Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!

2 dakika
3,883
Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin, Galapagos adalarını ziyaret ettiğinde orada yaşayan çoğu hayvanın insanlardan ne kadar çok korktuğunu notlarında şöyle ifade ediyor:

Burada bir silah bulundurmak neredeyse gereksiz.

Bu tuhaflıklar onun hayvanların, avcılardan uzak ve yoksun olan adalarda daha uysal olduğu fikrine destek sağladı. Günümüzde ise Fort Wayne’deki Indiana-Purdue Üniversitesi’nden William Cooper Jr, Darwin’in hipotezini dünyanın farklı bölgelerinden 66 farklı kertenkele üzerinde denedi. Sonuç olarak adada yaşayan türlerin, kıtalardaki akrabalarına göre daha uysal olduğunu keşfetti ve bu keşif bu klasik görüş için en güçlü kanıt durumunda bulunuyor. Sonuçlar, Proceedings of the Royal Society B bilim dergisinde yayınlandı.

Birkaç çalışma ve henüz yayınlanmamış raporlar gösteriyor ki yaşadıkları adada avcı sayısı az olan belirli türler daha çok cana yakınlar ancak vahşi kediler gibi avcıların bulunduğu adalardaki türler kaçmaya daha fazla eğilimliler. Cooper bu konu hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Adalardaki uysallık hakkında bu kadar çok kanıt olmasına rağmen kimse henüz bunun herhangi bir grupta gözlenebilen bir fenomen olduğunu pekiştirmedi. Biz ise gösterdik ki geniş bir av grubu – kertenkeleler – için gözle görülebilir bir uyanıklığa karşı bir durum var.

Bazı Canlıların Uysallaşması...

Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesi’nden canlıların davranışlarıyla ilgilenen ve çalışma hakkında konuşan Dan Blumstein diyor ki:

Ada uysallığı eski bir fikir, ama hakkında henüz birkaç test bulunuyor. Bu araştırma ise kertenkelelerdeki ada uysallığının sebeplerini ikna edici bir şekilde gösteren gerekli bir çalışma.

Cooper ve meslektaşları, eski çalışmalara baktılar ve hangi kertenkelenin bir araştırmacı yaklaşırken kaçmaya başladığı hakkındaki veri ile karşılaştırdılar. Garantici bir yaklaşım sergileyerek, kertenkelelere işaret eden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaları, hayvanlara belli ve sabit bir hızda yürümelerine göre değil de, daha hızlı veya daha yavaş yürümelerine göre yaklaşan çalışmaları veya insanlar tarafından yaşamalanı edinilmiş popülasyonları ele alan çalışmaları elediler.

Cooper ve takımı, Avrasya’da yaygın bulunan kertenkeleden (Zootoca vivipara) Galapagos adalarındaki deniz iguanasına (Amblyrhynchus cristatus) kadar 66 farklı tür ile ilgili veriler elde ettiler. Sonuçlar açıkça gösteriyor ki anakaradan uzak adalarda yaşayan kertenkelelere, anakarada yaşayanlara oranla insanlar daha kolay yaklaşabiliyor.

Cooper ve takımına göre ada ekolojisi, evrimsel tarihteki bir özelliği baskılamak açısından çok önemli durumda bulunuyor. Ayrıca Cooper ve takım arkadaşları, birbirlerine yakın olan kertenkelelerin bile farklı kaçış davranışları sergilediğini ve birbirlerinin evrimsel ilişkilerinin çoğunlukla alakasız olduğunu gösterdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçlar neden adada yaşayan kertenkelelerin, anakaralarda yaşayanlara göre daha uysal olduğunu açıklamıyor, ancak adalardaki avcı eksikliği asıl nedenmiş gibi görünüyor. Ürkek eğilimli hayvanlar, sebepsizce değerli kaynakları terk edebilir ve bunun sonucunda doğal seçilimin bu özellikleri herhangi bir avcının yokluğunda ve ya seyrekliğinde ayıklaması beklenir.

Cooper bu fikri test etmek istiyor, ama aynı zamanda farklı adalardaki avcıların yoğunlukları ve tipleri ile ilgili sayılara ulaşmanın zor olduğunu belirtiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 5
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/11/2024 00:39:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1887

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Yong, et al. Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!. (19 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 18 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1887
Yong, E., Güderer, İ., Bakırcı, Ç. M. (2014, January 19). Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1887
E. Yong, et al. “Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer, Evrim Ağacı, 19 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/1887.
Yong, Ed. Güderer, İsmail. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ada Uysallığı: Adalarda Yaşayan Hayvanlar Daha Uysal Olacak Biçimde Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by İsmail Güderer. Evrim Ağacı, January 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/1887.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close