Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Baykal Sunal
Üye 19 Kasım 2020 3 Cevap
0

Neden çok fazla elma türü var?

Türkiye'de ve dünyada çok fazla elma türü var. Evrim ağacında alt sınıf olarak gösteriliyor. Granny Smith, Amasya, Fuji, Gümüşhane gibi gözüm kapalıyken bile tatlarını ve renklerini ayırabileceğim elmalar bunlar. Bu gibi alt sınıflar neden evrimleşti? Bu gibi çok fazla alt sınıfa ev sahipliği yapan başka meyve ve sebzeler de var mı?
463 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İnci Şardağ
Boğaziçi Üniversitesi moleküler biyoloji ve genetik öğrencisi 19 Kasım 2020

Elmanın kökenleri bilinen kadarıyla en eski Çin'e dayanıyor. Burada oldukça sert koşullara adaptasyon geliştirmiş. Daha sonra ticaret gibi yollarla Avrupa'ya gitmiş eve buradan da kolonilerle Amerika'ya götürülmüş. Amerikadaki şartlar Asyadakine göre daha az çetin olduğu için burada yeni koşullara uyum sağlayacak adaptasyonlar geçirmiş. Aynı zamanda aşılama gibi çalışmalarla insanlar tarafından da uyum yetenekleri geliştirilmeye çalışılmış. Dolayısıyla doğal ve yapay seçilimle evrimsel sürecini oldukça hızlandırmış. Elma gibi gibi muz meyvesinin de oldukça derin bir evrimsel süreci vardır. Eklediğim kaynaktan elmanın evrimiyle ilgili verilere ulaşabilirsin.

Kaynaklar

  1. Mike Viney. Apples And Evolution. (20 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 19 Kasım 2020. Alındığı Yer: The Virtual Apple Museum | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Görkem Öge
Toprak Mühendisi 19 Kasım 2020

Sorunuza aslında evrimin temel dinamikleri ile de cevap verilebilir ama tarımsal olarak cevap vermek daha doyurucu olur sanırım. Çok uzatmadan şöyle diyeyim:

Bugün biz insanoğlu, tükettiğimiz gıdaların büyük çoğunluğunu tarımsal ürünlerden elde ediyoruz. Ve giderek tarım yapabileceğimiz alanlar da çeşitli nedenlerle daralıyor ya... Elde var olan tüm tarımsal nitelikteki alanları kullanmak zorundayız. Atıyorum, Türkiye'de elma en iyi nerede yetişiyor? Amasya'da. E Amasya tıka basa elma bahçeleri ile dolu. Tıpkı Ayvalık-Edremit bölgesinin zeytin, tüm Karadeniz'in fındık-çay Manisa'nın üzüm-incir, tüm iç Anadolu'nun tahıl, Adana'nın turunçgil ve pamuk vs. ile dolu olması gibi. Bu yörelerin arazilerinin miktarlarını arttırmak mümkün değil ama bu ürünlere olan ihtiyaç ve talep artıyor çünkü nüfus artıyor. Üretici de normal olarak daha fazla kazanmak istiyor. E ne olacak? Olacak olan şu: Başka bölgelerde de aynı ürünlerin yetiştiriciliği yapılacak. Ama başka bölgelerde çevre şartları farklı. İşte tarımsal teknolojiler ile, belirli bölgelere uyum sağlamış tarımsal ürünler, ıslah yolu ile başka bölgelerde yetiştirilir hale getiriliyor. Böylece Urfa'da da elma yetiştirebilir hale geliyoruz. Tarımsal ürünlerin çok fazla çeşidinin olmasının temel nedeni bu. Dikkat edilirse tüm bu çeşitler, belirli özellikler ile diğer çeşitlerden farklıdır. En önemli farklılık kıstasları da susuzluğa, soğuğa ve farklı nitelikteki topraklara uyumdur. Bunları da uzun uzun açıklayabiliriz ama çok spesifik konular bunlar. Tek ve çok önemli (ve konu uzmanı olmayan kişilerin bilmeyeceği ve bilmemelerinin de normal olduğu) bir örnek vereyim: "Bitkilerin kışlık üşüme isteği"... Bu özellik, çok yıllık bir bitkinin, bir bölgeye uyum sağlamasının neredeyse ilk gerekliliklerinden biridir ve her türde farklıdır. (Kısa bir google taraması ile bunun ne olduğunu öğrenebilirsiniz) Bir bitki, kışlık üşüme isteğini karşılayamadığı bölgede yetişmez ya da yetişse de tarımsal ürün vermez. İşte biz de farklı niteliklerde bitkiler ve farklı bölgelere uyumlu türler üretiyoruz. Böylece elimizde çok fazla çeşit elma ya da başka meyveler oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 19 Kasım 2020

Bu saydığınız örneklerin hepsi insan eliyle, yapay olarak gelişmiş alttürler. Bunlar özellikle bitkilerde aşılama, çaprazlama gibi yöntemlerle geliştiriliyor. Zira elma her toplum ve kültürde yer bulan sevilen tüketilen bir meyve. Meyvasını yiyebildiğiniz gibi sirkesini, şarabını, cider denilen alkol formunu yapabilir, bu şekilde uzun süre saklayabilirsiniz. Bebek mamasından şeker hastalarına besin kaynağı olmasına kadar da çok kritik bir önemi var. Bu yüzden de yatırım yapılan, yetiştirilen ve geliştirilen bir meyve.

Bunun gibi başka örnekler de salatalık (hıyar), patlıcan, kök bitkilerden birçoğu (havuç, maydanoz kökü, kereviz..) gibi.

Aynı durumu hayvan yetiştiriciliğinde de görebilirsiniz. Tavuk türleri, at, koyun ve süt inekleri de yine insan eliyle evcilleştitilmenin ardından saflaştırma ve çaprazlama çalışmalarıyla benzer şekilde geliştirilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

128 görüntülenme
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close