Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

İlk eklem canlının neresinde oluşmuştur?

663 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kemikler omurgalılara has, orjinini eklemsi yumuşak iç iskeleti olan deniz canlılarında gırtlak ve deri alt katmanının (bazal membran) minerslizasyonu ile dişimsi çıkıntı ve koruyucu kabuk şeklinde değişmesinden alır.

Amphioxus (Türkçesi batrak) benzeri ilkel bir balıkımsının ardılları kıkırdağımsı iç iskeleti olan çenesiz balıkların akabinde büyük bir evrimsel adımla iskeletin mineralize olması kemiğin kökeni gibi gözüküyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bbaşlangıcı 1,5 milyar yıl öncesinde tektonik hateketler sonucunda mineraller ve bol miktarda kalsiyum karbonat okyanuslarda açığa çıktı. Bu dönemde denizlerde yaşayan organizmalarda bu mineraller vücutlarında birikmeye başladı. Uzuvlarda biriken mineraller güçlü ve korunmalı kol ve bacakımsı yapılar haline geldi. Aynı zamanda hareketi kolaylaştırdı ve daha uzak mesafelere gidebilmeyi mümkün kıldı. Fakat dış iskelet büyümeyi kısıtladığı için evrimsel ilerlemede dış iskeletin iç iskelete dönüşmesi avantaj oluşturdu. Ayrıca bu minerallerin birikmesiyle ağırlaşan uzuvları hareket ettirebilmek kasların gelişimine olanak sağladı.

Zamanla okyanuslarda yaşayan canlıların kalsiyum karbonat iskeleti kalsiyum fosfata dönmüş. Bunun sebebinin artan hareket ile açığa çıkan asitin (laktik asit gibi) kalsiyum karbonatı yıkımlaması olabilir. Kalsiyim fosfat daha stabil ve asiditeye dayanabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

2. adım koruyucu kalkanlardan iç iskelete geçiş. En erken iskeletler mineralize olmamış kolajen bazlı olmayan kıkırdaklılar. Hagfish, lancelet gibi canlıların gırtlaklarında görülüyor. Bunların ardından köpek balıkları gibi kolejen bazlı kıkırdak iskeleti olanlar geliyor. Daha sonra da bu kıkırdağın degrade olup kemikleşmesi. Muhtemelen actinodin gen ailesindeki değişimler sonucu balıkların yüzgeçlerinin kol ve bacak uzuvlarına dönüşmesi mümkün olmuş. Böylece omurgalılar oluşmuş, denizlerden karalara çıkılmış ve canlı çeşitliliği artmış.

Mineralizasyonda rol oynayan genler SCPP (specific secretory calcium-binding phospoprotein )bunlar kemik ve dişin oluşumunda rol oynayan genler. SSCP varyasyonları da dişi saran enamel kup oluşumunda görülüyor.

Kıkırdak yapı ise RUNT gen ailesi yoluyla sentezleniyor. Runx 1, -2 ve -3 proteinlerinin kıkırdak gelişiminde rol oynadığı, fare deneylerinde yokluğunda kemiğin gelişmediği görülmüş.

187 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close