Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanın kendi kendini geçmeye çalışması ve para kazanmak için yaşamamak gibi, bu tip değerlerin bugün var olduğunu ne kadar düşünebiliriz?

245 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Modernizmin getirileri; sosyal güvence, modern tıp, yaygın eğitim, ucuz ve istikrarlı miktarlarda gıda, temiz su, haftada iki gün tatil, görece çatışmasız ortam vs. Üstelik isterseniz hala avcı-toplayıcılığa geri dönebilir, ortama uygun bir çadırı kentteki birkaç haftalık emeğinizle satın alabilirsiniz. Ayda 50 dolara yaşayabileceğiniz yerler de var.

Şu anki noktaya planlayarak gelmedik bu arada. Çocuk doğurmayı ve bakmayı kolaylaştıracak, açlıktan ve hastalıktan ölmemizi engelleyecek, rakip topluluklarla çatışmaları azaltacak tedbirler alarak, şehirler kurarak, nüfus yoğunluğundaki artışları göğüsleyecek sistemler geliştirdik genelde. Bazı yerlerde sağlıklı, bazılarında sağlıksız sonuçlar elde ettik.

Mutluluk, beklentilerle ve vadeyle ilgili olduğundan, buna standart bir formül uygulayamayız. Şu anda 7 milyar insanı doğaya salarsanız, ortalık fena karışır en azından. 10 çocuktan 6'sının ilk beş yılda öldüğü bir ortama geri dönmeyi de bugün çok kimse istemez. Tabii avcı-toplayıcıların beklentileri de ona göreydi. Bugün varlığını sürdürenler bile alışkanlıklarını ve kültürlerini terk etmek istemeyebiliyor. Öte yandan, istikrar veya en azından algılanan istikrar, pek çoğunu kentlere çekiyor. Doğa, kimseye yaşam garantisi vermiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bu arada asgari ihtiyaçlarımız için haftada 40-50 saat çalışmamız gerekmiyor. Verimliliği ve adil bir iş/gelir dağılımını gözeterek, günde 3-4 saat çalışmak da yetebilir teoride. Ancak ekonomik ve kültürel olarak o noktaya yaklaşmakta zorlanıyoruz. Kapitalizm-sosyalizm geçişinden ibaret değil mesele tabii, ancak adil bir dağılım için öyle veya böyle mücadele ve değişim gerekiyor. Daha mutlu olmamızı sağlamak için sporun, sanatsal üretimin, sosyal etkileşimin, eğitimin daha kolay ulaşılabilir olması gerekir. Tabii ortak hedeflerin de zararı olmaz. Bugün bunları tüketim ve statüyle ikame etmeye çalışıyoruz; o nedenle kendini mutsuz hissedenlerin sayısı artıyor.

124 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close