Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Sınıfların oluşması mı devleti oluşturur yoksa sınıflar mı bir araya gelerek devleti oluşturur?

366 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
M. Oguz Dişli
M. Oguz Dişli
4,864 UP
Öncelikle yanlış bir şey dersem affola

Sana şunu diyebilirim ki devlet oluştuktan sonra sınıflar oluşur . Ve biz bunu sınıflar bir araya gelerek devleti oluşturur sayabiliriz.Devlet yeni kesimlerden halkları kendi içine katmaya başladığında ayrılmalar zaten kaçınılmazdır . Mesela İskenderiye ( eski zamanlardakini kastediyorum ) mimari açıdan gelişmiş , ticaretten de nasibini almış bir yerdi . Her gün içine yeni insanlar katıyordu . Öyle bir genişliğe sahipti ki sokaklarına Alfa , Beta vs. gibi adlar veriliyordu . İnsanlar bu devlette istemeseler de kendi kendilerine zaten sınıf ayrımını yaşıyordu . Parasal ya da bilgelik yönünden bir ayrım yapılıyordu . Bu da sosyal ilişkiler için gerekli bir şeydir . Yanlışım varsa lütfen düzeltin.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kadir Mısırpüskülü
Sosyoloji Öğrencisi

Sosyolojide çok sık işlenen bir konudur. Bu konuda birbirinden farklı ama bence birbirini tamamlayan teoriler mevcuttur.

Persons gibi cinsiyet rolleri teorisyenlerine göre ikilik mevcuttur. Kadın ve erkek rolleri toplumsal cinsyeti oluşturur ve bu da düzeni sağlar der. Feminizm de bu konuyu işler. Yani bu cinsyetler Goffman'in "Günlük yaşamda benliğin sunumu" kitabındaki gibi set,vitrin ve rollerimiz diyerek "dramaturji teorisi" de bu çerçevede yaklaşarak bu konuyu destekler.

Foucault ise bu toplumsal rolleri insanın toplumsallaşmak için verdiği tavizler olarak yorumlar ve tüm bu toplumsallaşmanın amacı ise iktidar erkine sahip olma savaşıdır. İktidar erkine sahip olan ise kültürü ve kendisini var eden sistemi sürdürme eğilimindedir der. Bu dönüşümü ise iktidar erkinin koruyucusu olarak hukuk, doğrulayıcısı olarak da piyasayı göstererek neoliberalizme konuyu bağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Butler'a göre ise cinsiyet rollerinin ikiliği yani sadece kadın ve erkek rolü olarak kısıtlanması asıl problemin kendisidir der,kadın ve erkek stratejik olarak kullanılabilir ama altı boş tanımlar olmalıdır der. Çünkü ikilik teorisi homoseksüellik gibi eğilimleri açıklayamaz. Herhangi bir kavramı ise mesela homoseksüelliği döngüler sayesinde zamanla doğallaştığını savunur. Dolayısıyla iktidar erki bir şeyi meşrulaştırmak istiyorsa onu zamana yaymalıdır der.

Marx'a göre ise bu kadar derine inmez (ki eleştirilen noktasıda budur.) hiç bir şeyi ekonomiden soyutlayamazsınız diyerek ekonomik kapitalizmin kadını ucuz iş gücü olarak görerek feminizmi destekleme sebebini burjuvazinin kar marjını artırmak olduğunu söyler.

Özetlemek gerekirse, Butler'ın doğal dönügüsü ile oluşan doğal roller, toplumsallaşmamızı sağlıyor, toplumsallaşmamız ise Marx'ın dediği gibi bir iktidar gücüne sahiplik çatışmasını getiriyor, bu durum ise Foucault'un dediği iktidarı elinde bulunduran için ise bu sistemi devam ettirmeye eğilimini ve bu eğilim için rolleri şekillendirmesini getirerek konuyu en başa bağlıyor. Bir paradoksa dönüşüyor gibi duruyor.

Özellikle kaynakçaya bıraktığım kitaplar içinde Connell'in Toplumsal Cinsiyet ve İktidar kitabını bu konuda önerebilrim.

131 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R.W. Connell. (2020). Toplumsal Cinsiyet Ve İktidar. Yayınevi: Ayrıntı Yayınları.
  2. Biyopolitikanın Doğuşu. (2020). Foucault. Yayınevi: Metis Yayınevi.
  3. Karl Marx. (2020). Das Kapital Cilt 1.
  4. Butler. (2012). Cinsiyet Belası. Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close