Paylaşım Yap

Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor!

Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor! Science Alert
4 dakika
62,624
Tüm Reklamları Kapat

Birkaç kilometre uzunluğunda, devasa bir yarık, Güneybatı Kenya'da beklenmedik bir şekilde oluştu. Giderek büyüyen bu yırtık, Nairobi-Narok otoyolunun bir kısmının çökmesine neden oldu.

İlk başta bu yarığın oluşması, Doğu Afrika Rift Vadisi'nde meydana gelen tektonik faaliyete bağlanmıştı. Ancak jeologlar şimdi bu yarığın muhtemelen erozyonun bir sonucu olduğunu düşünüyorlar ve yarığın oluştuğu yerin ve görünümünün Doğu Afrika Rift Vadisi ile ilgili olup olmadığını sorguluyorlar. Örneğin bu yarık, rift vadisindeki eski bir fay hattının erozyon ile hareket eden yumuşak toprakla dolması ile oluşmuş olabilir.

Dünya, durmaksızın değişiyor olsa da, bu değişimin büyük bir kısmını biz hissedemiyoruz. Levha tektoniği, buna güzel bir örnek. Buna rağmen ara sıra dramatik değişimler değişimler de yaşanıyor ve Afrika kıtasının gerçekten de ikiye ayrılıp ayrılmadığı konusundaki tartışmaları tetikliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın litosferi (kabuk ve üst mantodan oluşan kısmı) birden fazla tektonik plakaya ayrılmıştır. Bu plakalar sabit değildir; birbirlerine göre farklı hızlarda hareket ederler. Akışkan astenosfer üzerinde adeta "kayarlar". Buna sebep olan mekanizma veya mekanizmalar halen tartışılmaktadır; ancak en olası neden, astenosfer içindeki konveksiyon akıntıları ve plakalar arasındaki sınırlarda oluşan kuvvetlerdir.

Bu kuvvetler sadece plakaları hareket ettirmekle kalmazlar; aynı zamanda bu plakaların yırtılmasına, rift vadileri oluşturmasına ve hatta yeni plaka sınırlarının oluşmasına neden olabilirler. Doğu Afrika Rift Vadisi sistemi, bunun an itibariyle olduğu yerlere bir örnektir.

Doğu Afrika Rift Vadisi, kuzeyde Aden Körfezi'nden başlayarak, 3.000 kilometre boyunca uzanır ve güneyde Zimbabwe'ye kadar ulaşır. Bu vadi, Afrika plakasını eşit olmayan iki parçaya ayırır: Somali plakası ve Nubiya plakası. Rift vadisinin doğu tarafındaki, yani Etiyopya, Kenya ve Tanzanya boyunca uzanan aktivite, güneybatı Kenya'daki bu yarık oluşunca daha da bariz hale geldi.

Bu Vadi Yarılması Neden Oluyor?

Litosfer tabakası yatay ve uzunlamasına kuvvetlere maruz kaldığında gerilerek incelir. Bu yeterince sürecek olursa, nihayetinde yırtılır ve bir rift vadisi oluşur. Bu süreç, volkanizma ve sismik faaliyet gibi olaylarla kendini yüzeyde de gösterir. Rift vadileri, kıtasal parçalanmanın ilk adımıdır ve başarılı olacak olursa, yeni okyanus tabanlarının oluşmasına sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerinde bunun daha önceden olduğu yerlerden birisi Güney Atlantik Okyanusu'dur. Güney Amerika ve Afrika kıtaları, 138 milyon yıl önce kırılarak birbirinden ayrılmış ve bu okyanus tabanını oluşturmuştur. İşte bu nedenle bu iki kıtanın birbirlerine bakan yüzleri, tıpkı bir yapbozun parçaları gibi birbirine harika bir şekilde oturur.

Kıtasal vadiler, ancak yatay kuvvetlerin litosferi kıracak kadar güçlü ise oluşabilirler. Güney Afrika Rift Vadisi aktif bir vadi olarak tanımlanmaktadır. Hemen altında bulunan manto tabakasındaki kuvvetler, döngüsel bir şekilde yüzeyi yarmaktadır.

