Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Aktinyum

Aktinyum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?

Aktinyum Chemistry Learner
Aktinyum elementi
2 dakika
1,821
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 89. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Özellikler

Aktinyum kimyasal elementi "Ac" ile gösterilmektedir. Periyodik tabloda 7. periyodun ilk geçiş elementi olarak tanımlanmıştır. Çoğu lantanit ve birçok aktinitte olduğu gibi, aktinyum hemen hemen tüm kimyasal bileşiklerinde oksidasyon seviyesi +3 olarak görülmüştür. Aktinyum, aktinit element serisinin ilkidir ve seriye ismini verir. Oda koşullarında katı halde bulunmaktadır. Elementin kimyasal davranışı, özellikle lantan gibi nadir toprak elementlerine benzerdir. Aktinyum, radyumdan yaklaşık 150 kat daha aktiftir. Elementin erime noktası 1.924oF (1.051oC ) ve kaynama noktası ise 5.788oF (3.198oC) olarak ölçülmüştür. Aktinyum, gümüşi radyoaktif metalik bir elementtir.

İzotopları

Aktinyumun en yaygın izotopu aktinyum-227, doğal ve yapay diğerleri makroskopik miktarda birikmek için çok kısa ömürlüdür. Uranyum-235'in bozunma ürünlerinden olan aktinyum-227, toryum-227 ve yaklaşık %1 oranında fransiyum-223'e bozunmaktadır. Tüm bu parçalanma zincirinin dalları ile birlikte aktinyum serisi oluşmaktadır. Aktinyum-225, alfa partiküllerinin emisyonuyla bozulan 10 günlük bir yarı ömre sahiptir. Kısa ömürlü yavru izotopları, yüksek enerjili gama ışınları içermeyen yalnızca alfa ve beta parçacıkları yayar. Bu izotop böylece çevredeki dokuyu büyük ölçüde etkilemeden bir tümöre yüksek enerjili radyasyon verebilir. Aktinyum-225 kompleksleri, nükleer tıpta kullanılmak üzere araştırılmaktadır.

Bulunma Sıklığı ve Üretimi

Aktinyum, ilk olarak yapay yollarla üretildi. Nadir izotopları, radyasyon terapisinde potansiyel uygulamalara da sahiptir ve en etkin bir şekilde üretilmektedir. Aktinyum metali, aktinyum flüorürün 1100 ila 1300°C arasında vakumda, lityum buharı ile indirgenmesi ile hazırlanmıştır. Daha yüksek sıcaklıklar ürünün buharlaşmasına, düşük sıcaklıklar ise eksik bir dönüşüme yol açmıştır.

Uygulama ve Kullanım Alanları

Aktinyum, nötron üretiminde kullanılmasına rağmen önemli bir ticari uygulamaya sahip değildir. Aktinyum-225, tıpta yenilenebilir jeneratörde Bi-213 üretmek için kullanılır veya radyo-immünoterapi için tek başına kullanılabilmektedir.

Tarihi

Bu element, 1899'da André Debierne tarafından Paris'te keşfedildi. Eser miktarlarda oluştuğu uranyum cevheri ziftblendinden (uranyum oksit, U3O8) çıkardı. 1902'de, Friedrich Otto Giesel onu bağımsız olarak aynı mineralden çıkardı ve önceden bilinmediğinden habersiz olarak elemente emanyum adını verdi.[1]

Etimolojisi

Aktinyum elementinin adı, Yunanca aktis'ten türetilmiştir ve aktinos, "ışın" anlamına gelir.

Önlem ve Güven

Aktinyum-227 son derece radyoaktiftir (Radyumdan yaklaşık 150 kat daha aktiftir.[2]) ve radyasyon kaynaklı sağlık etkileri potansiyeli açısından aktinyum-227 plütonyum kadar tehlikelidir. Küçük miktarlarda aktinyum-227 yutmak bile ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturacaktır. Radyoaktivitenin yaşam için en büyük tehdidi, tüm canlı türlerinin genetik yapısı olan gen havuzunun zarar görmesidir. Radyasyona maruz kalmadan kaynaklanan genetik hasar, yaşamlar ve nesiller boyunca birikimlidir.

Uzun sürekli maruziyetten sonra, düşük dozlarda maruz kalınması bile kanserojen etkiye sahiptir. Aktinyum kaynaklı radyasyon, kısırlığın bilinen bir nedenidir.[3]

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Periyodik Cetvel ve Elementler Yazı Dizisi

Bu yazı, Periyodik Cetvel ve Elementler yazı dizisinin 89. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Hidrojen" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 05:44:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10104

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Yazıcı, et al. Aktinyum. (25 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10104
Yazıcı, C., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 25). Aktinyum. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10104
C. Yazıcı, et al. “Aktinyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/10104.
Yazıcı, Cansu. Bakırcı, Çağrı Mert. “Aktinyum.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 25, 2021. https://evrimagaci.org/s/10104.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close