Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü...

4 dakika
20,931
Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü...
Podcast
7:01
Talat Türkeli
Talat Türkeli Seslendiren 1 Mayıs 2019
27
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

3 Mart 1847 yılında, zengin bir sanat ve bilim kültürü ile donanmış olan İskoçya’nın Edinburgh şehrinde dünyaya geldim. Annem başarılı bir piyanistti ancak doğuştan işitme engelliydi. Bu nedenle dedem ve babam yıllarını işitme engelli insanlara adamıştı. Her ikisi de ses ve el yazması mekaniği uzmanlarıydı. Özellikle babam işitme engelliler için duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yöntemlerini arıyor, var olanları geliştirmeye çalışıyordu. Çocukken babamı çalışırken izlemekten keyif alırdım. 

12 yaşındayken, bir tahıl fabrikasında arkadaşımla oynuyorduk. Buğday tohumunun yetişme ve işlenme sürecini inceledim. Eve gidince dönen kürekler ve tırnak fırçaları ile tahıldan kabuğu ve sapı kolayca ayıran bir alet yaptım. Ve bu ilk buluşumu değirmeninde kullanması için komşumuza verdim.

13 yaşındayken, 1860 yılında Kraliyet Lisesi'nden mezun oldu. Okula devam ettiğim dönemde iki erkek kardeşim verem hastalığından öldü. Bu nedenle bir tek oğlu kalan babam benim için kaygılanmaya başladı. Sonunda 1870 yılında Kanada'ya göç ettik. Ama bu taşınma işi pek uğurlu gelmedi babamı da yitirdik. 1 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gittim. Burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren okulda, çalıştım.  Aslında yaptığım her şeyde ilk hedefim sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaktı. Ne yazık ki bunu başaramadım ama her gün yeni bir özelliğe kavuşan telefonla birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağladım. 

Tüm Reklamları Kapat

Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.
Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.
Dr. Feza Köylüoğlu

Alman Hermann von Helmholtz adlı bilginin işitme fizyolojisi ilişkin kitabını okuduktan sonra müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarmanın mümkün olduğu düşüncesi oluştu kafamda. Sesi çıkaran tel o sesi başka bir yere de aktarabilirdi. Bunu ararken harmonik telgrafı buldum. Telgraf şirketlerinin çıkmazı olan, tek bir hat üzerinde aynı anda yalnızca tek bir mesajın iletilmesi sorununa çözüm bulmuştum. 

Ses tellerinin ve kulak zarının titreşimlerinden yola çıkıp, insan sesindeki frekansı elde ederek, bunları elektrik sinyali biçiminde bir telden iletmenin olanaklı olup olmadığını araştırıyordum. Elektrik mühendisi Watson, sevgili dostum ve yardımcım. Benim fikirlerimi gerçeğe dönüştüren ustaydı. Birlikte yaptığımız çalışmalar ve uzun uğraşlar sonucu sesin bir kablodan iletilebileceğinin sadece bir hayal olmadığını gördük ve ilk öncü telefonu çalıştırmayı başardık.

Daha 29 yaşımdayken, 10 Mart 1876’da atölyede denemelerimi sürdürürken telefonu çalıştırmak için kullandığım bataryadan pantolonuna asit döküldü. Telaşla Watson'u yardıma çağırdı:

Bay Watson. Buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.

Watson telin diğer ucundan beni oldukça net bir şekilde duymuş ve hayretler içinde kalmıştı. Watson’u yardıma çağırırken farkında olmadan 143 yıl önce 10 Mart günü ilk telefon görüşmesini yapmıştım.

Tüm Reklamları Kapat

Serdar Çeliktaş

Bilimsel çalışmalarımı yürütmek için maddi ve manevi destek gördüğüm Hubbart Ailesi’nden sevgili Mabel ile, patenti aldıktan bir yıl sonra evlendim. Mabel dört yaşından beri sağırdı. Daha önce öğrencim de olan sevgili eşim Mabel'e derin bir sevgi duyuyordum. Ünüm tüm ülkeye yayılmasına ve oldukça iyi sayılacak kazançlar elde etmeme karşın hiçbir zaman ne eşimi ne de diğer işitme engellileri göz ardı etmedim.  