Bu rift vadisinin altında, litosferi yukarıya doğru yaran büyük bir manto çıkıntısı mevcuttur. Bu kısım, yüksek sıcaklık altında litosferin daha da zayıflamasına neden olmaktadır. Böylece kırılmalar ve fay hatları oluşumları gözlenmektedir. Bu normalden daha sıcak olan manto tabakasının varlığına yönelik kantılar mevcuttur ve genellikle akademik araştırmalarda buna "Afrika Büyük Şişmesi" adı verilir. Bu devasa şişkinlik, sadece rift vadisinin oluşumuna bağlı olarak kıtayı yarmaya yönelik olan kuvvetlerin yaygın olarak kabul edilen kaynaklarından birisi değildir; aynı zamanda Güney ve Doğu Afrika Platoları'nın anormal derecede yüksek topolojisini açıklamak için de kullanılmaktadır.

Ayrılmak Kolay Değil

Rift vadilerinin bariz bir topografisi vardır. Genellikle fay hatlarıyla sarılmış çöküntüler ve bunların etrafındaki yükseltiler ile karakterize edilirler. Doğu Afrika sisteminde, birbiriyle hizalı rift vadileri, devasa fay hatlarıyla ayrılırlar. Bu topografiyi uzaydan bile görmek mümkündür.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu kırılmaların hepsi aynı anda oluşmamıştır. Daha ziyade, Kuzey Etiyopya'daki Afar bölgesinde 30 milyon yıl kadar önce başlamıştır ve yılda 2.5 ila 5 santimetre civarı bir hızla güneyde Zimbabwe'ye doğru ilerlemiştir.

Her ne kadar bu rift vadisi oluşumunu bizlerin fark etmesi neredeyse imkansız olsa da, yeni fay hatların, yırtıkların, kırılmaların oluşması ve Nubiya ile Somali plakalarının devam eden hareketi, depremler ile sonuçlanabilir.

Doğu Afrika'daki sismik faaliyetin büyük bir kısmı, rift vadisi boyunca yayılmıştır ve genellikle oldukça ufak büyüklükteki depremlerle karakterize edilmektedir. Bu depremlere eşlik eden volkanizma da, süregelen kıtasal kırılmanın ve sıcak, eriyik astenosferin yüzeye yakınlığının bir diğer göstergesidir.

Devam Eden Bir Zaman Çizelgesi

Doğu Afrika Rift Vadisi, bir rift vadisi oluşumunun farklı evrelerini gözlememizi mümkün kılması açısından eşsizdir. Daha genç olan güney tarafta uzama oranları daha düşüktür ve fay hattı oluşumu daha geniş bir alanda meydana gelir. Volkanizma ve sismik faaliyet de kısıtlıdır. Öte yandan Afar bölgesinde, rift vadisinin taban yüzeyi tamamen volkanik kayalarla kaplıdır. Bu, bu alanda litosferin tamamen kırılma noktasına gelecek kadar inceldiğini gösterir.

Bu olduğunda, magmanın katılaşması sonucu, kırılan plakalardan oluşan boşluk içinde yeni bir okyanus oluşacaktır. Deniz tabanının yayılması, rift vadisi boyunca devam edecek ve nihayetinde, on milyonlarca yıl sonunda tamamlanacaktır. Okyanus bu alana hızla hücum edecek ve Afrika kıtası daha küçük bir hal alacaktır. Ayrıca Hint Okyanusu'nda Etiyopya, Somali ve Afrika Burnu'nu içeren devasa bir ada oluşacaktır.

Otoyolları parçalayan fay hatlarının oluşması gibi dramatik olaylar, kıtasal yarılma olayının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Buna rağmen bu tür jeolojik olaylar aşırı yavaş gelişir ve birçokları bunun farkına varmaz bile.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 20
  • Tebrikler! 11
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 01:52:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7227

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
İmmünoloji
Carl Sagan
Tümör
Siyah
Saldırı
Antibiyotik
Astronot
Dağılım
Ornitoloji
Film
Basınç
İnsan Türü
Araç
Mit
Molekül
Müzik
Isı
Damar
Savaş
Obezite
Sinir Hücresi
Viral Enfeksiyon
Hukuk
Entomoloji
Adaptasyon
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor!. (30 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7227
Bakırcı, Ç. M. (2018, June 30). Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7227
Ç. M. Bakırcı. “Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı, Evrim Ağacı, 30 Jun. 2018, https://evrimagaci.org/s/7227.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Afrika Kıtası, İkiye Ayrılacak Şekilde Yarılıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 30, 2018. https://evrimagaci.org/s/7227.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close