Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır?

9 dakika
8,300
Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır? Becker Friedman Institute
Evrim Ağacı Akademi: Ağ Bilimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Ağ Bilimi yazı dizisinin 2 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Ağ Bilimi Nedir? Bir "Ağ" Nasıl Tanımlanır? Ağ Türleri Nelerdir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Bir ağın analizi; içerisindeki düğüm, bağlantı ve düğüm gruplarını anlayabilmek için çeşitli ölçümlerden oluşur. Nicel ölçümlerin ve görselleştirmenin bir araya gelmesi, düğümler ve bağlantılar arasındaki ilişkileri anlamak için çok önemlidir. Bu yazıda ağlar için bazı temel ölçümler ve bunların gösterimleri incelenecektir.

Düğümün Derecesi

Bir ağdaki bir düğümün yaptığı bağlantı sayısı, o düğümün derecesini verir. NN tane düğümü olan yönsüz bir ağda her ii düğümü için kik_
i
derecesi şöyle gösterilir:

ki=∑j=1N Aijk_i =\sum\limits_{\substack{j=1}}^N \space A_{ij}

Tüm Reklamları Kapat

Yönsüz ağlarda her bir bağlantının iki adet etki yönü vardır (↔\leftrightarrow. Diğer bir deyişle EE adet bağlantının 2E2E adet etki yönü vardır. Böylece 2E2E, tüm düğümlerin derecelerinin toplamına eşittir:

2E=∑i=1 ki2E =\sum\limits_{i=1} \space k_i

Toplam bağlantıların sayısı matristen elde edilmek istenirse

E=12∑i=1ki=12∑i=1N∑j=1NAijE = \frac{1}{2} \sum\limits_{i=1} k_i = \frac{1}{2}\sum\limits_{i=1}^N\sum\limits_{j=1}^N A_{ij}

Tüm Reklamları Kapat

şeklinde ifade edilebilir. Ağdaki bir düğümün ortalama derecesi <k><k> aşağıdaki gibi gösterilir:

<k>=1N∑i=1Nki=2EN<k> = \frac{1}{N} \sum\limits_{i=1}^N k_i = \frac{2E}{N}

Yönlü ağlarda ise düğümlerin dereceleri daha karmaşıktır. Bir düğüme gelen bağlantılar iç dereceyi, giden bağlantılar da dış dereceyi meydana getirir. İç ve dış dereceler aşağıdaki gibi ifade edilir:

kiiç=∑j=1NAji, kidış=∑j=1NAijk_i^{iç} = \sum\limits_{j=1}^N A_{ji},\space k_i^{dış}= \sum\limits_{j=1}^N A_{ij}

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Yönlü ağlarda toplam bağlantı sayısı tüm düğümlerin iç veya dış derecelerinin toplamıdır:

E=∑i=1Nkiiç=∑j=1Nkjdış=∑i=1N∑j=1NAijE= \sum\limits_{i=1}^N k_i^{iç}=\sum\limits_{j=1}^N k_j^{dış} = \sum\limits_{i=1}^N\sum\limits_{j=1}^N A_{ij}

Böylece iç ve dış derecelerin ortalamaları da birbirine eşit olur:

<kiç>=1N∑i=1Nkiiç=1N∑j=1Nkjdış=<kdış><k_{iç}> =\frac {1}{N} \sum\limits_{i=1}^N k_i^{iç}= \frac {1}{N} \sum\limits_{j=1}^N k_j^{dış} = <k_{dış}>

Ortalama derece de böylece yönsüz ağlardakinin yarısı olmaktadır:

<k>=EN<k> = \frac{E}N

Tüm Reklamları Kapat

Derece Dağılımı

Derece dağılımı P(k)P(k), seçilen bir düğümün kk adet bağlantısının olma olasılığıdır. Aynı dereceye sahip düğümlerin sayısının toplam düğüm sayısına oranı ile olasılıklar ve dağılım elde edilir. N(k),k=1,2,…,ξN(k), k=1, 2,…, \xi olmak üzere

P(1)=N(1)N,P(2)=N(2)N,...,P(ξ)=N(ξ)NP(1) = \frac{N(1)}{N}, P(2) = \frac{N(2)}{N},..., P(\xi) = \frac{N(\xi)}{N}

şeklinde ifade edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıdaki denklemde, ağlarda bir veya daha fazla düğümün kendine bağlantısı varsa maksimum düğüm derecesi farklılık göstereceği için NN yerine ξξ yazılmıştır. ξ=N+1 ξ = N+1 gibi düşünülebilir. Çünkü yönsüz ağlardaki kendine bağlantıların matris köşegen değeri 2'dir. Aşağıda örnek bir derece dağılımı gösterilmektedir.

