Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Yaratılışın olmadığını nasıl ispatlarız?

Evrimle uğraşan bilim insanları canlılığın nasıl başladığını ve canlıların geçmişten günümüze nasıl değiştiklerini bulabilir, ispatlayabilir ve bizlere anlatabilirler. Burada problem yok. Ancak bazı kitaplarda olduğu gibi "Yaratılış yok!" dedikleri zaman şu sorun çıkıyor: Yaratılışın olmadığını bana nasıl ispatlayacaksınız? Yani Tanrı'nın varlığını bilimsel olarak konuşamıyorsak, o zaman Tanrı'nın yokluğunu nasıl oluyor da bilimsel ağızlar söyleyebiliyor?
748 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

    Burada "Yaratılış yok!" ile kastedilen şeyin ne olduğu önemli. Evrimsel biyolojiyle ilgili bir kitapta bu yazıldığı zaman söylenen şey genelde evrimin gerçekleştiğinden başka bir şey değildir. Yani çoğu zaman kitaplarda bu tarz şeylerin yazması Tanrı yok iması taşımaz. Yaratılış yok ile canlıların şu anda olduğu şekilleriyle "pat diye" ortaya çıkıvermedikleri, evrimin bildiğimiz mekanizmaları tarafından üretildikleri kastedilir. Burada yaratılışla kastedilen şey Tanrı'nın evrimsel sürece şu ya da bu şekilde dahil olması ya da süreci bir şekilde planlaması değil, evrimin yanlışlığını ima eden türden bir "bir anda, hiçbir evrimsel süreç geçirmemiş şekilde yaratma" türü bir şey. Dolayısıyla evrim kitaplarında ve evrimle ilgili kaynaklarda yaratılış yok dendiği zaman bunu Tanrı'nın yokluğunun ima edildiği şeklinde değil, belli türden bir yaratılışın yokluğu şeklinde anlamalıyız. Yoksa yaratmayı nasıl tanımladığınıza göre Tanrı'nın yaratmasıyla evrimi bağdaşır kılmanızın çeşitli yolları mevcut. 

Yine de dediğiniz türden, evrimin yaratmanın herhangi bir türünün gerçekleşmediğini ve Tanrı'nın var olmadığını "kanıtladığını" söyleyen evrimsel biyoloji kaynakları da var. Bu tür kaynakların evrimsel biyoloji anlatmanın ötesine geçip kendi felsefi yorumlarını evrimsel biyolojiye yamamaya çalıştıklarını düşünüyorum. 

Tüm Reklamları Kapat

126 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Pedram'ın anlattıklarına ekleme yapayım: Bilimin "boş hipotezi", bir şeyin "olmadığı" yönündedir. Yani bu tutumun bilim insanlarının Tanrı veya yaratılışa kıl olmasıyla falan bir alakası yok. Yaratılışçı gericiler, bu şekilde yansıtıyorlar, halkı bilime karşı dolduruyorlar.

Çaydanlık örneğinden ziyade, daha gerçek bir örnek verelim. Düşünülen şu olsun: "Kanserin asıl nedeni ekmektir."

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanı, bu tip bir tartışmada otomatik olarak, Pedram'ın da dediği gibi "Neden olsun ki?" sorusunu sorar ve tarafını otomatik olarak belirler: "Kanserin asıl nedeni ekmek DEĞİLDİR!" İşte bu, boş hipotezdir. Bir şeyin, aksi yönde kanıt olmadığı müddetçe, VAR OLMADIĞINI varsayarız.

Sonra bilim insanı, bu boş hipotezi ÇÜRÜTMEYE çalışır. Neden? Çünkü boş hipotezi çürütmek için, kanserin ekmek olduğuna dair kanıt bulması gerekir. Ve boş hipotezi çürütebilirse, gerçekten de ekmeğin kansere neden olduğunu göstermiş olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çaba sonucunda kanıt bulunursa, boş hipotez çürütülür ve konu açığa kavuşur.

