Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat İbin
Serhat İbin
36K UP
Üye
1

Geçmişten günümüze gelmiş fikirlerin sahibi tek bir insan mıdır yoksa tüm insanlık mı?

Steve Job's ve apple gibi. Şahsen ben fikirlerin tek bir insanın değil tüm insanlığın olduğunu düşünüyorum.Çünkü fikirlerin ilhamdan oluştuğunu ilhamında tüm insanlar fikirleri olduğunu düşünüyorum.Sonuçta bilim hep üsüne bişeyler koyarak ilerlemiştir.Bu konu hakkında sizin düşünceleriniz neler?
381 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Yasalara göre fikri mülkiyet hakkı icadı yapanın. Ama fikri mülkiyet hakkının tarihine bakıldığında ilk olarak icatlar geliştiren kişileri motive etmek veya bilinir kılarak başka insanlar için de esin kaynağı olmaları için düşünülmüş. Günümüzde ise mucitlerin korunması ve fikirlerinin kötü yere kullanılmasını engelleme amacı güdüyor.

Elbetteki insanlığın bilgisi kümülatif olarak artıyor ve birbirine esin kaynağı oluşturuyor ama her beyin de icat yapamıyor. Mucitlerin yine de hakkının verilmesi ve ayrı tutulmaları gerektiğini düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Avcı toplayıcılıktan günümüze gelene kadar yaşanan gelişim-değişim süreci, sosyal bağlantılarımızın gücünden beslenerek hızlanmıştır. Bireylerin tekil ilerlemesi geçmiş dönemde ilerlemenin yavaşlığı demek iken, bilginin ortak bir miras olması oranında gelişimin hızını çapını katlamıştır.

Bunun yanında disiplinler de birbirini besler hale geldi. Hatta sanat-felsefe nin fütüristik bakış açıları yeni ilhamlara neden olmaya başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Başta birimlerde uzmanlaşma çabasının bütünde gelişimi sağladığı görülürken, bu öyle bir aşamaya ulaştı ki, artık holistik bakış denen bütünsel bir bakış açısı oluştu.

Bunların tamamı, "insanlık" olarak ele alınabilecek bir zemin olduğu için gerçekleşebildi. -İnsan-ın bağlandığı ana -insanlık ağı- olarak düşünürsek, herkes kendi üretimini bu ağa ekleyerek, kendisi de ortak gelişimden faydalanmakta.

Tüm Reklamları Kapat

Yani tek bir kişiye ait olması ihtimal dahilinde olmayan bir bilgi ağı oluşumu ve gelişimi söz konusu. Bireyler kendi buluş icat gelişimlerini de kendilerinden öncekine borçlu oldukları için, kendilerinden çok insanlığa malolması önemlidir burada.

Ayrıca -ortak bilinç-, ulaşılan bir bilgi seviyesinin kritik bir noktada insanlığa malolmasına neden olmakta. Ortak bilinçaltının kodlarını yeni nesillere otomatik taşıması gibi bu da bütünsel bir etki olarak -insanlık- organizmasının bir sistematiği olarak düşünülebilir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close