviyeleri olan veya düşük hormon seviyeleri ile mükemmel şekilde işlev gören erkekler tarafından alındığında ciddi şekilde zararlı olabilir. Erkekler belirli psikolojik ve biyolojik işlevler için testosterona ihtiyaç duyarken, yalnızca diğer semptomları gösteren düşük seviyelilerin testosteron tedavisinden faydalanması muhtemeldir. Kalp krizi ve felç riski yüksek olan ve testosteron eksikliği olanlar için, hormonu normal seviyelere getirmenin, genel sağlıklarını iyileştirmek için gerekli diğer adımların faydalarını en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olması muhtemeldir. Bu, artan egzersiz seviyelerini, sağlıklı yiyecekler yemeyi, sigarayı bırakmayı ve alkol tüketimini azaltmayı içerir. Kalp krizi veya felç riski yüksek olan düşük testosteronlu hastaları tedavi eden doktorların, testosteron tedavisini tedavilerinin bir yönü olarak görmeleri gerektiğine inanıyoruz.

Almanya'da Dresden, Bremen ve Münster'den ve Katar'dan Doha'dan araştırmacıların katıldığı çalışma halen devam ediyor. Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nden EAU Bilimsel Ofisi Üyesi Dr. Maarten Albersen şunları söylüyor:

Daha önceki araştırmalardan elde edilen çelişkili sonuçlar nedeniyle testosteron tedavisinin uzun vadeli kardiyovasküler riskleri veya yararları hala belirsizdir. Bu yeni çalışma, testosteron tedavisi alan erkeklerde, bu tedaviyi almamayı tercih eden erkeklere kıyasla majör kardiyovasküler olaylarda ve mortalitede bir azalma olduğunu göstermiştir. Ancak, bunlar orta derecede kalp krizi veya felç riski olan erkeklerdi ve testosteron alanlar daha gençti ve çalışmanın başlangıcında biraz daha düşük riske sahipti. Çalışma, kardiyovasküler olayların oranındaki farklılıkları görecek kadar uzundu. Bununla birlikte, dahil edilen sayılar ve araştırmanın randomize olmaması, herhangi bir kesin sonuç çıkarmanın hala zor olduğu anlamına geliyor. Şu anda 6000 katılımcıyı almayı hedefleyen yeni bir deneme devam ediyor ve bu, düşük testosteronlu erkeklerde hormon tedavisinin kardiyovasküler riskleri ve hatta faydaları hakkında kesin cevaplar sağlayacaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Tebrikler! 4
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 16:57:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10708

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Akman, et al. Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10708
Akman, S., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 13). Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10708
S. Akman, et al. “Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10708.
Akman, Sude. Bakırcı, Çağrı Mert. “Testosteron Tedavisi, Kalp Krizi ve Felç Riskini Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10708.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close