Yönlü ağlarda derece dağılımı, iç derece dağılımı ve dış derece dağılımı olmak üzere iki biçimdedir. Olasılıklar iç ve dış dereceler için ayrı ayrı hesaplanmalıdır.

N(k)iç,k=1,2,...,NN(k)_{iç} , k=1, 2, ..., N olmak üzere,

P(1)iç=N(1)içN,P(2)iç=N(2)içN,...,P(N)iç=N(N)içNP(1)_{iç} = \frac{N(1)_{iç}}{N}, P(2)_{iç} = \frac{N(2)_{iç}}{N},..., P(N)_{iç} = \frac{N(N)_{iç}}{N}

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
Celestron 22097 NexStar 127SLT Bilgisayar Donanımlı Teleskop

Celestron’un yenilikçi NexStar Yıldız Konum Teleskobu (SLT), yüksek kaliteli optiklerin benzersiz kombinasyonu, kullanıcı dostu bilgisayarlı arayüzü ve sağlam tek çatal kol montajı sayesinde yıllardır müşterilerin favori teleskobu olmuş durumda.

Bu teleskop, önceden monte edilmiş, ayarlanabilir paslanmaz çelik bir tripod, çabuk açılan çatal kol, NexStar+ bilgisayarlı el kumandası, 127 mm Maksutov-Cassegrain optik tüp ve birçok bonus aksesuarla birlikte gelir.

Teleskop kitinin tamamı basit, alet gerektirmeyen bir montaj özelliğine sahiptir ve hızlı SkyAlign hizalama prosedürü sizi dakikalar içinde gözlemlemeye hazır hale getirir.

Bu eşsiz teleskop ile ay yüzeyini, Venüs ve evreleri, Mars’ı, Jüpiter’in dört uydusundaki kutup başlıkları ve halkaları açıkça görülebilen Satürn’ün ayrıntılarını gözetleyebilirsiniz.

Bilgisayarlı AltAzimuth

NexStar SLT teleskopu, teleskopun gece gökyüzünde hareket ediyormuş gibi görünen nesneleri izlemesini sağlayan tek bir çatal kollu altazimut yuvasına sahiptir.

NexStar+ El Kontrolü

NexStar+ veritabanı 600’den fazla gökada, 300 küme ve düzinelerce ikili yıldız içerir. Bu bilgisayarlı el kumandası, bir düğmeye basarak 40.000 gök nesnesinden herhangi birine otomatik olarak dönmenizi sağlar.

SkyAlign Teknolojisi

Tescilli SkyAlign hizalama prosedürümüz, bilgisayarlı bir teleskopun kurulumunu ve kullanımını hiç olmadığı kadar hızlı ve kolay hale getirir.

Teleskopu gökyüzündeki üç parlak nesneye doğrultun ve teleskop konumunu üçgenleştirebilir ve gökyüzündeki diğer herhangi bir nesneyi otomatik olarak bulabilir.

Dahili Aksesuarlar

Teleskopunuz bir StarPointer ™ kırmızı nokta bulucu dürbün, bir yıldız köşegen ve iki göz merceği (25 mm ve 9 mm) içerir. İki göz merceği, düşük veya yüksek güçlü gözlem için farklı büyütmeler sunar.

Yıldız köşegeni, sağdan bir görünüm ve gökyüzüne bakarken daha rahat bir görüş açısı sağlar. StarPointer ™ kırmızı nokta bulucu dürbün, daha kolay gözlem için bir nesneyi göz merceğinizde hızla ortalamanıza yardımcı olur.

NexStar 127SLT, siz daha deneyimli bir amatör astronom olurken sizinle birlikte büyümeye hazır. StarSense AutoAlign, SkyPortal WiFi modülü ve PowerTank Lithium dahil tüm Celestron’un en yeni aksesuarlarıyla uyumludur.

Starry Night Yazılımı

Celestron’un Yıldızlı Gece Yazılımını indirerek takımyıldızlarını ve gezegenlerin konumlarını öğrenebilir, yaklaşan bir gözlem seansı için yıldız çizelgelerini yazdırabilirsiniz.

