Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Roda Avşar
Roda Avşar
3,502 UP
Üye
7

İnsanlarda ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe ten renginin değişmesinin sıcaklık ve güneşle bir alakası varmı?

2,157 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Yeniay
Gökdeniz Yeniay
2,148 UP
Bilim okuru

Evet güneşin sıcaklığı, daha çok ışığı ile ilgisi vardır. Derimizde bulunulan melanin pigmentinin faaliyetleri sonucu derimiz rengini alır. Evrimsel süreçte, Afrika savanasında tüylerimiz bizi terk ettiği zaman derimiz açık renkteydi. Afrika'nın kavurucu sıcağında, yüksek ultraviyole ışınlardan koyu ten rengine sahip bireyler korunabiliyorlardı. Ancak bu koyuluk güneşin koyu renkli cisimleri daha fazla ısıtması gibi değildir. Bu koyuluğu meydana getiren melanin pigmentleri güneşi absorbe ederek  biyokimyasal faaliyetler sonucunda güneşin zararlı ışınlarından vücudumuzu korur ve aşırı ısınmayı önler.

Daha yüksek enlemlere çıkıldığında ise açık ten rengi; azalan güneşi D vitamini sentezinde kullanma, folat moleküllerinin parçalanması vb. etmenler gibi nedenlerle yakalamak için seçilim baskısına maruz kalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Böylece, bizlerin de oluşmasında temel rol oynayan çeşitlilik etmeni, ten rengi konusunda da bizlere binlerce farklılık bırakıyor. Farklı kalın.

702 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsanlarda Deri Renginin Evrimi Ve Kılların Seyrelmesi ÜZerine.... (9 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci

  6 milyon yıl önce İnsan-Şempanze soy hattı ayrımından sonra insan soy hattında ortaya çıkan bir mutasyona sahip insanlar yavaş yavaş savanaya geçiş yapıp fazla güneşe maruz kaldığı için seçilmiştir. İnsan ataları yaklaşık 2.5 milyon yıl önce tamamen savanada yaşamaya başlayınca, gün boyu güneşin altında kalan ve yiyeceklerini aramak için güneşin altında iki ayakları üzerinde gezinen insan atalarından kılları büyük dezavantaj haline gelmeye başlamıştır.

  Kılları dökülen insanın ataları gün boyu güneşin altında yaşamak zorunda kaldı, bu da sürekli UV ışınlarına maruz kalmaya sebep olmuştur. Güneş ışınları ayrıca folat tükenmesine sebep olmuş ve koyu renkli deriye sahip olanlar hayatta kalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

 280-350 bin yıl önce Afrika'dan ayrılan Homo sapiens'in deri rengi siyahtı ve kuzeye doğru gidildikçe güneş ışınına bağlı olarak deri rengi beyaza yaklaşmaya başladı Deri rengi beyaza yaklaştıkça Açık ten rengine sahip insanlar mor ötesi (UV) ışınlara maruz kaldığında yakalama olasılığı yükseldi. Böylece ihtiyaçları olan D vitaminini üretebildiler.

445 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İnsanlarda Deri Renginin Evrimi Ve Kılların Seyrelmesi ÜZerine.... (9 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Human Skin Color. (9 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close