Aklimasyon, bireysel bir organizmanın ortamındaki bir değişikliğe (yükseklik, sıcaklık, nem, fotoperiyot veya pH değişikliği gibi) uyum sağlayarak, çeşitli çevresel koşullar boyunca performansı korumasına izin veren bir süreçtir.
Aklimasyona türün evrimleştiği uyumlu yaşam aralığında değişim göstermek de diyebiliriz.. Aklimasyon kendi başına evrimsel değişim değil; ancak hangi sınırlarda aklime olunabileceği evrimsel süreçte belirleniyor.
Bir örnek verelim.
Tarım-öncesi dönemde yaşayan insan popülasyonları ile günümüzdeki modern insan popülasyonlarının önemli bir bölümünde durum böyledir: Süt sindirilemez, ya da sadece bebeklik döneminde sindirilebilir! Ancak türümüzün evrimsel ilerleyişinde, bazı bireylerde yetişkinlikte de laktaz üretimi sürecek şekilde değişim yaşanmıştır.
Sindirememeye rağmen düzenli süt tüketme çabası çok kısıtlı da olsa laktaz üretimini tetikleyebilmektedir. Buna biyolojide "modifikasyon" (daha doğrusu "aklimasyon") adını vermekteyiz ve bu, evrimsel bir değişim değildir.
Tıpkı güneş altında kalıp da ten renginizin değişmesi ama çocuklarınızın bronz tenli doğmaması gibi, vücudu düzenli süt tüketimine zorlayarak laktaz üretmeye itmek de evrimsel bir değişim değildir. Bunu anlamanın en kolay yolu, bu bireylerde süt tüketimini arttıracak olursanız, kısa bir süre sonra ciddi sindirim sorunları yaşamaya başladıklarını görmektir. Özellikle Çinli ve Güney Avrupalı bireylerde laktoz intoleransı yaygın olarak görülür.