Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sıla :)
Sıla :)
10K UP
Üye
1

Güneşimiz öldüğünde kendine benzer bir yıldız oluşabilir mi?

Güneşimizin, ondan önce var olan bir yıldızın yakıtını tüketerek patlaması ile oluştuğunu biliyoruz. Bizim güneşimizin de yakıtını tükettikten sonra bir beyaz cüce olması bekleniyor. Neden güneşimizin ölümünden sonra şu anki haline benzer bir yıldız değil de beyaz bir cüce haline dönmesi bekleniyor?
103 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Güneşimizin oluşumu, yapısı ve devreleri, süpernova patlamaları üzerine bilgilerinizde bazı yanlış anlaşılmalar ve eksikler var. Konunun tamamını açıklayabilmem için hem yıldızların temel oluşum ve sonlanma dinamiklerini, hem nötron yıldızlarını hem de karadelikleri kısaca da olsa anlatmam lazım ama çok uzun bir yazı olur bu. Ben size kısaca cevap vereyim, meselenin özünü anlatmaya çalışayım, siz aşağıda vereceğim kaynaklarda daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yıldızların oluşumu, evreleri, sonlanmaları ve ömürlerini tamamladıktan sonra olacaklar hep yıldızların toplam kütleleri ile ilgili. Temel bilgi olarak yıldızların kütleleri ne kadar büyük ise enerjileri o kadar yüksek, ömürleri o kadar kısa ve sonları o kadar görkemli oluyor. Güneş, yıldız sınıflamasının ortalarında sayılabilecek, çok da özel olmayan ama sönük ve önemsiz de sayılamayacak G sınıfı bir yıldız. Ve Güneş, başka bir yıldızın ömrünü tamamlamasından sonra oluşan yıldız çeşitlerinden biri değil. Beyaz cüce, siyah cüce (kuramsaldır, gözlemlenmemiştir) gibi yıldız çeşitleri bu kapsamda ama Güneş gibi bir yıldız, başka bir yıldızın patlaması ya da herhangi bir aşaması sonrasında ortaya çıkmış değil. Güneş, başka bir çok yıldız gibi bol miktarda hidrojenin bir araya gelerek oluşturduğu bir yıldız. Bu ayırımı şöyle yapabilirsiniz: Yıldız artığı olan yıldızlar, bildiğimiz yıldız oluşum ve gelişim evrelerini, yani hidrojenden karbona ya da demire kadar süren element oluşum sürecini yaşamazlar. İçerikleri genellikle sabittir ve enerjilerini yavaşça kaybederler çünkü içlerinde nükleer reaksiyonlar devam etmez.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yıldızın patlayabilmesi için kütlesinin en az 1,4 (1,35-1,44 arasında bilgiler var) Güneş kütlesinde olması gerekiyor. (Chandrasekhar limiti deniyor buna) Bunun altında ise patlamıyor, kırmızı deve dönüşüp dış katmanını yavaşça uzaya salıyor. Güneş bu kapsamda bir yıldız. Bu olayı da "sakin bir patlama" olarak görüyor iseniz bir itirazım yok :). Fakat genellikle kozmologlar bu olayı patlama olarak tanımlamıyorlar. Yani Güneş büyüklüğündeki yıldızların sonlarında bildiğimiz süpernova patlamaları ile olmaz. Süpernova patlamaları sonucu ise, yine patlayan yıldızın kütlesi 1,4-3 Güneş kitlesinde ise bir nötron yıldızı, 3 Güneş kütlesinden büyük ise bir karadelik oluşur. Bu iki yapıya da zaten yıldız demek pek doğru sayılmaz.

Kaynaklar

  1. Wilhelm Anderson. Chandrasekhar Limiti. (2 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Liebert, J.; Bergeron, P.; Eisenstein, D.; Harris, H. C.; Kleinman, S. J.; Nitta, A.; Krzesinski, J.. Beyaz Cüce. (2 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  3. Manuel O. K. and Hwaung Golden (. Güneş. (2 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 2 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close