Dahası yıldızları nasıl tanımlayacağınızı ve daha fazlasını kaynaklarıyla öğrenebilirsiniz.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Garanti Bilgisi
2 Yıl
Optik Tasarım Maksutov-Cassegrain
Diyafram 127 mm
Odak Uzaklığı 1500 mm
Odak Oranı f/12
Mercek 1’in Odak Uzaklığı 25 mm
Mercek 1’in Büyütülmesi 60x
Mercek 2’nin Odak Uzaklığı 9 mm
Mercek 2’nin Büyütülmesi 167x
Bulucu Kapsamı StarPointer™ kırmızı nokta bulucu dürbünü
Yıldız Diyagonali 1.25
Optik Tüp Alüminyum
En Yüksek Kullanılabilir Büyütme 300x
En Düşük Kullanılabilir Büyütme 18x
Sınırlayıcı Yıldız Büyüklüğü 13
Çözünürlük (Rayleigh) 1.1 ark saniye
Çözünürlük (Dawes) 0.91 ark saniye
Işık Toplama Gücü (İnsan gözü karşılaştırmalı) 329x
Optik Kaplamalar Tamamen kaplamalı
Optik Tüp Uzunluğu TBD
Optik Tüp Çapı TBD
Optik Tüp Ağırlığı TBD
Kırlangıç CG-5 kırlangıç çubuğu
Montaj Tipi Bigisayarlı rakım – azimut tek çatal kolu
Enstrüman yük kapasitesi 3.6 kg (8 libre)
Yükseklik ayar aralığı (montaj ve tripod dahil) 762 mm – 1270 mm
Tripod Bacak Çapı 31,75 mm (1,25″) Paslanmaz çelik
Kafa Ağırlığı 2.3 kg (5 libre)
Aksesuar Tepsisi Evet
Tripod Ağırlığı 2.3 kg
Dönüş Hızları 9 dönüş hızı – maksimum hız 3°/saniye
Takip Oranları Yıldız, güneş ve Ay
İzleme Modları Alt-Az, EQ Kuzey ve EQ Güney
Küresel Koruma Sistemi Yok
Kırlangıç Uyumluluğu CG-5 sele plakası
Yardımcı Port Sayısı 1x AUX Bağlantı Noktası ve 1x el kontrol Bağlantı Noktası (el kumandası her iki Bağlantı Noktasını da kullanabilir)
Otomatik Kılavuz Bağlantı Noktası Numara
Güç Gereksinimleri 12 VDC – 8xAA Piller (dahil değildir)
Motorlu Sürücü DC Servo Motor
Hizalama Prosedürleri SkyAlign, Otomatik 2 Yıldızlı Hizalama, 1 Yıldızlı Hizalama, 2 Yıldızlı Hizalama, Güneş Sistemi Hizalama
Bilgisayarlı El Kontrolü 1 El Kontrol Portu ve 1 AUX Portu
NexStar+ Veritabanı 220 en derin gökyüzü ve güneş sistemi dahil 40.000’den fazla nesne
Yazılım Celestron Starry Night Basic Edition Yazılımı ve SkyPortal Uygulaması
Dahil Öğeler Optik tüp, tripod ve montaj apartatı, 20 vve 10mm mercek, kırmızı nokta dürbün, Dik görüntü 90° diyagonal, kılavuz

Güneş Uyarısı

– Güneşe asla çıplak gözle veya optikle doğrudan bakmayın (uygun güneş filtresine sahip değilseniz). Kalıcı ve geri dönüşü olmayan göz hasarına neden olabilir.

– Güneşin bir görüntüsünü herhangi bir yüzeye yansıtmak için asla optiğinizi kullanmayın. Dahili ısı birikimi, optiğe ve ona bağlı tüm aksesuarlara zarar verebilir.

– Optiklerinizi asla denetimsiz bırakmayın. Doğru çalıştırma prosedürlerine aşina olan bir yetişkinin, özellikle çocukların yanında her zaman optiğinizin yanında olduğundan emin olun.

Devamını Göster
₺40,000.00
Celestron 22097 NexStar 127SLT Bilgisayar Donanımlı Teleskop

N(k)dış,k=1,2,...,NN(k)_{dış} , k=1, 2, ...,Nolmak üzere,

P(1)dış=N(1)dışN,P(2)dış=N(2)dışN,...,P(N)dış=N(N)dışNP(1)_{dış} = \frac{N(1)_{dış}}{N}, P(2)_{dış} = \frac{N(2)_{dış}}{N},..., P(N)_{dış} = \frac{N(N)_{dış}}{N}

şeklinde hesaplanabilir. Yönlü bir ağın iç ve dış derece dağılımları aşağıda gösterilmiştir.