Peki, bilim insanı aksini yapsaydı? Argüman sunulduğu anda ayağa fırlayıp: "EVET! Kanserin asıl nedeni kesinlikle ekmektir!" deseydi? Bilim bugünlerine gelebilir miydi? Kanserin asıl nedenleri tespit edilebilir miydi? Araştırmaya herhangi bir meyil olur muydu?

Uzun lafın kısası... Şu anda sahip olduğumuz her türlü "gerçek" bilgiye, bilimin bu tutumu sayesinde ulaştık. Ve bilim, Tanrı'nın ve yaratılışın yok olduğunu varsayarken, ateistik bir tavır takınmıyor. Çünkü hem Tanrı'yla ilgili, hem de bir yaratılış olayıyla ilgili bugüne kadar hiçbir kanıt tespit edilemedi. O zamana kadar, bilimsel olan tutum, boş hipotezden yana olmaktır. 

Not: İşin komik tarafı, bu perspektiften bakacak olursanız, bilim insanlarının Tanrı ve yaratılışın doğru olduğunu ispatlamaya çalıştıklarını bile düşünebilirsiniz. Zira boş hipotezi çürütmenin tek yolu budur. Ancak bilim insanları, din-bilim tartışmasında sıkışıp kalacak kadar dar görüşlü değiller. O nedenle tek olasılığın "yaratılış veya kaos" olmadığını biliyorlar. Başka olasılıklar olabileceğinin (Çoklu Evrenler gibi, bilmediğimiz üst düzey fizik gibi) farkındalar. Buna göre araştırmalarını çok yönlü sürdürüyorlar. Zira "Tanrı yaptı." deyip çekilmek en kolayı. Belki doğrudur, bilmiyoruz! Ama bilim, kanıt ister. 

200 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Open Textbook. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Rational Wiki. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Journal Of Sports Science And Medicine. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Pedram Türkoğlu
Tıp öğrencisi

Aslında burada bilimsel yöntemin temelini tartışmış olacağız. Zira “yokluk” kanıt konusu değildir, “varlık” kanıt konusudur. Çünkü bilimsel yöntem içerisinde bir “şeyin” olmadığını ispatlayamazsınız. İspat yükü, var olduğunu öne süren kişinin sorumluluğudur. Yani bilimsel olarak, önerme sahibinin yüküdür. Aksi takdirde “yok” sayılmalıdır. 

Bertrand Russell’dan Carl Sagan’a birçok düşünür bu konu hakkında kafa yormuştur. Russell’ın “yörüngedeki çaydanlık” yazısı ve Sagan’ın “garajımdaki ejder” yazısı hep bu konuyu özetlemek içindir. Yorum uzun olmasın diye Sagan’ınkini eklemeyeceğim Google’dan ona da bakmanızı öneririm; ancak Russell’ınki şöyle:

Tüm Reklamları Kapat

“Eğer ben Dünya ve Mars arasında eliptik bir yörüngede Güneş'in etrafında dönen porselen bir çaydanlık olduğunu öne sürseydim ve bu çaydanlığın en güçlü teleskoplarımızla bile tespit edilemeyecek kadar küçük olduğunu ekleyecek kadar da dikkatli olsaydım, kimse bu görüşümün tersini kanıtlayamazdı. Ama devam edip de bu savımın yanlışlanamaz nitelikte oluşundan dolayı insan aklının ondan kuşku duymasının kabul edilemez bir küstahlık olacağını söyleseydim, herkes haklı olarak saçmaladığımı düşünürdü. Ancak, eğer böyle bir çaydanlığın varlığı eski kitaplarca onaylansaydı, her pazar günü kilisede kutsal gerçeklik olarak öğretilseydi ve okullarda çocukların beynine kazınsaydı, onun varlığından kuşku duymak bir gariplik belirtisi olarak görülür ve o kuşkuyu duyan kişi, yakınçağda bir ruh doktoruyla, daha önceki çağlardaysa bir Engizisyon yargıcıyla görüştürülürdü."

Sagan’ın değimi ile bu porselen çaydanlığın varlığını hiçbir şekilde ispat edemiyoruz. Ama asıl soru neden olsun ki?

208 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Cpfp. (31 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 31 Mayıs 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close