İlk telefonlar bugün sizin kullandıklarınıza hiç benzemiyordu. Üzerinde birler, onlar, yüzler basamağını temsil eden üç tuş bulunuyordu. Bağlanmak istenen numara tuşlara aranan numarada yer alan rakamın değeri kadar basılarak sağlanıyordu. Arayan kişi tuşa kaç kez bastığını sık sık şaşırdığı için kargaşaya da yol açıyordu. çok numara çevirme sistemini geliştirdim.

Kısa sürede New York sokaklarını, telefon direkleri ve kablo hatları örümcek ağı gibi kaplamıştı. Yürünmez bir hale gelen sokaklardaki bir telefon direği kabloları tutan 50 çapraz tahta taşıyordu. Telefon günlük yaşama değişik biçimlerde girmeye başladı.

1915 yılında New York'u San Francisco'ya bağlayan ilk uzun kentler arası telefon hattını açtık. Tek işim telefon değildi elbette. Merak ve yeni şeyler deneme isteği sürekli yeni buluşları ortaya çıkarıyordu. Kendi geliştirdiğim hava araçları için beş, hidrouçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patentim oldu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Bunca güzelliğin yanında yüreğimde derin acılar bırakan bir olay yaşadım. Yeni doğan bebeğimi solunum yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle kaybettim. Bunun üzerinde çalıştım ve yapay bir akciğer üretmeyi başardı ve adını Vacuum Jacket koydum. 

İşitme engelli annemin ve eşimin duyamadığı sesleri plaklara kaydetmeyi başardım. Gramofondan kazandığı parayı bugün de sağırlar için çalışmalar yürüten Alexander Graham Bell İşitme Engelliler Kurumu’na harcadım. 

Fransa hükûmeti insanlığa hizmetlerimden dolayı onur ödülü ve para verdi. Verilen parayı Washington'da İşitme engelliler için Volta Enstitüsü’nü kurmada kullandım.

1882 yılında Amerikan vatandaşlığına geçtim. Bir yıl sonra dünyaca ünlü bilim dergisi Science'ın kurulmasında çok katkılarım oldu. 

Gelecekte neler olabileceğine dair düşünmek beni heyecanlandırıyordu. Güneşten enerji üretmek, mısır saplarından biyoenerji oluşturmak gibi fikirlerim vardı. İleride bunların gerçekleştiğini görmek beni mutlu ediyor. Hayatım boyunca 30 patent aldım. Ve 75 yaşına geldiğimde, 1922’de şeker hastalığına bağlı sağlık sorunlarımla artık daha fazla baş edemedim.  

Tüm telefon sistemi, beni anmak için bir dakikalık kapatılmış. Ne kadar gurur verici…

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 18
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Üzücü! 2
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 13:09:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8116

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Diş Hekimliği
Akademik
Kütle
Beslenme Biçimi
Şizofreni
Yayılım
Yıldızlar
Mühendislik
Bebek Doğumu
Tercih
Ses
Neandertaller
Kimyasal Bağ
Kamuflaj
Hindistan
Doğal Seçilim
Küresel Isınma
Nöroloji
Tıp
Tohum
Asteroid
Yeni Doğan
Yaşam
Oyun
Diş Hastalıkları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
O. Ö. Cinemre, et al. Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü.... (12 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8116
Cinemre, O. Ö., Bakırcı, Ç. M. (2019, December 12). Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü.... Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8116
O. Ö. Cinemre, et al. “Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Dec. 2019, https://evrimagaci.org/s/8116.
Cinemre, Okan Ö.. Bakırcı, Çağrı Mert. “Alexander Graham Bell Kimdir? Ne Yapmıştır? Kendi Ağzından Yaşam Öyküsü....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 12, 2019. https://evrimagaci.org/s/8116.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close