Eğer iç ve dış derece dağılımları daha sofistike bir şekilde, tek grafikte görülmek istenirse ortak bir dağılım elde edilebilir. Burada olasılıklar,

ii iç derece ve jj dış derece olacak şekilde iki indislidir. Bu durumda tüm olasılık değerleri, tüm olası durumlar üzerinden (i=1,2,...,N,j=1,2,...,Ni=1, 2,..., N, j=1, 2,..., N olmak üzere)

Pij=NijNP_{ij}= \frac{N_{ij}}N

şeklinde hesaplandığında, yönlü ağların bütünleşik derece dağılımı ortaya çıkmaktadır. Dağılımın kendisi iki boyutludur, bu nedenle basit bir histogram olarak çizilemez. İki boyutlu bir renk haritası veya üç boyutlu bir grafik şeklinde gösterilmelidir. Yukarıdaki Zachary Karate Kulübü'nün yönlü ağının olasılık değerleri hesaplanarak üç boyutlu bütünleşik derece dağılımı çizilmiştir.

Bütünleşik derece dağılımı kullanılarak iç ve dış dereceler arasında bir korelasyonun olup olmadığı incelenebilir. Örneğin yüksek iç dereceye sahip düğümler aynı zamanda yüksek dış dereceye sahip ise (PijP_{ij}'de hem ii hem de jj yüksek ise) bunun yansımasını kiçk_{iç} ve kdışk_{dış}'ın büyük değerlerinde yükseltiler olarak görebiliriz. Bu durumun tam tersi de geçerlidir ve her ikisi de yukarıdaki şekilde görülmektedir. Eğer iç ve dış dereceler bütünleşik diyagram yerine ayrı ayrı ifade edilirlerse yönlü ağın derece korelasyonu içerip içermediğine bakılamamaktadır.

Bir ağın derece dağılımı, ağ hakkında önemli bilgiler vermektedir. Örneğin derece dağılımı kuvvet yasası formundaysa, yani düşük olasılık değerlerindeki yüksek derecelerin sıfırdan farklı olması durumu varsa, ağlarda merkez düğümlerin (İng: "hub") olduğuna işaret eder. Bununla birlikte normal dağılım gibi tepeye sahip dağılımlarda düşük ya da yüksek dereceler benzer olasılıklardadır ve merkez düğümlerin olmadığı bir ağ söz konusudur. Ancak aynı derece dağılımına sahip çok fazla sayıda farklı ağ olabilir. Bu nedenle bir ağın tüm yapısı sadece derece dağılımı bulunarak elde edilememektedir.

En Kısa Yol ve Ortalama Yol Uzunluğu

Ağın içindeki iki düğüm arasındaki mesafe yol uzunluğu (İng: "path length") olarak ifade edilir. İki düğüm arasında çok sayıda farklı yol olabileceği için en kısa yol bunlar içinde ayrı bir öneme sahiptir. En az bağlantı ile hedefe ulaşmayı ifade eder. Yönlü ağlarda

Tüm Reklamları Kapat

s1s_1 düğümünden s2s_2'ye giden en kısa yol olan ls1s2l_{s_1s_2}, s2s_2'den s1s_1'e giden ls2s1l_{s_2s_1} yolundan genellikle farklıdır. Ortalama yol uzunluğu <l><l>, ağdaki bütün düğüm çiftleri arasındaki en kısa yolların bir ortalamasıdır.

<l>=∑i=1N∑j=1Nlij∑i=1N∑j=1N(bag˘lantı varsa lij=1)<l> = \frac{\sum\limits_{i=1}^N \sum\limits_{j=1}^N l_{ij}}{\sum\limits_{i=1}^N \sum\limits_{j=1}^N (bağlantı \space varsa \space l_{ij} =1)}

Yukarıdaki eşitlikte her ii'den her jj'ye olan yol uzunlukları ayrı ayrı hesaplanır ve eğer ilgili ii ile jj arasında ulaşım varsa paydaya 1 eklenir. Ortalama yol uzunluğu, ağın düğümleri arasındaki ulaşılabilirliğin bir ölçüsüdür. Yönsüz ağlarda her düğümün arasında bir şekilde bağlantı varken yönlü ağlarda durum farklıdır.

