Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Atom çekirdeğinde proton ve proton eş kutuplu olmasına rağmen nasıl yan yana durabiliyor ?

228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kadir Mısırpüskülü
Makine Mühendisi

Merhabalar,

Cevabımızın kısa hali "güçlü nükleer kuvvet" sayesinde, peki nedir bu kuvvet derseniz;

Çekirdek de kabuk modeline göre katman katmadır. Bu demek oluyor ki protonlarda nötronlarda çekirdekte çiftler şeklinde ve kabuklar üstünde kuantum spinleri atıyor ve çok yüksek hızlarda hareket ediyor. Bu hareket sonucu bir protonu oluşturan üç kuark da m=E/c2 oranından kuarklara bir kütle veya enerji kazandırıyor ki ikiside aynı şey. Bu kazanılan kütle + kuarkların kendi kütlesi ve bu kuarklar arası gluon denen parçacıkların enerjisinin toplamı bu güçlü nükleer kuvvetin bir kısmını oluşturuyor.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer kısmına gelirsek; kuantum fiziği ile alakalıdır, bu kuarkların da manyetizmadaki gibi yükleri vardır. Tabi bu benzetmedir. Bunlar kırmızı,mavi ve yeşil deniyor. Tabi bunlarında bildiğimiz renkler ile alakası yoktur. İşte bu yüklü kuarklar arası etkileşimi ise gluonlar sağlar.Bu Gluonlar ise foton gibi değildir yani birbirleri ile de etkileşim halindedir. Dolayısıyla güçlü nükleer kuvvetin yönelimini sağlarlar. Bu kavram genelde lastik ip benzetmesi ile de özdeşleştirilir. Uzaklaşan kuarkı daha güçlü çekeceği şeklinde bir benzetmedir. Gluonlarda daki bu kuvvete esnek kuvvet de denir. Niye esnek dendiği ise apayrı bir konudur.

Konumuza dönecek olursak, bu iki yön bir araya geldiğinde ise güçlü nükleer kuvveti, "bizi" oluşturur.

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Bezginov, et al. (2019). A Measurement Of The Atomic Hydrogen Lamb Shift And The Proton Charge Radius. ScienceMag.org. | Arşiv Bağlantısı
  2. Martin J. Savage. (2013). Nuclear Forces From Lattice Quantum Chromodynamics. Cornell University. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close