Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sezer Sipahi
Sezer Sipahi
1,748 UP
Üye
0

Koronavirüs insanları öldürmüyor, hastanelerde verilen ilaçların öldürdü söyleniyor. Bu doğru mu?

Buna kanıt olarakta çoğu Afrika ülkelerinde tedavi imkanı olmadı için ölüm oranının nerdeyse 0 olduğunu söylüyorlar.
251 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan Eren Arslan
Öğrenci

Merhaba,

Koronavirüsün insanları öldürmediği, hastanelerde verilen ilaçların öldürdüğü iddiası herhangi bir söylentiye dayandırılamaz. Ciddi bir iddia, kaynaklarla desteklenmesi gerekir. Soruya cevap vermek için kaynak girişi zorunluluğu getirmişsiniz ancak paylaştığınız iddianın herhangi bir kaynağı, bir dayanağı yok. Şu durumda, bir komplo teorisi olmaktan öteye gidemiyor, diyebilirim.

Afrika ülkelerinde tedavi imkanı olmadığı için ölüm oranının neredeyse sıfır olduğu iddia edilmiş. Bu iddianın doğruluğunu gözden geçirelim.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü'nün COVID-19 ile ilgili güncel verileri paylaştığı şu sayfadan erişebileceği üzere, Afrika'da raporlanmış 1.457.599 vaka var. Ölüm sayısı ise 32.781 olarak belirtilmiş. Kıyaslama yapabilmek için dünya genelindeki veri sayılarını da aktaralım. 59.204.902 vaka ve 1.397.139 ölüm.

Verilere göre, Afrika'nın vaka sayısı / ölüm sayısı oranı 44,46. Yani 44,46 vakadan biri hayatını kaybediyor.

Dünya geneline bakarsak bu oran 42,37'de kalıyor. Yani 42,37 vakadan biri hayatını kaybediyor.

Buna göre, Afrika ve dünya geneli arasında bahsettiğiniz gibi çok yüksek bir fark yok. Yine de, Afrika'nın dünya genelinden daha iyi bir orana sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumu incelemek isteyenler için iki farklı haber paylaşıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

BBC News'in ilgili haberi

Euronews'in ilgili haberi

Umarım cevap tatmin edici olmuştur, iyi okumalar dilerim.

146 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Soy. Koronavirüs: Afrika'da Covid-19 Kaynaklı Ölüm Oranlarının Düşük Olmasının 4 Nedeni. (9 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  2. G. Sade. Afrika'da Covid-19 Ölüm Oranları Neden Düşük?. (29 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: Euronews | Arşiv Bağlantısı
  3. World Health Organisation. Who Coronavirus Disease (Covid-19) Dashboard. (25 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 25 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close