Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Tam kötü bir şey olacakken ya da kötü bir şey olacağını ben biliyorken neden bağırsaklarımda garip bir his oluşuyor?

Ve ayrıca neden daha ben kötü birşey olacağını bilmeden ortaya çıkabiliyor. Bunun evrimsel cevabı ne?
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Selin Önder
Öğrenci, Bilimsever, Düşünür,

    Sindirim sisteminin işlevlerinden sorumlu olan enterik sinir sistemi, çok karmaşık bir yapıya sahip olduğu için ondan İkinci Beyin olarak bahsedilir. Nasıl beynimiz dış dünyadan gelen uyarıları değerlendirip ona uygun tepkiler veriyorsa, enterik sinir sistemi de içimizdeki dünyadan gelen uyarıları değerlendirip ona göre davranıyor (mikroplarla savaşmak, enzim salgılamak vb.).Bu kadar karmaşık yapıya sahip olan bir sistemin etkilerinin sadece sindirimle sınırlı kaldığını düşünmek saçma olur. Yapılan araştırmalar,  enterik sinir sisteminin, merkezi sinir sistemi ile çift yönlü olarak çalıştığına işaret ediyor. Bunun anlamı karnımızla beynimiz arasında pek çok sinyal iletimi gerçekleştiği. 

    Bu iki sistemin birbirini etkilemesi sebebiyle yediklerimiz ve içtiklerimiz duygu durumumuzu etkilerken, duygu durumumuz da sindirim sistemimizi etkiliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İki Sistem Arasındaki Ilişkiyi Açıklayan Bir Araştırma . (8 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Akman
Öğrenci

Kötü bir şeyler yaşanacağını bilmek üzerimizde stres yaratır. Stres ise vücudumuzda bir çok etki yaratabilir. Bunun içinde karın ağrısı baş ağrısı hatta baş dönmesi ve bayılma olabilir. Sorunun ilginç kısmı, biz kötü şeylerin başımıza geleceğini bilmeden önce nasıl oluyor da böyle etkilere maruz kalabiliyoruz. Bilinç altı hala tam olarak anlamadığımız bir yapı. Beynimiz bir çok hesabı bilinç üstümüze çıkarmadan yani o hesabı bilinçli bir şekilde algılamadan harekete geçiriyor. 

Biraz alakasız gelebilir fakat masa tenisi oynadığımız bir örnek düşünelim. Topa yalnızca bir kere vurmak için hesap edilmesi gereken bir çok değişken var. Örneğin topun hareket yönü, hızı, ivmesi gibi değerlerin hesaplanması gerekir ki topun bizim reaksiyon süremiz geçtikten sonra nerede olacağını tahmin edebilelim. Bu yalnız topu kontrol etmek için yapmamız gereken hesap bir de bu topa karşılık vermek için raketimizi belirli bir açı ile tutmalı ve rakibimizi zor duruma sokabilecek bir ivme ile topa karşılık vermeliyiz. Ne kadar kuvvet uygulayacağımızı hesaplamamız gerekir. Fakat masa tenisi oynarken bunların hangisini hesaplıyoruz? Bu hesabı yapmadan herhangi bir başarılı vuruş yapmamız mümkün mü? Demek ki bu hesaplar bizim algılayamadığımız bir şekilde beynimiz tarafından hesaplanıyor ve harekete geçiriliyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi konuya geri dönersek, günlük hayatta bu hesaplamalar sürekli gerçekleşiyor. Bazen biz durumu tam olarak algılayamazsak da Beynimiz olağan bir tehlikenin yada bizi üzecek bir durumun varlığını hesaplıyor ve stres üretiyor olabilir. Örneğin havanın kapalı olmasının canımızı sıkması sanki kötü bir şey olacakmış gibi hissetmemiz bize doğada yaşayan atalarımızdan miras olabilir. Peki bunu neden yapıyor, çünkü stres bizi hayatta tutan en temel mekanizmalardan biri. Bize etkileri negatif gibi gelse de stres uygun dozda içinde bulunduğumuz durumları daha iyi ele almamızı sağlıyor olabilir. Aynı zamanda stresli olmak bizi negatif bir geri dönüş sağladığı için bu zor durumlara kendimizi sıklıkla sokmamızı engelliyor. 

Yunus Emre'nin ''Bir ben vardır bende benden içeri'' dediği şey bilinçaltı olabilir mi? Belki de bu durumu fark etmiştir. 

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close