Kümelenme Katsayısı

Çoğu ağda eğer s1s_1 ve s2s_2 düğümleri bağlı olup s2s_2 ve s3s_3 arasında bağlantı varsa, s1s_1 ve s3s_3 arasında da bağlantı olması olası bir durumdur. Eğer düğümler arası bağlantılar kapalı bir alan oluşturursa, ki en küçüğü üç düğüm arası bağlantıların oluşturduğu üçgendir, bu durum kümelenme katsayısı ile karakterize edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kümelenme katsayısı bir düğümün komşularının aralarındaki bağlantıların ölçüsüdür. Gerçel ağlarda düğümlerin dereceleri ile ters orantılıdır ve bir ağın hiyerarşik yapısına işaret etmektedir. Yönsüz ağlarda her ii düğümü için kümelenme katsayısı şu şekildedir:

Ci=2niki(ki−1)C_i=\frac{2n_i}{k_i(k_i-1)}

Burada nin_i, ki k_i adet komşu arasındaki bağlantı sayısıdır. Başka bir deyişle CiC_i, ii düğümünün içinde yer aldığı üçgenleri verir ve maksimum sayısı ki(ki−1)/2k_i(k_i-1)/2'dir. Her bir düğümün kümelenme katsayısı lokal kümelenme katsayılarını oluşturur ve ağın kümelenme katsayısını elde etmek için ortalaması alınmalıdır.

<C>=1N∑i=1N2niki(ki−1)<C> = \frac{1}{N}\sum\limits_{i=1}^N \frac{2n_i}{k_i(k_i-1)}

Tüm Reklamları Kapat

Yönlü ağlarda bir düğümün kümelenme katsayısı yönsüz ağlardakinin yarısıdır. Çünkü yönsüz ağların bağlantıları çift yönlü oldukları için iki adet yönlü bağlantı varmış gibi düşünülebilir. Bu nedenle her bir düğüm için lokal kümelenme katsayıları ve tüm ağın ortalama kümelenme katsayısı şu şekildedir:

Ci=niki(ki−1)C_i=\frac{n_i}{k_i(k_i-1)}

<C>=1N∑i=1Nniki(ki−1)<C> = \frac{1}{N}\sum\limits_{i=1}^N \frac{n_i}{k_i(k_i-1)}

Yönlü ve yönsüz ağlar için bu genel ifadelerin özel durumları da vardır. Kümelenme katsayısı 0 ile 1 aralığında değerler alır. Kapalı bir bağlantısı bulunmayan (veya hiç bağlantısı bulunmayan) ağlarda 0, her bir düğümün birbirine bağlı olduğu ağlarda ise 1'dir.

Tüm Reklamları Kapat

Ağın yapısı ile ilgili önemli bir ölçüm de kümelenme katsayısından ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda kümelenme katsayısının tüm düğümler üzerinden dağılımına bakılması gerekebilir. Bu da kümelenme katsayısı dağılımıdır. Örneğin bir ağın sıkı kümelenmiş ve az kümelenmiş bölgeleri olabilir. İstatistiksel ölçüm olarak, her ii düğümü için lokal kümelenme katsayıları üzerinden olasılıklar şu şekilde hesaplanır:

PCi=Ci∑i=1NCi=1NCi<C>P_{C_i} = \frac{C_i}{\sum\limits_{i=1}^N}C_i =\frac{1}{N} \frac{C_i}{<C>}

Ortalama derece <k><k>, ortalama yol uzunluğu<l> <l> ve ortalama kümelenme katsayısı <C><C> ağdaki düğümlerin ve bağlantıların sayısına (N,E)(N, E) bağlıdır. Bu nicelikler ağın topolojisi hakkında kapsamlı bilgiler verebilmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Ağ Bilimi Yazı Dizisi

Bu yazı, Ağ Bilimi yazı dizisinin 2 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Ağ Bilimi Nedir? Bir "Ağ" Nasıl Tanımlanır? Ağ Türleri Nelerdir?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 4
  • Tebrikler! 3
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Newman. (2010). Networks. ISBN: 9780191500701. Yayınevi: OUP Oxford.
  • M. E. J. Newman. (2004). Analysis Of Weighted Networks. Physical Review E, sf: 056131. doi: 10.1103/PhysRevE.70.056131. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 17:07:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12907

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Haliki, et al. Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır?. (5 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12907
Haliki, E., Kayalı, Ö. (2023, August 05). Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır?. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12907
E. Haliki, et al. “Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, 05 Aug. 2023, https://evrimagaci.org/s/12907.
Haliki, Emir. Kayalı, Ögetay. “Ağ Biliminde Ölçüm Nasıl Yapılır?.” Edited by Ögetay Kayalı. Evrim Ağacı, August 05, 2023. https://evrimagaci.org/s/12907.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close