Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Buğra Karakaya
Buğra Karakaya
1,683 UP
Üye
0

Lisans eğitiminin alanı, lisansüstü eğitimde ne düzeyde etkilidir?

Lisans eğitimini tamamlamış biri, lisansüstü eğitiminde çalışma ve eğitim alanını ne denli esnetebilir, genişletebilir? Örneğin jeoloji lisans diploması olan bir kişi, lisansüstü eğitimde jeolojiden ayrı olarak neler üzerine çalışabilir? Ufacık bir bilgi bile benim için çok önemli, lütfen paylaşın.
266 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kadir Mısırpüskülü
Makine Mühendisi

Ben makine mühendisiyim yüksek lisansımı ise metalurji üstüne yaptım üstelik kimya mühendisliğine daha yakın bir konuydu üstünde çalıştığım. Seçiminin temeli ise hayal gücünle alakalı olduğunu düşünüyorum. Kendimden örnek vermek gerekirse yüksek lisans seçimini yapmadan önce benim amacım belliydi, mevcut imal edilen makinelere yer yer kimyasal müdahaleler ile makine kiendi kendine otonom bakım yapmasını sağlanamaktı. Bu amaçla yola çıktım ve öncelikle kimya bilgimi güçlendirmem gerektiğini düşündüm. Aynı zamanda metalurji bölümü malzeme bilgisi ile de alakalı olduğundan böyle bir yola girdim. Bu şekilde genişlemenin meyveleri olarak ise bakış açım gelişti ve bu projeden de bağımsız 6 ayrı proje de gelişti. Yani hedefime hitap eden bir şekilde bölümümü seçtim. Zaten yüksek lisans da bir konuda uzmanlaşmak değil midir? İşimie yaramacak bir konuda uzmanlaşmak bana çok mantıklı gelmedi.Dolayısıyla farklı disiplinler bakış açını geliştireceği için ben de farklı bir dalda yapmanı öneririm.

Jeolojiye geldiğimde ise hakim olduğum bir konu değil ama kinematik kısmıyla ilgilienecek isen aklıma jeofizik geliyor mesela. Hatta biraz daha hedefi yükselterek diyorum ki makineden yaparak (tabiki doğru konuyu seçerek) jeolojide gördüğün bir eksiği kapatabilecek bir makine tasarımında bir multi disiplin üstünde de çalışabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Yada yine hedefin doğrultusunda jeolojide bir metotta gördüğün "şöyle bir kimyasal ile daha kolay olamaz mı" dediğin bir konuda kimya mühendisliğinden bile yapılabilir.

Artık tek tek disiplinler günümüzde kendi kendine yeter halde, çağ multi disiplinler çağı ve buna ayak uydurarak fark yaratabileceğine inanıyorum.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emin Kazdaloğlu
Araştırma Görevlisi

Merhaba,

Bu soruya muğlak bir cevap vermek durumundayım çünkü master bölümünün ne denli lisans bölümüne bağlı olduğu üniversiteden üniversiteye ve lisans bölümünden lisans bölümüne göre değişmektedir. Jeoloji mühendisliği okuyan birisinin yine jeolojide veyahut maden, cevher hazırlama, jeofizik gibi yakın mühendisliklerde master yapması gayet beklenir. Fakat makina, elektrik, inşaat, bilgisayar ve hatta endüstri gibi uzak mühendislik bölümlerinden kabul alma ihtimali üniversitenin şartlarının yanında ilgilenilen disiplinden bir hocayı tanıyıp tanımamak, masterda çalışılacak muhtemel alanın seçilip seçilmemesi, hocalarla yapılacak pr, jüride hangi hocaların olacağı gibi faktörlerle şekillenecektir. Tabi bu noktada tüm şartlardan rafine bir şekilde jeoloji mühendisi olan birinin madende master yapma ihtimalinin ne olursa olsun endüstri mühendisliğinde yapma ihtimaline göre daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Benzer şekilde endüstri mühendisliğinde master yapma ihtimali de çok alakasız bir bölüm sayılabilecek psikolojiden daha fazladır. Aklıma gelen tek bir istisna var ki; o da jeoloji mühendisliğinin kendine has özelliğinden dolayı geliyor. Coğrafya bölümü seçildiği vakit hemen hemen maden seçmiş kadar kolay bir kabul alma şansına sahip olunabilir.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close