Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ak kuyruksallayan (Motacilla alba)

3 dakika
2,413
Ak kuyruksallayan (Motacilla alba)
Tüm Reklamları Kapat
Ak kuyruksallayan
  • Bilimsel Adı Motacilla alba
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Ak kuyruksallayan
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı White wagtail
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Akarsuların kenarında, geçen cisimleri izlerken.
Akarsuların kenarında, geçen cisimleri izlerken.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Zonguldak/Ilıksu'da küçük bir akarsu kenarında yemek arayışında olan gözlemlediğimiz bir ak kuyruksallayan (Motacilla alba) türü. Zoocoğrafyası ve kafasındaki siyah tüy dağılımına bakılırsa Motacilla alba alba alt türü olması muhtemeldir.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kafadan kuyruğa uzunluğu 15 ile 21 cm civarında hafif ve zayıf bir kuştur. Uzunluğuna rağmen ağırlıkları sadece 25 gram civarındadır. Maksimum yaşam süreleri ise 12 senedir. Siyah göğüsleri ve gri sırtları ile bilinirler. Kafaları da siyah ve beyaz renktedir. Kuyruk rengi siyah olsa da dış telekleri beyazdır. İsminden de anlaşılacağı gibi yukarı aşağı kuyruğunu sallaması ile ünlüdür.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Evrimsel olarak çulhakuşları (Macronyx spp.) ve incirkuşları (Anthus spp.) ile yakın akrabadırlar. Dolayısıyla hepsi birlikte kuyruksallayangiller diye bilinen Motacillidae ailesinde sınıflandırılırlar. Aslında Motacilla alba türü de Carl Linnaeus'un taksonomiye kazandırdığı birçok türden biridir. Kendisi, 18. yy'da yayımladığı Systema Naturae isimli meşhur eserinde anlatıyor.

Çeşitli coğrafik izolasyonlara maruz kalan Motacilla alba türü yaklaşık 9 (bazı kaynaklarda 11) alt türe ayrılmıştır. Zoocoğrafyasına (yaşadığı bölgeye) ve kafa etrafındaki siyah tüylere bakılırsa Motacilla alba alba alt türü olması büyük olasılık dahilindedir. Bu alt türün boyun altını ve kafa tepesini çevreleyen görüntüdeki gibi siyah tüyler bulunur. Büyük Britanya dışında Avrupa'nın çoğunu ve Türkiye'nin Hatay'dan itibaren batısını içine alan coğrafik kesimde görülürler.

İlerleyen zaman içerisinde bu alt türler, artık tür seviyesine kadar izole alabilir. Dolayısıyla evrimsel süreci taksonomiden izlemek mümkündür!  Bunlar ayrı türler değiller (henüz), sadece türleşme potansiyeline sahip popülasyonlardır. Fakat buradaki önemli nokta şu: Türleşmenin başlaması, dolayısıyla alt türlerin oluşabilmesi için illa coğrafi bariyer olması gerekmiyor, mekanik, davranışsal, zamansal gibi birçok farklı bariyer tipi türleşmeye sebep olabiliyor.

Akarsu üzerinde geçen bir maddeyi yakalama anı.
Akarsu üzerinde geçen bir maddeyi yakalama anı.
Pedram Türkoğlu

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Avrupa'nın çoğunda, Asya'nın ve Kuzey Afrika'nın bazı kesimlerinde yayılım gösterirler. Bazıları bulunduğu coğrafyanın yerleşik kuşları olmasına rağmen, Afrika'ya göç ettiği bilinirler. Fas'ın dağlarında ve Alaska'nın batısında da görülebilirler.

Akarsu kenarlarını, kısa çimenli açık arazileri ve küçük yerleşimlerin çevrelerini severler. Diğer yandan şehir hayatına da iyi uyum sağlamışlardır. Bu yüzden şehir parklarında da görülebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Davranış ve Etoloji

İsimlerinden de anlaşıldığı gibi özgün kuyruk sallamaları meşhurdur. Bu davranışın sebebi halen kesin olarak bilinmiyor. Son araştırmalara göre avcılara karşı dikkatli olmayı işaretleyen bir uyarı davranışı olabilir. Ayrıca bu davranışın sebepleri arasında diğer bireylere göz dağı vermek ve avının dikkatini dağıtmak da yer alabilir.

Tek eşlidirler (monogami) ve yuvayı her iki cinsiyet birlikte kurar. Guguk kuşununun (Cuculus canorus) kuluçka parazitliği yapmayı sevdiği kuşlardan biridir. Çünkü ak kuyruksallayan, yuvadaki diğer yumurtayı aşağı atmak için fazla küçüktür. Aynı şekilde gagası da yumurtayı delmek için fazla güçsüz ve kısadır. Bu yüzden guguk kuşu yavrusunu fark etmeden kendi yavrusu gibi büyütebilir. Ardından yumurtadan çıkan guguk kuşu yavrusu diğer yumurtaları veya yavruları yuvadan aşağı atabilir veya öldürebilir.

Diyet ve Metabolizma

Böcekçildirler. Genelde akarsu kenarlarında, sürüklenen maddeler arasında besin arayışındadırlar. Bu yöntemi şehir hayatına uyum sağlamış martı ve güvercin gibi birçok kuş da kullanabilir.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Letonya'nın ulusal kuşudur.

Etimoloji

Motacilla alba içerisinde Mota "hareketli", -cilla "kuyruk" ve alba "beyaz/ak" demektir. Motilite (hareketli) kelimesi de buradan gelir. Kısaca köken olarak "hareketli beyaz kuyruk" anlamını taşır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:20:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu. Ak kuyruksallayan (Motacilla alba). (14 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7287
Türkoğlu, P. (2018, July 14). Ak kuyruksallayan (Motacilla alba). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7287
P. Türkoğlu. “Ak kuyruksallayan (Motacilla alba).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 14 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7287.
Türkoğlu, Pedram. “Ak kuyruksallayan (Motacilla alba).” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 14, 2018. https://evrimagaci.org/s/7287.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close