Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Üye 5 Kasım 2020
0

Bir şeyi -iyi- ya da -kötü- olarak nitelemek, onun algı - kavrayış sınırlarımıza girdiği kadarını ele alıp yargılamak olabilir mi?

335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Jeanne Dark
Talebe 25 Kasım 2020

Soruyu doğru anlayıp/anlamamak arasında kalarak iyi ve kötü kavramını ben Spinoza açısından ele almayı kendimce daha tatmin edici biliyorum. Ona göre bu kavramlar şöyle ifade edilir; Bedenin eyleme ya da etki gücünün azalması/çoğalması. Bedenin varlığını sürdürme çabası ya da tersi durumu yaratandır bu kavramlar. Üstelik birçok duygunun bu eyleme gücünün azalma-çoğalma üzerinden doğduğunu söylüyor. İfade etmek doğrusuysa diğer duygular bunun alt sekmeleri. Bu durumda bu kavramlar öznel hale bürünüyor. Çünkü ben için iyi/kötü olan durumu ortaya çıkarıyor. Benin eylem gücünü artıran ya da azaltan şey bir başkası için tersi durumları ortaya çıkarabilir. Özgül kip mi deniliyordu buna? Dolayısıyla bu kavramlarda bir keskinlik yoktur ya da mutlak değildir.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Sosyoloji Öğrencisi 5 Kasım 2020

Aslında kabaca mutabakat sağlansa da ta mbir mutabakat sağlanmış değil. Felsefede de ahlak felsefesined işlenen bu konuda filozoflar bir kutuplaşmış durumda. Antik yunanda hazcılık dediğimiz "insana haz veren iyidir" anlayışından nietzschenin erdemli insan anlayışına kadar. Felsefe dışında asketiklik yani çilecilik ile özdeştiren insanlar, çoğu dinin temelini de attı.

Pragmatistler tarafından iyi olan ise faydalı olandı. Tabiki faydayı etraftaki tüm varlıkları,olayları ve bağlantıları çözebilecek kültürlü,zeki birileri tarafından (iktidar erki) belirlenmeli dendi ve konumuz dışı bir kaç kabul ile de birleşip liberalizm geliştirildi.

Durheim'e göre ise toplumsal bilinçe sahip insan iyi insan iken toplum dışı davranışlar anomali olarak gösterildi.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde ise genel anlayış nietzsche'nin bireysel olarak insanın iyi olması gerektiği toplumsallığın reddedildiği erdemli insan ile weber'in homo economicus'unun arasında sıkışıp kalmış durumdadır.

Tüm dünyada hüküm süren neoliberal yönetim biçimlerinde de bariz bir şekilde görebileceğimiz şudur ki bir yandan nietzsche'nin bireysel özgürlüğü özendilirelerek bedenin piyasaya katılması sağlanmaya çalışılmakta (Nietzsche sanırım erdemli insanının bu şekilde kullanıldığını görse çok sinirlenirdi.) Diğer yandan ise Durkheim'in toplumsal bilinci desteklenerek vatan gibi kavramlarla toplum olunmaya çalışılmaktadır. Foucault'un deyişi ile de tüm bu dengenin sağlamak ile yükümlü iktidar erki iken bu dengenin doğrulayıcısı ise piyasa olacaktır.Yani homo economicus doğacaktır.

207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Foucault. (2020). Biyopolitikanın Doğuşu.
  2. Nietzsche. (2020). Güç Istenci.
  3. Emile Durkheim. (2020). Dini Hayatın Ilkel Biçemleri.
  4. Nietzsche. (2020). İyinin Ve Kötünün Ötesinde.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close