Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bomba Adam
Üye
1

Neden varız? Evrende işimiz ne?

Sorusuna kitaplardan, filozoflardan ve sizin görüşlerinizden cevaplar.
4,042 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Üzerinde çok düşünülen bir konu. Yapı olarak henüz içinde bulunduğumuz fizik evreni bile tam olarak anlayamadığımız için, büyük resime anlam vermek, insan organizmasının varoluş nedenlerini sıralamak şimdilik imkansız gibi görünmekte.

Zaten bu yüzden felsefe ve öğretiler vs var. Farklı şekillerde varoluşa yüklenen anlamlar var. Ve zaten böyle olmak durumunda. Çünkü anlam ihtiyacı, insanı tanımlamaya yöneltmekte. Belirsizliği sevmeyen ve kısa yolla anlama ulaşarak yaşamda kalmaya odaklanan insan için kendi belirlediği anlam üzerinden ilerlemek hızlı ve yormayan bir yöntem.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bu anlama ulaşmanın yolu, güncel bilimsel seviyeyi kovalamak, felsefeyi de temel seviyede anlamış olmak en basit haliyle. Kişi zaten kendini anlamını yükleyecek varlığına. Başka yorumlar yol gösterebilir, etkileyebilir. Her şekilde kişi öznel biricik çıkarımına ulaşma çabasını göstermek durumunda.

Yani neden burada olduğunun cevabı kişinin çabasında. Gösterdiği çabanın işaretleriyle bulacak kişi. Bir hücre, kendi varoluş nedenini bulmaya ne kadar uzaksa, biz de öyleyiz belki. Ama bu, yapmamız gerekenleri değiştirmiyor.

Neden buradayız sorusunu sorma hakkını, yeterli çabayı göstermek ile elde ederiz. Kafa patlatırcasına araştırmadan bu soruya muhatap olamayacağımızı anlamamız gerekiyor....

340 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Vijay More. Existentialism: A Philosophic Stand Point To Existence Over Essence. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Varız; Çünkü binlerce zincirleme reaksiyonun bir sonucuyuz. Güneş Sistemi'ndeki asteroid kuşağında hiç bir işe yaramayan taşlar gibi, onlarda pek çok reaksiyonun bir sonucu, orada öylece duran ve var olan taşlar ile bizim aramızda ki nedensellik bağı aynı.

Bilincimiz kendimize çok farklı anlamlar yüklüyor, bu da çok normal. Düşünüyoruz, soruyoruz, anlamaya çalışıyoruz ve merak ediyoruz. Evet merak ediyoruz ve her şeye bir cevap bulma ihtiyacı hissediyoruz. "Neden varız" bu merak edilen konuların başında geliyor. Benim cevabım şu "orada öylece duran taşlar neden varsa, biz de o yüzden varız, yani bir nedeni yok".

Tüm Reklamları Kapat

240 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
Öğrenci

Ben biraz dini açıdan olaya balıyorum. İslama göre Allah, insanları yaratmıştır ve hiç bilinmeyen bir zamanda kıyamet kopacak, ölüler dirilecek ve hesaba tabi tutulacak. Allah’ın insanı yaratma sebebi onlara özgür irade vererek iyi mi kötüyü mü seçeceklerini görmesi. Dini açıdan yorumlayabiliyorum çünkü bilimsel açıdan var olmamızı ben de pek anlamlı bulmuyorum. Hangi canlı ister ki bizi? Geldiğimiz günden beri tek yuvamız olan Dünyanın dengesini bozuyoruz. Dünya ile yetinmedik ve gönderdiğimiz uyduların enkazlarıyla uzayı da kirletiyoruz.

165 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close