Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ramses Nebula
Üye 26 Kasım 2020 2 Cevap
1

ne kadar uzağa bakarsak o kadar geçmişe bakıyoruz deniliyor. tam tersi mümkün olabilir mi? ya da dünyaya bakarsak binlerce yıl önceyi mi göreceğiz?

geçmiş yok olduktan sonra nasıl görülebilir gelecek var olmadan nasıl bilinir? bütün bunlardan yola çıkarak bir şeyin kağıt üzerinde mümkün olması pratikte onu ne kadar doğru yapıyor?
284 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Umut Can Tiryaki
jakoben 27 Kasım 2020

düşünce deneyleri kağıt üzerinde mümkün sadece. yukarıdaki cevapta saat örneğinde ışık hızında saatten uzaklaştıkça geçmişe gidilir diyor, o mantıkla yeterince uzağa gidersen büyük patlamanın saatine bile gidersin hatta saniyesine,( hatta anına varsa öncesine) kağıt üzerinde hiç bir şeyin sınırı yok ama pratikte bunların olması mümkün değil. o yüzden evreni açıklamak için teorik fizik yetersiz kalıyor. Kaldı ki kuantum fiziği dahi 1930' da ki sorularını bugünde soruyor. Hala aynı açmazlar yani.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 27 Kasım 2020

Saatime bakıyorum. Saniye kolu 1'in üzerinde. 1 saniye sonra 2'nin üzerine geliyor. Ve ben tam o sırada, ışık hızında saatten uzaklaşmaya başlıyorum. Işık hızında gidiyorum. Ne olur? 1 saniye sonra saniye kolu 3'ün üzerine geldiğinde ben bunu göremem. Çünkü ortamdaki ışık saate vurup oradan yansıyıp bana saniye kolunun nerede olduğunu gösteriyor ya. E ben saatten ışık hızı ile kaçarsam o an yansıyan görüntüyü göremem. Hep 2'yi görmeye devam ederim. Biraz daha hızlanırsam 2'den önceki görüntüyü görürüm. Yani 1'i. Hızlanmaya devam edersem de saniye kolunun geriye aktığını yani geçmişi görmeye başlarım.

Bu tip deneylerin hiç biri, uygulanabilir deneyler değildir elbette. Zaten bu nedenle bunlara "düşünce deneyi" denir. "Kuramsal fizik" bunlarla uğraşır. Bu deneylerin fiilen uygulanabilir olması önemli değildir çünkü fizik, sistemler, galaksiler, gezegenler, yıldızlar gibi devasa yapıların dinamiklerini anlamaya çalıştığımız bir bilim olarak matematikle sıkı ilişki içerisindedir. Masa başında bir yıldızın süpernova patlaması ile yok oluşunu hesaplayabilirsiniz. Ama bunu yapabilmek için onlarca sıfır içeren rakamlarla hesaplamalar yapmalı ama neticede atomların hangi şartlarda nasıl davrandığını bilmek zorundasınız. E atomu da elimizle alıp kantarın üzerine koyamayacağımıza ya da tavada tencerede ısıtamayacağımıza göre düşüncelerimizde hareket ettirir, ısıtır, fırlatır, çeker, büker, kırar, ayırır, birleştiririz. Yani düşünce deneyi yaparız. Bu deneyi fiilen uygulamak için teknolojimiz yetmeyebilir ama bir gün yetecektir elbette. Ama fiziğin gelişimini sadece teknolojik seviyemize göre biçimlendirecek olursak bu oldukça sınırlı bir yöntem olur. Bir yandan da düşünce deneyi ile hesaplayamadığımız bir şeyi fiilen uygulamak zaten olanaksız ya da gereksizdir. Önce hesaplayıp planlamak, sonra da uygulayıp denemek ve gözlemlemek gerekir.

Bugün saatten ışık hızında kaçamayız, bunun farkındayız. Ama bir gün ışık hızına ulaşacak teknolojiye sahip olursak ilk deneyeceğimiz şeyi biliyoruz. Geçmişi görmek...

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close