Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Ceviz neden beyine benzer ?

Bu benzerliğin bir çeşit nedeni var mıdır yoksa tamamen alakasız bir benzetme mi ?
3,154 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi

Merhaba.Hayır,öyle bir benzerlik kurmak doğru değil.Aslında bu düşüncenin temelinde kendi "gelişmiş" yapımıza bakarak doğayı anlamlandırma çabamız ve kibrimiz yatar.Doğada bir arı peteğine bakıp "Aaa nasıl da güzel bir altıgen oluşturmuş bu arılar.Demek ki onlara bu yetiyi veren biri var." Hoop yine en başa, yarattığımız metaforlara döneriz.(Burada arıların neden altıgen yaptığını açıklayayım.Arılar birdenbire "altıgen bir sığınak yapayım" diye yola çıkmıyorlar tabii.Her şey zaman içinde deneme yanılma yolu ile.Önce kafasını sokacak bir mekan yaratmaya çalışıyor.Tabii başarılı olamıyor çünkü yaptığı yuva dağılıyor.Sonra üçgen bir sığınak yapıyor,yine yuvanın statik dengesini sağlayamıyor;yuva dağılıyor.Denemeye devam edip anlamsız geometrik şekiller,dörtgen,beşgen derken arıların morfolojik yapılarına en uygun olan altıgen yapıyı oluşturuyorlar.Bunun adı evrim olduğu için yine hatırı sayılır bir zaman diliminde gerçekleşiyor tabii.Ayrıca not düşmek gerekir ki doğada bu altıgen modeli,statik dengenin en kusursuz bi modeli olduğu için bazı kır yaşamını tercih etmiş insan toplulukları da hali hazırda bu yapıyı kullanmaktadırlar.) Devam edelim.Burada yine analoji kurmaya devam ederiz.Bulutlara bakıp kişi silüeti yakalamaya çalışmaktan tutun da Diyarbakır karpuzunda arapça yazılar aramaya kadar devam eder.Bu aslında bir nevi algıda seçiciliktir.Herhangi bir şekilde bizim algılarımız içerisinde fenomenolojik semboller yatar.Örneğin bilgisayar bir semboldür aklımızda.Bir eski mısır kabartmasında bilgisayara benzer bir şeyi seçip senaryolar çizmeye yine meraklıyız.Bunların hepsi algısal.Cevizin de bir kabuğun içine hapsolmuş vaziyette olması ve beynimiz gibi iki lobdan oluşması bize bu yanılgıyı vermeye yeter de artar bile.

1,107 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close