Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sevcan Jk
Üye
2

Erkek kadın eşitliğine inanıyor musunuz ?

Ben bir kadın olarak erkeği üstün görüyorum güç fizik ve toplumsal olarak bizden üstünler kadın bence zekasiyla erkek ile yarışabilir.
1,855 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kadir Mısırpüskülü
Sosyoloji Öğrencisi

Sosyolojide Cinsiyet Sosyolojisi bölümünde bu konuda çeşitli çalışmalar vardır. Temel olarak ikiye ayrılmaktadır dışsal teoriler ve içsel teoriler. Dışsal teoriler daha erken çağda gelişmiştir. Dışsal teorilerin temelini Marksist teoriler oluşturur. Marksist teoride toplum eşitsizliklerinin kökeninde kapitalist anlayış yatmakta ve asıl mücadele bununla yapılmalıdır işlenir.Çünkü hayatı iki katmana ayıran yaklaşımda, birinci katman ekonomik ikinci katman ise kültürdür ve diğerleridir. Birinci katman ikinicinin temelidir. Yani hiç bir şeyi ekonomikden soyutlamazsın bakışı ile "kadınların kurtuluşu sınıf mücadalesindedir." diyerek konuyu bağlar. Yani konu "üretim ilişkileri" 'dir.

Delhpy ise buna karşı çıkar ve kadınlara hükmedilmesi kapitalizmden çok öncelere dayanır ama kapiatalizm sayesinde tüm sınıflara yayılmıştır der. Yine de zaman,mekan ve kültüre göre farklılıklar görünebileceğini de ekler. Bunun için bir idealojiye gerek yoktur. Ama konu yine "üretim tarzı" 'dır. Buradaki farklılık marksizmdeki burjuvazi imgesi silinmiş yerine "toplumsal örgütlenmenin bütünleşmiş yapısı" gelmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Bourdieu ve arkadaşlarının"yeniden üretim" yaklaşımı ise iktidarın kendini yeniden üretebileceği bir sistemide döngüyü devam ettirebilmek için kuşaktan kuşağa üretim olmalıdır yani çocuklara doğuran ve bakan biri olmalıdır bu da kadın olmalıdır der. Yani kadın iktidarın bir nesnesi haline gelmiştir demektedir.

1980 lerde Einstein ise "kapitalist ataerkillik" ile kapitalizmin ataerkillik ile bir etkileşim içinde olduğu ve kendini sürtürmek için yer yer yararlandığını bi dirsek temasında olduğunu söyler. Persons ise bazı durumlarda iste nietzschenin erdemli insan rolunu benimsediğini belirtir. Yani aterkillik bir kapitalizm refleksidir demektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Diğer kanattan bakmak gerekirse içsel teoriler revaçtadır. Özellikle Goffman ve Foucault gibi sosyologların yaklaşımına göre kabaca hayatımız birer sahne ve bunların hepsi belli rollerdir. Bu rolleri makro açıdan iktidar kendini meşrulaştırmak için kullanır bireyler ise çıkar sağlamak için belirli vitrinler yaratır. Örneğin bir doktorun diploması onu meşrulaştırırken, giydiği beyaz önlük yayım iletişim ile yine meşrulaşmasına yardımcı olur. Bu oyundaki set hastahane vitrin ise bunların hepsinin toplamıdır. Verdiği kararlar ise de diploma veren iktidarı meşrulaştırır.Aynı şekilde cisnyetler üstüne de uygulayabiliriz.

Konumuza dönecek olursak, bu teorilerin ortak yönü iktidar erkini güçlendirmek (bu bir kültür olabilir,bir devlet olabilir hatta bir grup bile olabilir.) amacı ile kişinin toplumsallaşma adına verdiği tavizler gibi durmaktadır.

Sosoylojide durum bu şekildedir. Kişisel fikrimi sorarsanız bir kadın olaran bunu söylemeniz beni üzdü. Farklılığımızın çok fazla faktörü bulunmaktadır. Konuyu indirgeyecek olursak, erkeklerde de güç kavramı birbiri arasında eşit değildir,daha doğrusu her insanda farklıdır. -ki fiziksel olarak çoğu erkekten daha güçlü kadınlar da tanıdım.- Güç kavramı bence sadece fiziksel güçle örtüşmemelidir. Toplumsal gücün ise nereden gelidğini sanırım açıkladık.

Bana göre güç ise, bir işi en az enerji ile en yüksek doğrulukta başarabilmek olarak görmekteyim ve bu tanımıma göre kadınların planlama kabiliyetinden ötürü genellikle daha güçlü olduğunu düşünüyorum.Yine de kişiye kültüre, birikmişliğe, kalıtsal mirasa,konuya ve bir çok faktöre göre üstünlük yönü değişecektir.

Kaynakçaya bıraktığım kitapları özellikle Connell'i okumanızı tavsiye ederim.

Not: Kafa karışıklığına sebep olmaması için açıklama gereği duyuyorum; Weber'e göre doğa bilimlerindeki teori ile sosyal bilimlerdeki teori farklı tanımlara sahiptir.Burada "teori" kavramı Weberci bir yaklaşım ile kullanılmıştır.

383 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Judith Butler. (2020). Cinsiyet Belası. Yayınevi: Metis Yayınevi.
  2. Thomas Luckman, et al. (2020). Gerçekliğin Sosyal İnşası. Yayınevi: Paradigma Yayınevi.
  3. R.W. Connell. (2020). Toplumsal Cinsiyet Ve İktidar. Yayınevi: Ayrıntı Yayınları.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Eşitliği iki ayrı cinste aramak, iki ayrı cinsin eşit olması gerektiği yargısına delil aramak mantıksal olarak sorunlu. Farklı yapılarda, farklı yönelimleri, kabiliyetleri olan cinsleri aynı kriterlerle sorgulayıp eşitlik sonucunun olup olmadığını aramak temelde bir hata.

Burada kurban da kadın. Neden...

Tüm Reklamları Kapat

Kadın erkek eşitliği adı altında kadının çalışması ve para kazanmasının gerekliliğinin sunulması, kadının erkek ile eşit olması için ekstra bir şeyler yapmasının gerekli olması demek. Yani baştan kadını eksik kabul etmek demek oluyor...... Bu bakış açısıyla sunulan hiçbir öneri baştan kabul edilen kadının eksik olma yargısını değiştirmeyecektir. Bu hatalı tartıda erkeğin eşitlik için yapması gereken ekstra hiç birşey yoktur. (Ev işleri çocuk bakımı gibi göstermelik işler durumu değiştirmiyor malesef)

İşte feminist görüşlerin, eşitlik yanlılarının en başta yapısal farklılığa odaklanması ve gerçekte eşitliğin sağlanmasının gerekliliğinin değil, adaletin sağlanmasının gerekliliğine odaklanmaları gerekmekte.

Sadece fiziksel güç üzerinden üstünlük algısı ise üzerinde düşünce üretilebilir nitelikte olmayan bir yaklaşım. Bireylerin birbirinden üstün olup olmamasının kararı bile tamamen çelişki içerirken bir de fiziksel güç gibi nicel bir kriter üzerinden yapay bir yarış kurgusu, oldukça yüzeysel bir yaklaşım.

207 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close